Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση για 50ετές ομόλογο σωτηρίας της Ελλάδας

Πρόταση για 50ετές ομόλογο σωτηρίας για τη ρύθμιση του χρέους από την κυβέρνηση. Το σχέδιο Στουρνάρα για τον προϋπολογισμό του 2014 και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου σωτηρίας με πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η χώρα από το EFSF φέρεται να βρίσκεται το ΥΠΟΙΚ.
"Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017, που θα...
αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα" τονίζει στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με διαδοχικά βήματα - σταθμούς. Το πρώτο θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup του Νοεμβρίου όπου παρουσία της τρόικας θα ενημερώσει για το κλείσιμο του τρέχοντος προϋπολογισμού και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014.
Το 2013 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2014 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πλεόνασμα 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5% του ΑΕΠ).
Δεδομένου ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθίσταται προφανές ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να κρατήσει "μαξιλάρι" ασφαλείας για να καλύψει τυχόν αποκλίσεις στον κοινωνικό προϋπολογισμό και στα Ταμεία.
Σε αυτό το Eurogroup η τρόικα θα παρουσιάσει τις δικές της εκτιμήσεις για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2014, το οποίο, κατά τις πληροφορίες, προσδιορίζει μεταξύ 900 εκατομμυρίων ευρώ και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Πράγματι το ποσό αυτό υπολείπεται των στόχων, δεδομένης της πίεσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και της αναβολής της εφαρμογής του μέτρου περικοπής συντάξεων των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών).
Οι ανάγκες νέου δανεισμού για το 2014
Ο δεύτερος σταθμός θα είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, εκεί πλέον οι υπουργοί θα προσδιορίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος.
Για το 2014 το χρηματοδοτικό κενό με βάση το ισχύον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχε υπολογιστεί σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια όμως διευρύνθηκε καθώς διατέθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη βοήθεια για την επαναγορά ομολόγων που αποφασίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο.
Οι ανάγκες νέου δανεισμού για το 2014 αυξάνονται καθώς λήγουν ομόλογα κεντρικών τραπεζών ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε υποσχεθεί ότι θα αναχρηματοδοτηθούν με νέα, αλλά η υπόσχεση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
Με παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απαίτησε να βρεθεί "ισοδύναμη λύση". Η Ελλάδα έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να δεχθεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από μια έξτρα βοήθεια μεγέθους 9-11 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 ή να βγει στις αγορές αφού εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει επιτύχει να συγκρατήσει το κατά Μάαστριχτ έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Η στάση του Γιάννη Στουρνάρα μπροστά σε αυτό το δίλημμα είναι σαφής και ξεκάθαρη. "Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού.
Η απάντηση είναι ΟΧΙ αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν τον στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016".
Πηγή: Το Βήμα
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: