Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Να σας πω ένα μυστικό;

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Αλλά ποιος είπε ότι ο ήλιος θέλουμε να φωτίζει όλες της πτυχές της ζωής; 

Τα σκοτεινά μονοπάτια που περπατάμε μόνοι ή το ημίφως της ζωής είναι εκείνο που μας χαλαρώνει, η φλόγα στο τζάκι που βλέπουμε να σιγοκαίει στο σκοτάδι, και ύστερα ξαφνικά να θεριεύει και να γίνεται πιο φωτεινή, ώσπου να σκοτεινιάσει πάλι, είναι τα σκαμπανεβάσματα της ζωής που τα βλέπουμε μπροστά μας.
Αν δεν υπήρχε το σκοτάδι, πώς θα ξεχωρίζαμε το φως; 
Αν δεν υπήρχαν τα ψέματα, πώς θα κυριαρχούσε η αλήθεια; 
Αν δεν υπήρχαν τα μυστικά, τι λόγο θα ’χε όλη η ύπαρξη μας; 
Αν κάθε μέρα δε μαθαίνουμε και κάτι καινούριο;
Πολλές φορές, όσα λιγότερα γνωρίζουμε τόσο καλύτερα αισθανόμαστε…
Οι άνθρωποι που δε γνωρίζουν πολλά είναι και οι πιο ευτυχισμένοι… γιατί, για να μας κρύψουν κάτι, σίγουρα υπάρχει λόγος.
Να σας πω ένα μυστικό; Ακόμα και αν μας πουν όλα τα μυστικά, πάλι κάτι δε θα μάθουμε… Πάλι κάτι θα μείνει κρυφό για πάντα, για να συντροφεύει το μυστήριο που λέγεται ζωή!
Συνήθως τα παιδιά λένε τα μυστικά σε όλους… Λένε, όμως, ότι αυτό είναι το μυστικό τους! Με τον τρόπο αυτό προσδίδουν αξία στο άτομο που μαθαίνει το μυστικό.
Σημασία έχει όχι τόσο να έχουμε μυστικά από αλλού, αλλά να μην έχουμε μυστικά από τον ίδιο μας τον εαυτό… Μίλα με τον εαυτό σου, πες του όλα τα μυστικά, και ζήτα του να κάνει το ίδιο… Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου.
Και εκεί που κάθεσαι και πίνεις μόνος τον καφέ, η μοναξιά είναι η μόνη συντροφιά. Είναι εκείνη που σε ηρεμεί, που χαϊδεύει το νου, που ακονίζει το μυαλό, που καθαρίζει τη σκέψη. Και εκεί ακριβώς έρχονται τα μυστικά να σου κρατήσουν συντροφιά, γιατί είναι μόνο δικά σου, σου ανήκουν και εξαφανίζονται όταν είσαι με κόσμο, από φόβο μη μαθευτούν. Τότε πάνε και καταλαγιάζουν σιωπηλά στα βάθη της ψυχής, και εκεί ακίνητα μένουν σαν λιμνάζοντα νερά στη σκέψη σου και μόνο.  Δεν τα εξωτερικεύεις… Εξάλλου, ξέρεις ότι δεν θέλουν και όλοι να τα ξέρουν, δεν τους απασχολεί η αλήθεια!
Κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν τις αλήθειες. Κάποιους, ίσως, δεν τους ενδιαφέρει κιόλας. Τα μυστικά είναι τα κοινά στοιχεία ένωσης των ανθρώπων, αλλά και ένας λόγος αποξένωσής τους.  Ποιος θέλει να ξέρει, άλλωστε, όλη την αλήθεια για τα πάντα; Ο φόβος του ανθρώπου τόσο για το αύριο που φαντάζει αβέβαιο, όσο και για το χτες που ναι μεν πέρασε, αλλά ίσως δεν το μάθαμε ολόκληρο, κάνει το άτομο να αποστασιοποιείται από την αποκάλυψη μυστικών.
Συνήθως τα μυστικά αφορούν κάτι πολύ καλό ή πολύ κακό , κάτι το οποίο πρέπει να παραμείνει κρυφό, ίσως να επισφραγιστεί και με ψέμα… Τα ψέματα φαντάζουν ιδανικά μπροστά στον τρόμο της αποκάλυψης μιας μη επιθυμητής αλήθειας!
Κρύψε στα βάθη της ψυχής ό,τι σε πληγώνει, σε ανησυχεί, ό,τι θες να ξεχάσεις από το παρελθόν , ότι δε θες να ζήσεις στο μέλλον…
Ντύσε με τον μανδύα της λήθης τα άσχημα μυστικά που έμαθες… και μην ψάχνεις για άλλα!
Στη ζωή κρύβουμε τα άχρηστα να μη φαίνονται, αλλά και τα πολύτιμα από φόβο μη μας τα κλέψουν… και δε μιλάμε πάντα για υλικά αγαθά… κρύβουμε ακόμα και τα όνειρα, μη μας τα κλέψουν, γιατί είναι πολλοί και οι κλέφτες ονείρων!
Και όταν θα κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια…. Ξεδίπλωσε  τα καλά μυστικά και βάλε αυτά στο μαξιλάρι σου για να σε συντροφεύουν και να σου χαρίσουν γλυκό ύπνο και διώξε τις κακές σκέψεις ή  τα μυστικά που σε πλήγωσαν… γιατί η ζωή συνεχίζεται… και χωρίς αυτά…
Μην ψάχνεις το καθετί, στάσου στα λίγα, στα απαραίτητα, σε εκείνα που οφείλεις να ξέρεις. Μη σκαλίζεις τα παλιά… μη σε αγχώνουν τα καινούρια…. Και όταν ένα παιδί σας πει: «Να σου πω ένα μυστικό»; Να ξέρετε ότι σας αγαπάει πολύ… γιατί τα μυστικά είναι κομμάτι του εαυτού μας και τα μοιραζόμαστε μόνο με όσους  αγαπάμε…
Η νύχτα κρύβει πράγματα… με το σκοτάδι της, φωτίζονται μόνο εκείνα που πρέπει, φωτίζει μόνο τα ωραία, εκείνα που αξίζει να φαίνονται… Γίνε, λοιπόν, και συ νύχτα  και σκέπασε με το βαθύ μαύρο πέπλο σου τα επώδυνα και άφησε να αναδειχτούν τα όμορφα πράγματα της ζωής…
Ίσως, όταν ξημερώσει, να ανακαλύψεις μια αλήθεια που δε θα σου αρέσει. Μην αναρωτιέσαι, λοιπόν, γιατί υπάρχουν μυστικά. Είναι για να σε προστατεύσουν , όταν το φως του ήλιου θα αρχίζει να φωτίζει όλα εκείνα που δε θες….

Ιωάννα Χαρμπέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: