Ζητούν πρωτοβουλίες στελέχη της λαϊκής δεξιάς

Την ώρα που οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστηµα της χώρας είναι καταιγιστικές και το τοπίο αλλάζει µε πρωτοφανείς για τα µεταπολιτευτικά δεδοµένα ταχύτητες, κάποιοι εξακολουθούν να µνηµονεύουν την πρώην βασιλική οικογένεια και να την τοποθετούν στη δυσεπίλυτη εξίσωση του κοινοβουλευτικού σκηνικού που θα διαµορφωθεί στο άµεσο ή το απώτερο µέλλον. 
Αυτό γιατί η ρευστότητα που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα δίνει το δικαίωµα στους νοσταλγούς της µοναρχίας (και όχι µόνο βέβαια) να οραµατίζονται τοποθέτηση είτε του τέως βασιλέα είτε των...
απογόνων του στο πολιτικό κάδρο της χώρας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε στα στέκια κυρίως της λαϊκής ∆εξιάς, αλλά και των παντός είδους βασιλοφρόνων σχετίζεται µε τη µόνιµη εγκατάσταση του Νικολάου στην Ελλάδα και τη δραστηριότητα που επιδείκνυε ο τελευταίος κάθε φορά που πατούσε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Σύµφωνα µε τους εν λόγω κύκλους, στελέχη που ανήκουν στον αντιµνηµονιακό χώρο δεξιότερα της Ν.∆. έχουν αποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να πείσουν τον Νικόλαο να διεκδικήσει τον ρόλο του στο σύστηµα εξουσίας.
Με βάση µάλιστα τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις προς την πλευρά του υιού του Κωνσταντίνου. Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα όσα έλεγε προ ηµερών σε συνοµιλητές του κορυφαίος κοµµατικός παράγοντας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος όλως τυχαίως παραθέριζε το καλοκαίρι στις Σπέτσες, όπου παραδοσιακά περνάει µέρος των διακοπών του ο Νικόλαος µαζί µε τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ. «Του µίλησα και του είπα µεταξύ σοβαρού και αστείου να αναλάβει αρχηγός κόµµατος. Εκείνος αρκέστηκε απλά στο να χαµογελάσει», σηµείωσε.
ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ
Ανεξαρτήτως πάντως της συγκεκριµένης µαρτυρίας, στους κόλπους των σχηµατισµών δεξιότερα της Ν.∆. υπάρχει εδώ και καιρό έντονη κινητικότητα, η οποία µετά την ολική αποδόµηση της Χρυσής Αυγής απέκτησε νέες διαστάσεις. Κοινός τόπος όλων αυτών των ζυµώσεων είναι η αναζήτηση των προϋποθέσεων και των διαδικασιών εκείνων που θα οδηγήσουν σε συγκλίσεις των δυνάµεων του χώρου, πιθανότατα στα πρότυπα των συνιστωσών. Φυσικά, για να προχωρήσει το πλάνο αυτό, θα πρέπει να βρεθεί πριν απ’ όλα ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα ηγηθεί της προσπάθειας. «Για να στεφθεί µε επιτυχία το εγχείρηµα, πρέπει να βγει µπροστά ένα βαρύ όνοµα. ∆εν θα µπορέσει να σηκώσει το φορτίο αυτό ένας Καµµένος, ένας Νικολόπουλος ή ένας Ζώης. Χρειάζεται να στραφούµε σε άλλες λύσεις, που θα δηµιουργήσουν µεγάλη αίσθηση», σχολιάζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέλεχος της λεγόµενης λαϊκής ∆εξιάς, που υποστηρίζει ένθερµα την προοπτική ανάµιξης του Νικολάου στον εγχώριο δηµόσιο βίο.
«Σε αυτή τη φάση, οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να περάσουν σε δεύτερη µοίρα. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι αν ο πρίγκιπας πεισθεί ότι η ίδρυση ενός τέτοιου φορέα θα είχε απήχηση στους πολίτες και θα αποτελούσε αίτηµα ενός µεγάλου µέρους και του πολιτικού κόσµου της ∆εξιάς, ίσως δεχόταν την ανάληψη αυτής της ευθύνης», προσθέτει.
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αντίστοιχες βεβαίως απόψεις και θέσεις ευδοκιµούν και στις τάξεις των φιλοβασιλικών οργανώσεων, όπου η είδηση για µετακόµιση του Νικολάου και της οικογένειάς του στην Αθήνα προκάλεσε αναβρασµό. Εξάλλου, το παράδειγµα του πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας, Συµεών, που έφυγε ως έκπτωτος µονάρχης και γύρισε πρωθυπουργός, αποτελεί αγαπηµένο διήγηµα των παντός είδους νοσταλγών της µοναρχίας.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του φιλοβασιλικού κόµµατος «Εθνική Ελπίδα», Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος χωρίς περιστροφές τονίζει ότι «θα ήµουν ο πρώτος που θα συµµετείχε σε αυτήν την προσπάθεια. Ενα τέτοιο κόµµα θα µας έδινε πίσω τη χαµένη µας αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Επίσης, θα άνοιγε τον δρόµο για τη διενέργεια ενός δηµοψηφίσµατος για τη βασιλευοµένη δηµοκρατία, που αποτελεί τη µοναδική λύση για το µέλλον της χώρας. Αλλωστε, ο Νικόλαος είναι πρίγκιπας και όχι διάδοχος κι έτσι δεν γεννάται κανένα θέµα ιεραρχίας. Για να ξέρετε µάλιστα, όλα αυτά εγώ τα λέω στον Νικόλαο εδώ και δύο χρόνια. Εφθασα µέχρι και το Λονδίνο για να του τα πω. Πιστεύω µάλιστα ότι, αν δεν υπήρχαν κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, θα είχε κάνει ήδη αυτό το βήµα. Πάντα έδειχνε µεγάλο ενδιαφέρον για να προσφέρει στην πατρίδα. Η οικογένεια αυτή έχει µοναδικό κύρος και ο λόγος και η ιστορία της έχει αξία σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Σωµατείου Φίλων Κτήµατος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, λέει µε νόηµα: «Οποτε και αν έλθει εκείνη η ώρα, θα τοποθετηθούµε επίσηµα. Προς το παρόν µας ενδιαφέρει η αξιοποίηση του Τατοΐου, που αποτελεί και τον βασικό σκοπό του συλλόγου µας. Από κει και πέρα, αν µετά και την εγκατάσταση του Νικολάου το ελληνικό κράτος εµπλέξει τον ίδιο ή την οικογένειά του στο πλαίσιο των στοχεύσεών µας, αυτό είναι άλλο ζήτηµα».
«∆εν έχει αποφασίσει ακόµα»
Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος της βασιλικής οικογένειας ξεκαθαρίζουν µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι το θέµα της µετακόµισης του Νικολάου στην Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο των προθέσεων και όχι της ειληµµένης απόφασης. «Μπορεί να έχει κοιτάξει κάποια σπίτια, αλλά τα πάντα βρίσκονται σε φιλολογικό επίπεδο µέχρι στιγµής», επισηµαίνουν. Οι ίδιοι υπενθυµίζουν την πάγια θέση του Kωνσταντίνου, ότι ο θεσµός του βασιλέα είναι πάνω από κόµµατα, καθώς και την πλήρη ισχύ του πρωτοκόλλου στις βασιλικές οικογένειες (έστω και πρώην). «Οταν είναι εν ζωή ο βασιλέας (σ.σ.: αν και ο Κωνσταντίνος έχει παραιτηθεί από τον θρόνο) και ο διάδοχος, δεν είναι δυνατόν να γίνει πρώτο βιολί ο δευτερότοκος, έστω κι αν στην προκειµένη περίπτωση έχουµε να κάνουµε µε ένα αναφαίρετο βάσει Συντάγµατος δικαίωµα του κάθε πολίτη», ξεκαθαρίζουν. Μέσα σε όλα αυτά, ο Νικόλαος θα πρέπει να διευθετήσει και τη γνωστή ιστορία µε το επώνυµο Γλύξµπουργκ, αφού δεν νοείται πολιτικός ηγέτης να διαθέτει µόνο µικρό όνοµα. Εστω κι αν πρόκειται για µέλος έκπτωτης βασιλικής οικογένειας.
 Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα Παραπολιτικά