Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Διάλογοι μνημονίου με καρότο και μαστίγιο



Όποιος έχει θητεύσει σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς εκπροσωπώντας την Ελλάδα, γνωρίζει ότι οι χώρες βλέπουν τους διεθνείς οργανισμούς σαν οχήματα προώθησης των εθνικών τους συμφερόντων.


Για να επιβάλλουν μάλιστα την θέλησή τους (όπως προβάλλεται μέσα από τις θέσεις των διεθνών οργανισμών), χρησιμοποιείται ευρέως η μέθοδος πειθαναγκασμού των ‘’μικρών’’ χωρών για να συμφωνήσουν στις αποφάσεις που προωθούνται από τους ‘’ισχυρούς’’. Είναι η μέθοδος του καρότου και του μαστίγιου, που μακροπρόθεσμα δημιουργεί συμπλεγματική συμπεριφορά στο ‘’θύμα’’ όπως ακριβώς το...
πείραμα των εξαρτημένων αντανακλαστικών του Παβλώφ.


Το μνημόνιο έτσι όπως διαμορφώθηκε καταλήγει να είναι ένα ‘’τιμωρητικό’’ κείμενο για την Ελλάδα


Στα εργαλεία πειθαναγκασμού εκτός από το καρότο και το μαστίγιο, έρχεται να προστεθεί και η εκμετάλλευση από τους ισχυρούς των σφαιρών επιρροής που δημιουργούν, η επιλεκτική ερμηνεία των διεθνών θεσμών, μαζί με την εξαντλητική προετοιμασία για την διεκδίκηση και προστασία των συμφερόντων τους.

Σε αυτό το σκληρό και αδιάλειπτο παιχνίδι, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με την ίδια συμπλεγματική συμπεριφορά: 
Με ελλιπή προετοιμασία, ανάδελφη, χωρίς να έχει δυνατότητα ούτε να έχει προσπαθήσει για να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και υποστήριξης κοινών συμφερόντων, προσπαθώντας συνήθως να αποφύγει τα προβλήματα αοριστολογώντας, στη λογική ‘’ας δούμε πως θα ξεφύγουμε από την πίεση τώρα και βλέπουμε μετά’’ και με κουτοπόνηρους τακτικισμούς σε ατομικό (υπουργοί- κυβερνητικοί εκπρόσωποι) αλλά και σε συλλογικό επίπεδο (κυβέρνηση).

Αυτό ακριβώς συνέβη και με το μνημόνιο.

Το μνημόνιο έτσι όπως διαμορφώθηκε καταλήγει να είναι ένα ‘’τιμωρητικό’’ κείμενο για την Ελλάδα, που μαζί με τις υπόλοιπες συμπεριφορές των ισχυρών, καταλήγει να είναι το μαστίγιο, γιατί εμείς είδαμε μόνο το καρότο (δανεικό χρήμα).

Ας τολμήσουμε να φαντασθούμε τον ‘’ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟ’’, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα:

ΤΡΟΪΚΑ: Πάρτε αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας σας και θα σας βοηθήσουμε να τα λύσετε (γιατί κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ντόμινο όλη η Ευρώπη - ταυτόχρονα θα κάνουμε τις δέουσες ενέργειες για να μην υπάρξει ντόμινο και να διασφαλισθούμε από ενδεχόμενη χρεοκοπία σας). Μόλις τα πάρετε τα μέτρα (και αυτά που μας διασφαλίζουν) θα σας δώσουμε τα καρότα (χρήμα). 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ξέρετε τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα είναι δύσκολο να τα περάσουμε (γιατί θίγουν το κομματικό κράτος και την πελατεία μας), και προτείνουμε κάποια άλλα οριζόντια μέτρα πιο εύκολα για μας.
ΤΡΟΪΚΑ: Μα είναι λάθος αυτά τα οριζόντια μέτρα, αλλά αφού επιμένετε πάρτε τα, αλλά υπογράψτε και δεσμευθείτε ότι θα τα υλοποιήσετε.

‘’Η κυβέρνηση χαρούμενη που ξέφυγε πρόσκαιρα υπογράφει και θριαμβολογεί στο πόπολο για την επιτυχία της. Τα οριζόντια όμως μέτρα έχουν κάκιστο αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία (μα την κυβέρνηση δεν την νοιάζει η κοινωνία γιατί ‘’γκαιμπελικά’’ θα βρει τρόπο να την χειραγωγήσει, κινδυνολογώντας, εκβιάζοντας, πολώνοντας κλπ.)
Και καταναλώνει πάλι άσκοπά το καρότο (δανεικό χρήμα, ανεβάζοντας τον δανεισμό)

ΤΡΟΪΚΑ: Για να δούμε αν υλοποιήσατε τα μέτρα!!! Μα δεν κάνατε σχεδόν τίποτα και πάλι δεν κλείσατε το χρηματοδοτικό χάσμα (κενό θα ήταν λίγο). Πάρτε επιτέλους διαρθρωτικά μέτρα!!!
ΚΥΒ: Εμείς προσπαθούμε σκληρά, αλλά υπάρχει κοινωνική αντίδραση (που για την κυβέρνηση είναι προτιμότερη από την κομματική αντίδραση), οπότε δεν μπορούμε να πάμε τόσο βαθιά, προτείνουμε νέα οριζόντια μέτρα (στη λογική του βάτραχου στη κατσαρόλα που συνηθίσει την ζέστη και δεν πηδάει όταν καίγεται).
ΤΡΟΪΚΑ: Μα είναι λάθος, πρέπει να πάρετε διαρθρωτικά μέτρα για να συνέλθετε και όχι οριζόντια, αλλά αφού δεν θέλετε να το καταλάβετε, πάρτε ότι οριζόντιο μέτρο θέλετε αλλά θα σας ελέγχω σε κάθε βήμα, θα κραδαίνω συνεχώς το μαστίγιο (κόψιμο της χρηματοδότησης), θα δέσω καλά το γαϊδαρό μου (συμφέροντά μου) γιατί με σας δεν βγάζω άκρη. Επειδή μάλιστα τα μέτρα τα οριζόντια που προτείνετε και τα έχετε συνηθίσει, έχουν κάποιο αποτέλεσμα πρόσκαιρα (μέχρι να καεί ο βάτραχος στο τσουκάλι), θα ζητήσω περισσότερα τώρα για να μην μου πείτε μετά ότι πάλι δεν βγαίνουν.
ΚΥΒ: Ουφ πάλι τη σκαπουλάραμε και πήραμε το παραδάκι, ας πάρουμε πάλι τα οριζόντια μέτρα από αυτούς που μπορούμε να πιάσουμε, γιατί για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά (30δις λένε), να μαζέψουμε την φοροδιαφυγή (55 δις κι αυτή) και το χρήμα που βγήκε έξω την τελευταία 5ετία νόμιμο η μαύρο (260 δις λένε οι ξένοι), δεν γίνεται ούτε θέλουμε γιατί θα μας πολεμήσουν τα συμφέροντα, και που να χαλάς την πελατεία και την κομματική χρηματοδότηση τώρα. 
Δεν πειράζει, θα απαξιώσουμε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, θα κάνουμε μακροχρόνιες έρευνες, ΕΔΕ και προανακρίσεις, παραπομπές κλπ, για να περνάει ο χρόνος, θα δημιουργήσουμε ένα τέλμα για να κολλήσουν όλα και μετά θα ισχυρισθούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε άκρη (κι ας έχουν περάσει 5 χρόνια και ακόμη και πόσοι παίρνουν μαϊμού συντάξεις δεν γνωρίζουμε). 
Κάπου-κάπου τάχαμου, θα βγάζουμε μια-δυο κραυγαλέες περιπτώσεις στη δημοσιότητα για να ξεγελάμε το πόπολο (που όπως είπαμε συνήθισε να βράζει χωρίς να αντιδρά).
ΤΡΟΪΚΑ: Χμ… με αυτούς δεν βγάζει κανείς άκρη, ας σταματήσουμε επιτέλους την πολιτική αυτή, κι ας βάλουμε χέρι στα περιουσιακά στοιχεία τους και στις καταθέσεις, αφού έχουν τόσα πολλά στις τράπεζες έξω, (άσπρα ή μαύρα δεν μας νοιάζει εμείς το χρήμα μας θέλουμε πίσω τώρα), γιατί δεν πρόκειται να δουλέψει κανένα μέτρο και καμία λογική μ’ αυτούς και άστους μετά να καίγονται (οι βάτραχοι)


Μένει να δούμε αν ο βάτραχος θα πηδήξει έξω απ’ το τσουκάλι μπας και σωθεί. 


Έγραψε ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Υποναύαρχος ε.α
Αντιπρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: