Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μήπως ήρθε η ώρα για εκλογές;


Ο πολιτικός χρόνος της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης φαίνεται να τελειώνει.

Η δυναμική της έχει εξαντληθεί και επιπλέον βρίσκεται μπροστά στις κόκκινες γραμμές που η ίδια έθεσε στον εαυτό της αλλά και σε αυτές που της έχει θέσει η κοινωνία. 

Οι δανειστές ζητούν νέα οριζόντια μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία δεν αποδέχονται.
Η εμμονή των δανειστών με τα οριζόντια μέτρα έχει να κάνει με την...
αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος αλλά και η κοινωνία δεν επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Ως παράδειγμα αναφέρω τις συντάξεις των αγάμων θυγατέρων ή των συνταξιούχων με ηλικία μικρότερη των 50 ετών. Τα πράγματα είναι απλά. Για να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις, κάποιος πρέπει να τις πληρώσει. Το αεροπλάνο που ψεκάζει λεφτά, έχει καταρριφθεί προ πολλού.

Η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και εύθραυστη, επιτρέπει μια εκλογική αναμέτρηση. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απαντήσουν στο πως θέλουν την χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν το κάνει χωρίς συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό, τα προβλήματα από τις αντιδράσεις θα γίνουν αξεπέραστα και τότε η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες και πάλι, αλλά σε περιβάλλον έντασης.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ώρα της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων έφθασε. Τα ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση των απολύσεων έχουν εξαντληθεί και φαίνεται ότι η τρόικα δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Από την άλλη πλευρά οι απολύσεις είναι αιτία πολέμου για την αντιπολίτευση. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θα πρέπει να παρουσιάσει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Το να κατηγορεί την κυβέρνηση δεν είναι πια αρκετό. Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα. Και μάλιστα θα πρέπει να δώσει τέτοιες απαντήσεις που στην περίπτωση που κυβερνήσει να μπορεί έστω και εν μέρει να τις εφαρμόσει. 
Οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι αν οι απαντήσεις τους δεν είναι αξιόπιστες, τα έως τώρα επεισόδια στους δρόμους, θα μοιάζουν με εκδρομή προσκόπων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει με την ίδια ατζέντα και αναγκαστεί ( κυριολεκτώ στο αναγκαστεί) να κυβερνήσει τότε ο αφανισμός του είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος. Όσοι τον ακολουθήσουν διότι πιστεύουν ότι θα κάψουν το μνημόνιο στον περίβολο της βουλής, θα βρεθούν και πάλι ως αγανακτισμένοι να μουντζώνουν την βουλή αντί για τα μούτρα τους.

Στην περίπτωση που η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει την πολιτική δύναμη να οδηγήσει την χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά με έργα και όχι με λόγια, μετατρέποντας την κρατική μηχανή από κομματικό φέουδο σε μηχανισμό ανάπτυξης, το ζήτημα των απολύσεων δίνει παράθυρο ευκαιρίας στην ΝΔ ώστε να δραπετεύσει από την εξουσία, φορτώνοντας το πρόβλημα στην ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν στους άλλους.. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι 20.000 απολύσεις στο δημόσιο είναι απλά το πείραμα.


Του Συνταγματάρχη Δαβάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: