Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

«Έφαγαν» 7 δισ. σε δύο χρόνια και τώρα ψάχνουν 500 εκατομμύρια

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις που απαιτεί η τρόικα, οι περικοπές που έχουν ήδη υποστεί οι συνταξιούχοι, 
η «μαύρη τρύπα» των 500 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία και το προωθούμενο σχέδιο για οριζόντια σύνταξη στα μόλις 360 ευρώ, δεν θα αποτελούσαν σήμερα αντικείμενο συζήτησης, 

εάν η λέξη «σκάνδαλο» δεν είχε μπει τόσες φορές σε τίτλους, δίπλα στην λέξη «ΙΚΑ».

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο την τελευταία διετία, έχουν κάνει «φτερά» από τα ταμεία του ΙΚΑ περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που συνδέονται άμεσα με τον παράνομο πλουτισμό επίορκων υπαλλήλων, με...
μαϊμού επιδόματα και συντάξεις, με υπερκοστολόγηση και εικονική ή ελλιπή ασφάλιση.
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή πρόσθεση.

Νοέμβριος 2013 – Ηράκλειο Κρήτης

Παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων διατροφής
Ζημιά 4,5 εκατομμυρίων
Ακόμη και σε… νεκρούς χορηγούσαν σκευάσματα διατροφής οι γιατροί του ΙΚΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, όπως επιβεβαιώθηκε μόλις χθες. Από τα στοιχεία που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα, προκύπτει εμπλοκή πέντε εταιριών ιατρικών ειδών και ζημιά μαμούθ για το ελληνικό δημόσιο ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιούνιος 2013 - Πάτρα

«Έγραφαν» αναπηρικά καροτσάκια σε… δρομείς
Ζημιά τουλάχιστον 260.000 ευρώ
Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκαν το καλοκαίρι οι ορθοπεδικοί του ΙΚΑ Πάτρας, αντιμετωπίζοντας πέντε κακουργήματα. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του Ινστιτούτου, το κόστος των αναπηρικών αμαξιδίων που χορήγησαν σε άτομα που δεν τα χρειάζονταν, αποτιμάται στα 258.200 ευρώ, αν και άλλοι γιατροί και στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν ότι το σκάνδαλο είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά για πολλούς λόγους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις.

Μάρτιος 2013

Μαϊμού συντάξεις όλων των Ταμείων
Ζημιά 420 εκατομμυρίων ετησίως
Περισσότερα από 420 εκατομμύρια το χρόνο κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι μαϊμού συντάξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Τα στοιχεία παρουσίασε το Μάρτιο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι πιο συνηθισμένες απάτες εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων είναι η είσπραξη συντάξεων αποθανόντων από συγγενείς τους, η είσπραξη συντάξεων χηρείας από ανθρώπους που έπαψαν να είναι δικαιούχοι και η είσπραξη οικογενειακών επιδομάτων από διαζευγμένους, που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Μάρτιος 2013

Ασφάλιση για εικονική εργασία
Ζημιά 15 εκατομμυρίων
Ψεύτικα ένσημα για δήθεν εργασία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, προκειμένου να εξασφαλισθούν παροχές και συνταξιοδοτήσεις σε άτομα που δεν το δικαιούνταν, εντόπισε ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ. Με απλά λόγια, δήθεν εργαζόμενοι αποκτούσαν ένσημα, χωρίς να δουλεύουν, διασφαλίζοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και ιατρικές – νοσοκομειακές παροχές. Το κύκλωμα που είχαν στήσει επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και λογιστές, από τον Έβρο ως την Κρήτη, προκάλεσε αιμορραγία τα ταμεία του Ταμείου ύψους 15 εκατομμυρίων.

Αύγουστος 2012 – Ζάκυνθος και Χίος

Παράνομη είσπραξη επιδομάτων
Ζημιά 4 δισεκατομμυρίων
Το απίστευτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρσι, αφορούσαν την… επιδημία τυφλότητας που μάστιζε το νησί της Ζακύνθου.
Από τους 700 «τυφλούς» που έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, προσήλθαν για έλεγχο στις υγειονομικές επιτροπές μόνο οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 έβλεπαν. Δηλαδή μόλις 40 από τους 700 ήταν πραγματικά τυφλοί.
Η επιδημία είχε εξαπλωθεί και στο Αιγαίο. Όπως προέκυψε σε έλεγχο στη Χίο, από τους 416 δικαιούχους που εξετάστηκαν, μόλις οι 133 το λάμβαναν νομίμως.
Στα χτυπημένα από τη μοίρα νησιά και η Κάλυμνος, που εμφάνιζε 595 περιπτώσεις δικαιούχων με βαριά αναπηρία, ή αλλιώς το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, παρότι ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!
Τα τραγελαφικά στοιχεία για τους μαϊμού ανάπηρους της χώρας, που αποτίμησε συνολικά το υπουργείο Υγείας, αναδεικνύουν την αστρονομική ζημιά για τα ταμεία του ΙΚΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απρίλιος 2012

Παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες
Ζημιά 1,2 δις ετησίως
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του ΙΚΑ σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτης ή παράνομης εργασίας αποκλειστικών νοσοκόμων, εντόπισαν 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές, που δεν διέθεταν την σχετική άδεια. Εκτιμήσεις στελεχών του Ιδρύματος έκαναν λόγο για 200.000 παράνομες αποκλειστικές και ζημιά για το ΙΚΑ ύψους 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής.

Μάρτιος 2012 – Καλλιθέα

Εξέδιδαν επιδόματα σε φίλους και συγγενείς
Ζημιά 11 εκατομμυρίων
Ενορχηστρωτές του μέγιστου σκανδάλου του ΙΚΑ Καλλιθέας, ήταν πέντε γυναίκες – διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας, οι οποίες είχαν καταφέρει να εκδώσουν παντός είδους επιδόματα, σε πρόσωπα του φιλικού ή του συγγενικού τους περιβάλλοντος, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών, ενώ οι συμμετέχοντες στην απάτη ιδιώτες, έπαιρναν ένα ποσοστό των κλεμμένων ως «δώρο».
Σύμφωνα με το τελικό δικαστικό πόρισμα, δόθηκαν 7.991 παροχές προς συνολικά 1.213 ψευτο-δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους ήταν ανύπαρκτα πρόσωπα ή δεν υπήρχε τήρηση παραστατικών.

Μάρτιος 2012 - Αθήνα

Αγόραζαν υλικά που… είχαν ήδη σε αποθήκες και μάλιστα υπερκοστολογημένα
Ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων
Απίστευτα μεγάλες ποσότητες υγειονομικών υλικών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, αν και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ΙΚΑ για χρόνια, εντοπίστηκαν στις αποθήκες του Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας. Η εγκληματική αδιαφορία για το στοκαρισμένο -και πληρωμένο από τους φορολογούμενους- υλικό (8 τόνοι γύψου, 2,5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας, 6,5 τόνοι βαμβάκι, 6.000 οδοντιατρικές τανάλιες, 20.000 συσκευασίες οδοντικής ρητίνης, 1 τόνος ελαφρόπετρα, 40.000 κολποσκόπια), προκάλεσε νέες παραγγελίες με τις υπερκοστολογήσεις να αγγίζουν το 1.000%!
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των τεστ κυήσεως, τα οποία οι επιτήδειοι του ΙΚΑ αγόραζαν προς 50 ευρώ το τεμάχιο, την ώρα που η χονδρική τιμή τους κυμαίνεται στα 0,50 έως 0,70 ευρώ.

Φεβρουάριος - Ιούλιος 2012 - Μυτιλήνη

«Τσέπωναν» τις ασφαλιστικές εισφορές
Ζημιά μισού εκατομμυρίου
Οικονομικός εισαγγελέας και ΣΔΟΕ κινητοποιήθηκαν στις αρχές του 2012, προκειμένου να διερευνηθεί η οσμή οικονομικού σκανδάλου στο ΙΚΑ Μυτιλήνης. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, επιθεωρητές εντόπισαν υπάλληλο του υποκαταστήματος στο νησί, ο οποίος εισέπραττε εργοδοτικές εισφορές για λογαριασμό της υπηρεσίας και στην συνέχεια τις απέδιδε στην τσέπη του και όχι στα ταμεία του Ινστιτούτου.
Η εν λόγω υπεξαίρεση αφορούσε ποσό τουλάχιστον 16.500 ευρώ, αλλά οι ελεγκτές, που επεκτάθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις της Αθήνας, έκαναν λόγο για εξαφάνιση εισφορών που αγγίζουν έντοκα το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ιούνιος 2011 - Λιβαδειά

Εικονικές μετακινήσεις νεφροπαθών
Ζημιά 1 εκατομμυρίου
Με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ Λιβαδειάς, κύκλωμα επιτήδειων απομυζούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών. Συγκεκριμένα, ασθενείς που διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Βοιωτία, προκειμένου να εισπράττουν αποζημίωση για την μετακίνησή τους προς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Φεβρουάριος 2011 - Ξάνθη

Παράνομη είσπραξη συντάξεων
Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ
Το σκάνδαλο εντοπίστηκε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ξάνθη, όπου εργαζόμενοι βρέθηκαν ασφαλισμένοι σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης το κόλπο είχε εξασφαλίσει συντάξεις σε περισσότερα από 300 άτομα, που σε περιπτώσεις άγγιζαν τις 14.000 το μήνα!
Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη 


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: