Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Βάζει φωτιές η έκθεση της Βουλής για πολιτική αστάθεια!

Τι αναφέρει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Όπως αναφέρεται στην 55σέλιδη έκθεση, η οποία αφορά την 
περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013, από δημοσιονομικής πλευράς θα καταγραφεί ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς επετεύχθη με «μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος» και «θα συμβάλει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις κυρίως με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, το ESM και την ΕΚΤ»...

«Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας (ήτοι παραγωγής και απασχόλησης) η κατάσταση είναι κρίσιμη τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων προσαρμογής και απειλεί ό,τι επιτεύχθηκε με τη δημοσιονομική διαχείριση [....] Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης. Οι αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης μειώθηκαν. Διάφορες προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα υπάρξει έστω μικρή άνοδος του ΑΕΠ αν και υπάρχουν πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν έχει εξαλειφθεί. Οι αντιδράσεις σε κάθε μεταρρυθμιστικό μέτρο είναι μεγάλες καθώς ατομικά και συλλογικά συμφέροντα ανθίστανται είτε επειδή εμμένουν στη διατήρηση των παλαιών προνομίων είτε επειδή δεν έχουν πεισθεί για τη τελική έκβαση της τρέχουσας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας»




Δεν υπάρχουν σχόλια: