Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Halloween: Η νύχτα με τις μάσκες - Τι συμβολίζει η τρομακτική γιορτή !

Η νύχτα με τις μάσκες: Τι συμβολίζει η τρομακτική γιορτή του HalloweenΗ 31η Δεκεμβρίου, είναι η παραμονή της Γιορτής των Αγίων Πάντων και σύμφωνα με τους θρύλους του Δυτικού κόσμου, 
τη συγκεκριμένη νύχτα ο κόσμος των πνευμάτων έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των ζωντανών και η υπερφυσική δραστηριότητα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη νύχτα του χρόνου.

Έτσι, η τελευταία μέρα του Οκτώβρη έχει αποκτήσει μυστικιστική χροιά και η ίδια η λέξη Halloween, αποτελεί σύντμηση της φράσης «All hallow even» δηλαδή «Παραμονή των Αγίων Πάντων».

Προκειμένου να ξορκίσουν τα πνεύματα, σε αρκετές χώρες του Δυτικού κόσμου στολίζουν τα...
σπίτια τους με φαναράκια φτιαγμένα από κολοκύθες και τα παιδιά μασκαρεύονται με τρομακτικές στολές και γυρνούν στα σπίτια μαζεύοντας γλυκά και λέγοντας στον οικοδεσπότη τη φράση «σκανταλιά ή κέρασμα».
Ωστόσο η πρακτική με τα φαναράκια και τις κολοκύθες και το «ανατριχιαστικό» μέρος της γιορτής σχετίζεται επίσης και με έναν παλιό Ιρλανδικό θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, ένας αγρότης ονόματι Τζακ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Προκειμένου να τον ελευθερώσει, ο Διάβολος του υποσχέθηκε να μην τον αφήσει να πάει στην Κόλαση όταν πεθάνει. Ετσι, όταν πέθανε ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε, ωστόσο, εφόσον δεν ανήκε ούτε στον Παράδεισο, περιφέρεται στον κόσμο των ζωντανών ως πνεύμα και χρησιμοποιώντας ένα φανάρι φτιαγμένο από κολοκύθα, περιπλανιέται στη Γη ψάχνοντας ένα μέρος να αναπαυθεί.
Το όνομα Τζακ έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με το Halloween, ενώ ακόμα και ο ΤΙμ Μπάρτον το δανείστηκε για να βαφτίσει Τζακ Σκέλινγκτον τον κεντρικό ήρωα της ταινίας του «Nightmare before Christmas» που είναι αφιερωμένη στη γιορτή του Halloween.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: