Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μπλόκο στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

Με μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων,σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά ηγετικών στελεχών για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.
«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ. 
Υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡιΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνη, ο οποίος αμέσως μετά, εξέδωσε...
ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως εξέφρασε στα όργανα του κόμματος μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες τη ριζική του διαφωνία στη συμπερίληψη της "τρομορύθμισης" του άρθρου 187Α στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπερψήφισε αυτή την τροπολογία μόνο και μόνο για να μην δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ "να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο".

«Ναι» στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών ψήφισαν 235 βουλευτές, και «παρών» 34.

Λίγο πριν την ψήφιση των τροπολογιών, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν.

Με οριακή πλειοψηφία και 149 ψήφους υπέρ και 120 κατά, έγιναν δεκτές και οι τροπολογίες για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και της ΝΕΡΙΤ


Μαραθώνια συνεδρίαση

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να "πρεσάρει" τον ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την διαφωνία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση. Ειδικότερα, 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε πως η θέση του κόμματός του είναι «ναι» στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων υπό προϋποθέσεις, παρότι διατηρεί σε ορισμένα σημεία τις επιφυλάξεις του. Ανέφερε δε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει άρθρα του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκαν εδώ και 12 χρόνια με διαφωνία της Αριστεράς θα τα αλλάξει «διότι δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τρομοκρατία κάποιος με το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκδήλωσε την εναντίωσή του στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» με βάση το ιστορικό κεκτημένο. «Κανονικά θα έπρεπε να καταψηφίσουμε την τροπολογία. Όμως προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σπέκουλα και παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ, θα ψηφίσουμε "παρών"» διευκρίνισε η Διαμάντω Μανωλάκου. Ακόμα περισσότερο, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, διέκρινε «προθέσεις εξίσωσης της ναζιστικής πρακτικής με την ταξική πάλη, τις απεργίες και τις καταλήψεις».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ηλίας Κασιδιάρης, επανήλθε στις εκτιμήσεις του πως οι διώξεις κατά του κόμματός του προήλθαν κατόπιν «εντολών της Κομισιόν, Αμερικανών και Αμερικανοεβραίων», επιμένοντας πως κάτι τέτοιο προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμα πως, η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης είναι αντισυνταγματική (ανατρέποντας συν τοις άλλοις το τεκμήριο της αθωότητας), είχε συνταχθεί πριν από την άσκηση των διώξεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης και «μοιραζόταν με mail στα δημοσιογραφικά γραφεία απ' το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, επικαλούμενος την επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

"Ψηφίζουμε την τροπολογία. Είναι στο όριο να την χαρακτηρίσει κανείς ιδιώνυμο. Όμως έχουμε δημόσιους λειτουργούς που αρνούνται να συνεργαστούν. Προφανώς διαφωνούμε με τη μετατροπή ενός πολιτικού προβλήματος σε θεσμικό, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο εκτροπής λειτουργών του κράτους - και δεν είναι η πρώτη φορά" ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε την εμπειρία του Μαρτίου του 2012, όταν απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, "μόνον το ΙΚΑ άκουσε την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών για τα ομόλογα - και το χαρτοφυλάκιό του σήμερα έχει αυξηθεί, σε αντίθεση με την περιουσία των άλλων ταμείων που δεν υλοποίησαν την οδηγία".

"Ως πότε δημόσιοι λειτουργοί θα συμπεριφέρονται ως Κούρδοι αυτονομιστές;" αναρωτήθηκε ο κ. Κουκουλόπουλος. "Θα ψηφίσουμε την τροπολογία γιατί λέμε "όχι" σε νέα μέτρα, πάμε σε αναμέτρηση με την τρόικα - και πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Γι' αυτό πρέπει να περάσει η διάταξη". Παράλληλα, για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ ΑΕΙ, "να πούμε ένα όχι στις απολύσεις και να το παλέψουμε με την Τρόικα. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μην χάσει τη δουλειά του ούτε ένας απ' τους υπαλλήλους αυτούς. Η κινητικότητα όμως, πρέπει να προχωρήσει γιατί πρέπει να έχουμε κράτος" κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία. "Τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν, γιατί παράγουν έργο. Αλλά αυτό που γίνεται με τις δήθεν κινητικότητες που γίνονται διαθεσιμότητες, όταν έχετε προσδιορίσει εκ προοιμίου πόσους θα απολύσετε χωρίς αξιολόγηση, έχουμε αντιδράσεις - και έρχεστε εκ των υστέρων να πείτε για όσους δεν απογραφούν, πως η στάση τους θα είναι αδίκημα για απόλυση".

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να μείνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στη θέση τους, μέχρι να αξιολογηθούν από κάποια ανεξάρτητη αρχή - και όχι από το υπουργείο ή από τους πρυτάνεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε αντιπαράθεση για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το παρουσιολόγιο των καθηγητών και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: