Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση μομφής

Πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση μομφής Προδιαγεγραμμένο φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 

που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ύστερα από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ξεκινά την Παρασκευή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όλα δείχνουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, και του ΚΚΕ. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΗΜΑΡ κρίνει την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ως επιβαρυντική για την διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές. ...
«Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, οι αντιρρήσεις μας, οι αντιπαραθέσεις μας με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνω, τα συγκεκριμένα ζητήματα, η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά», επεσήμανε ο πρόδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου θα καθορισθεί επακριβώς το πρωί της Παρασκευής όταν και θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για σχέδιο αποπροσανατολισμού καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρηση ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης. 

Δεδομένο θεωρείται ότι την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα στηρίξουν οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Επίσης την πρόταση θα στηρίξει και η ΧΑ όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσής της.

Οσον αφορά τις ΚΟ των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπιστμό, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αναδειχθούν εξαιρετικά συμπαγείς με το σύνολο των βουλευτών τους να καταψηφίζει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα αυτό θα ενισχύσει και την εικόνα της κυβέρνησης.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε αυτή τη ζαριά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε στην κίνηση αυτή ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συσπειρώσει το δικό του κόμμα μετά τα προβλήματα που προέκυψαν και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τέξας όπου για πρώτη φορά υποστήριξε ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα έχουν πολιτικό όφελος καθώς κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή θα αναδειχθούν οι αδυναμίες της κυβέρνησης αλλά και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί χωρίς, όμως, και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου θα υπάρξουν φωνές που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έχει εκφράσει αρκετές φορές τις αντιρρήσεις της για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην «κάθε Τζάκρη» όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν και τη στάση του Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και ολόκληρου του μετώπου της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά ελπίζουν ότι θα δημιουργηθούν εσωτερικά προβλήματα και θα αναδειχθούν προβλήματα συνοχής των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέλος, θεωρούν ότι στην τριήμερη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας θα δοθεί το έναυσμα στη ΔΗΜΑΡ να καταγράψει την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική αλλά και της αντίθεσης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Φωτογραφία: Fosphotos




iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: