Όμως, στην Ελλάδα επ’ ουδενί δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο νέας βοήθειας που θα συνδέεται με μέτρα, ουσιαστικά δηλαδή την υπογραφή νέου μνημονίου. Αυτό θα σήμαινε αυτόματα διάλυση της κυβέρνησης, ενίσχυση των άκρων και το κυριότερο διάλυση της ελληνικής κοινωνίας που δεν αντέχει νέες θυσίες.

Έχοντας αυτό ως σκεπτικό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση σειράς προτάσεων προς τους δανειστές οι οποίες θα στηρίζονται στη γραμμή «έξοδος στις αγορές, αφού πρώτα πετύχουμε ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,8 δισ. ευρώ, από 0,2% δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2013. Οι Άμεσοι φόροι θα φτάσουν στα 19,1 δισ. ευρώ, όντας αυξημένοι κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, οι Έμμεσοι φόροι υπολογίζονται στα 23,7 δισ. ευρώ (+ 400 εκατ. ευρώ από 2013), ενώ οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις θα περιοριστούν στα 40,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει στην τρόικα, κι αυτή δεν το βλέπει αρνητικά, την έκδοση 50ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ ευρώ, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Ουσιαστικά τα τοκοχρεολύσια θα μειωθούν εντυπωσιακά και με το πρωτογενές πλεόνασμα να γίνεται μόνιμο και την ανάπτυξη να επιστρέφει, θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη αφού θα μεταθέτει το κόστος πληρωμής μετά από πολλά χρόνια και δεν θα αναγκάζει την Ελλάδα να βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι προκειμένου να καλύψει η χώρα το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει μετά τον Απρίλιο, προτίθεται να βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας και αξίας 3 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη υποψήφιοι αγοραστές. Με αυτό τον τρόπο θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία χωρίς νέο δάνειο, επομένως και χωρίς μέτρα. Επίσης, μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές θα αλλάξει ριζικά το κλίμα στο εξωτερικό και θα επαναφέρει οριστικά την εμπιστοσύνη των ξένων προς την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα των ελληνικών προτάσεων στην αμερικανική πολιτική ηγεσία, την Κρ. Λαγκάρντ και τους εκπροσώπους των μεγάλων ξένων funds και βρήκε ευήκοα ώτα.

Το σχέδιο θα σημάνει οριστική έξοδο από τα Μνημόνια, πλήρη απεξάρτηση από τους δανειστές, επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στην Αμερική είχε συναντήσεις με υποψήφιους αγοραστές χρέους και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Ανάμεσά τους οι εκπρόσωποι των JPMorgan-BlueCrest Capital, Management LLP -Eaglevale Partners Limited-Fidelity Management &Research Co, -Greylock Capital Management , LLC-King Street Capital, Lazard Asset Management, Norges Bank Investment Management, NWI Management, LP Oppenheimer funds, QFR Capital Management LP, και Wellington Management BTG Pactual.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με εκπροσώπους εισηγμένων στη Wall Street χρηματοπιστωτικών σχημάτων, όπως η Goldman Sacks, Black Rock, News Corp, Paulson &co, BIC Thomson Reuters, Alcoa, και HighBridge.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των επενδυτών και αγοραστών ομολόγων ήταν ο Μ. Μερβίνσκι, γαμπρός του Μπιλ Κλίντον αλλά και ο Τζον Πολσεν που έχασε χρήματα επειδή είχε ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και τώρα επενδύει ήδη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει το 5% της Alpha Bank και το 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
πηγή: antinews
parapolitika