Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο χορός των δισ. για την Ελλάδα

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά και οι εκατοντάδες διαχειριστές κεφαλαίων που στριφογυρίζουν για εύκολα κέρδη στην Ελλάδα αυτή την εποχή θα την αφήσουν... να πέσει τώρα πια, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής προσπάθειας. 

Φυσικά όχι γιατί είναι καλοί και φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι. 
Οι πρώτοι, δηλαδή οι πολιτικοί, δεν θέλουν να χαθούν τα 175 δισ. ευρώ που μας έχουν δώσει σε δάνεια, διότι απλούστατα θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα κοινοβούλια τους και την κοινή γνώμη. Όπως επίσης οι ίδιοι δεν έχουν καμία όρεξη ή δυνατότητα να μας δώσουν άλλο ένα δάνειο, οπότε έτσι δεν πρόκειται να υποστούμε ένα ακόμη μνημόνιο. 
Οι δεύτεροι, οι εκπρόσωποι των αγορών, μπορεί να μη μετέχουν άμεσα στην πολιτική εξουσία, σίγουρα όμως και γνώση και ...
εσωτερική πληροφόρηση έχουν, αλλά και τρόπο να επηρεάσουν τα γεγονότα, ακόμα και την πορεία μιας χώρας, όταν μιλάνε με δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ή απίστευτο, στην Ελλάδα της φτώχειας και της μιζέριας αυτή τη στιγμή πηγαινοέρχονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street και του Λονδίνου, αγοράζοντας αρειμανίως μετοχές και ακίνητα. Κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων έλεγε προ ημερών σε Ελληνα τραπεζίτη ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες, κατά τη γνώμη του, είναι όπως ήταν οι γερμανικές αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή ότι οι μετοχές τους έχουν πολύ καλές τιμές για επένδυση.

Σημαίνει αυτό κάτι για τη χώρα; 
Κατά τη γνώμη μου, ναι, αλλά όχι αυτομάτως. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι σωθήκαμε, πήρε μπροστά η οικονομία, αρχίζουν οι επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές και θέσεις εργασίας. Διότι η χώρα έχει ακόμα να διανύσει το πιο δύσκολο και δύσβατο κομμάτι αυτής της θλιβερής περιόδου. Έχει ίσως λίγο δρόμο ακόμα μπροστά της για να βγει στην επιφάνεια του νερού και να αναπνεύσει, δυστυχώς όμως δεν ξέρουμε αν θα έχει αρκετό οξυγόνο για να φτάσει μέχρι πάνω και να γλιτώσει τον πνιγμό. 
Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος, δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις, τελείωσαν τα λεφτά, στέρεψε και η ελπίδα. Και αυτό ας το καταλάβουν πρωτίστως οι δανειστές. Πάντως, όλοι αυτοί που βάζουν τα κεφάλαια εδώ, ούτε αφελείς είναι, αλλά ούτε φοβούνται τις απειλές της αντιπολίτευσης.
Τάσος Καραμήτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: