Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μέτρα 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα - Γιατί λέει «όχι» στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Μέτρα 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα -Γιατί λέει «όχι» στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμώνΠλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών σημαίνει μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες, γι' αυτό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη δεχθεί, 

ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την Τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους, ενώ αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, είπε ότι τα μέτρα που προτείνονται στους εκπροσώπους των δανειστών, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ. ...


Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε και εκτίμησε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.

Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα 1,3 δισ για την κάλυψη του κενού

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, γνωστοποίησε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην Τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Αναδιάρθρωση ΕΑΣ με διατήρηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης - αυτό της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών - ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Όπως είπε, εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, εντός του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.



 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: