Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είναι τελικά ο κ. Στουρνάρας; Από το 1986 «φυτευτός» σε κρατικοδίαιτες θέσεις

Ποιος είναι τελικά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, το αγαπημένο «παιδί» της τρόικας και του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο επενδύει το δικό του «Success Story» πάνω στους εικονικούς δείκτες αντιμετωπίζοντας με φρικτή ψυχρότητα τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα;...


«Είναι κάποιος άμεμπτος, κάποιος που “προσγειώθηκε” τώρα τελευταία στη χώρα και ό,τι και αν λέει, όσο και αν μας φαίνεται ψυχρός, άνθρωπος “χωρίς αίμα”, έχει όραμα και θα σώσει τη χώρα», θα μπορούσε να πει κάποιος καλοπροαίρετος εάν έβλεπε τον υπουργό να μιλά περί οικονομικών θεωριών, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Αμ… δε, όμως.
Ποιος είσαι Γιάννη; ...
Ο αγαπημένος της τρόικας, ο καθηγητής, ο άνθρωπος που:
  • χαρακτηρίζει «λάθος» οποιαδήποτε άλλη άποψη βρίσκεται κριτικά απέναντι στις δικές του θέσεις θυμίζοντας άτομο με «ακανθώδη» πολιτική αβελτηρία και εγωισμό,
  • ο υπουργός με την… αγγλοσαξονική παιδεία που χαρακτήρισε στην τελευταία συνέντευξη του «αστείους και άξιους της τύχης τους» δύο νέους ανθρώπους, ένα ζευγάρι που βρέθηκαν μέσα σε μια μέρα άνεργοι και οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε έκτρωση επειδή δεν είχαν ούτε οι ίδιοι να φάνε,
  • το τοποθετημένο και όχι εκλεγμένο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο όταν ρωτήθηκε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα δάνεια και τις ελληνικές διεκδικήσεις, είχε το θράσος να κάνει λόγο για «ιστορία του χθες» και ότι ο ίδιος κοιτά μπροστά,
  • ο πρώτος υπουργός που απροκάλυπτα σε τηλεοπτική εκπομπή τα βάζει με ανέργους για χάρη των τραπεζιτών δηλώνοντας αγανακτισμένος (!) από το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία επέτρεπε να γίνονται «αγωγές κατά τραπεζιτών»,
  • Ο υπουργός που… τώρα ψάχνει νομικές ρυθμίσεις για να επιτευχθεί ο έλεγχος της «καταραμένης» λίστας Λαγκάρντ με τους χιλιάδες υπόπτους για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατ. ευρώ που παραμένουν ανέλεγκτοι ουσιαστικά.
Αυτός ο άνθρωπος… αυτός… δεν είναι κάποιος που «έπεσε από τον ουρανό» στην Ελλάδα για να σώσει τη χώρα. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, το οποίο τώρα δήθεν μέμφεται, τα τελευταία… 27 χρόνια!
Ο κ. Στουρνάρας που από τη θέση του υπουργού, πλέον, «κατακεραυνώνει» τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί ένας από τα πρόσωπα που διαχρονικά τις υλοποιούσε. Και μάλιστα από δημόσιες ή δημόσιου ενδιαφέροντος θέσεις, με παχυλές αμοιβές και σημαντική εξουσία.
«Πού ήσουν πριν την κρίση Γιάννη»;
Για να σχηματίσει κάποιος εικόνα για το προφίλ του υπουργού «χωρίς αίμα», για το κατά πόσο ήταν απέναντι στο σύστημα της Μεταπολίτευσης και για το «τι επιδιώκει» από τη θέση του «αγαπημένου παιδού» των Βρυξελλών, αρκεί να κοιτάξει ορισμένα από τα βασικά σημεία του βιογραφικού του:
Η αρχή
- Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956.
- Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978.
- Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.
- Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s.
Μια κρατικοδίαιτη καριέρα βασισμένη – 8 τοποθετήσεις (μαζί με την υπουργοποίηση) σε θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα
- Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε να εργάζεται ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989)
Ανάλογο ρόλο είχε στη συνέχεια, όχι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994).
- Την ίδια περίοδο εκπροσωπούσε την ΤτΕ ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Από το 1989 άρχισε να διδάσκει και στο… Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ξανά στο βαρύ «στίβο του δημόσιου τομέα», ο κ. Στουρνάρας από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι από το ρόλο αυτό είχε λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής
- Από το 1994 έως το 1997, συνεχίζοντας τον αγώνα του «στο στίβο του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα» τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
- Μετά, τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους(1998 έως τον Ιούλιο 2000).
- Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (μια ακόμη τοποθέτηση με πολιτική απόφαση) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
- Από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.
- Πριν τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν γενικός διευθυντής του (Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: