Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

12 φυσικά συστατικά για ροφήματα που θα σε προστατεύσουν από το κρύωμα.

Έτσι απότομα που έβαλε κρύο, μήπως πιάστηκες κι εσύ απροετοίμαστη;
"Μπούκωσες", δυσκόλεψε η αναπνοή και σε έπιασε βήχας; Έχουμε δώδεμα φυσικά συστατικά που θα σου προσφέρουν

Με τι θα γεμίσεις το φλιτζάνι σου αν σου ζητήσω να ετοιμάσεις ένα ζεστό ρόφημα που θα κρατήσει ιώσεις και κρυολογήματα μακριά; Αν η μόνη σου απάντηση είναι το τσάι, για δες και εδώ…


Έτσι απότομα που έβαλε κρύο, μήπως πιάστηκες κι εσύ απροετοίμαστη; «Μπούκωσες», δυσκόλεψε η αναπνοή και σε έπιασε βήχας; 

Έχουμε δώδεμα φυσικά συστατικά που θα σου προσφέρουν το πιο αποτελεσματικό «φάρμακο» στα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος.
Φύλλα ευκάλυπτου, άνθη και φύλλα μολόχας, χυμός λεμόνι και καυτερή πιπεριά, μέντα ή τίλιο; 
Η φύση σου προσφέρει απλόχερα όλα της τα όπλα για να αντιμετωπίσεις το κρύωμα, να καταπραΰνεις τους πόνους και τις ενοχλήσεις ή ακόμη και να προλάβεις τα συμπτώματα της απλής γρίπης.



Τσάι


Το ζεστό τσάι, εκτός από το γεγονός πως θα απαλύνει τον πονόλαιμο και θα σε ζεστάνει, περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν τον οργανισμό να προστατευθεί από το κρύωμα. Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις το άρωμα που σου ταιριάζει και να μην ξεχάσεις να το απολαύσεις με μερικές σταγόνες λεμόνι.
Λεμόνι

Και η λεμονάδα – από φυσικό χυμό λεμονιού – θα σε κάνει «αδιαπέραστη» στις ιώσεις και το κρύωμα. Βλέπεις το λεμονάκι με τη βιταμίνη C που περιέχει σε γεναιόδωρες ποσότητες θωρακίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Φυσικά μερικές σταγόνες λεμόνι θα δώσουν άρωμα και έξτρα προστατευτικές ιδιότητες στο τσάι ή το χαμομήλι σου.

Χαμομήλι

Μια μικρή λευκή μαργαριτούλα με διαπεραστικό άρωμα. Το αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και παράλληλα βοηθά πολύ στη καλύτερη λειτουργία της πέψης ως φυσικό χωνευτικό. Θα σου φανεί βάλσαμο από την πρώτη στιγμή που θα αισθανθείς αδιαθεσία, πονόλαιμο και πυρετό. Βράσε λοιπόν τα λουλούδια του σε μπόλικο νερό. Σούρωσε το περιεχόμενο σε φλιτζάνι και απόλαυσε.
Φασκόμηλο

Η γλυκιά του μυρωδιά και απαλή του γεύση θα γίνουν ο αγαπημένος σου σύντροφος όσο κρυώνει ο καιρός. Και φυσικά, είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου και τονωτικό του νευρικού συστήματος βοηθώντας να προλάβεις το κρύωμα ή να καταπραΰνεις τα συμπτώματά του. Βάλε αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε νερό που βράζει, σούρωσε και σέρβιρε.
Μαντζουράνα

Είσαι κι εσύ από αυτούς που γνωρίζουν το φυτό αυτό από την έκφραση «μάνα μου, μαντζουράνα μου»; Κι όμως πρόκειται για βότανο της ελληνικής υπαίθρου (και όχι μόνο αυτής) που θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις ξανά, θα αποβάλει την ένταση και το στρες (μην το θεωρείς άσχετο με την γενική σου υγεία) και καταπρϋνει τους στομαχόπονους! Βράσε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Σούρωσε και σέρβιρε ζεστό με μέλι.
Ευκάλυπτος

Είναι γνωστό… ο ευκάλυπτος έχει την ιδιότητα να αποφράσσει τις αναπνευστικές οδούς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου που θα ανακουφίσει τη δυσκολία αναπνοής. Για το κρυολόγημα όμως καλό έιναι να βράσεις φύλλα ευκαλύπτου σε νερό και να σερβίρεις με μέλι και λεμόνι. Ισχυρό αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, σπασμολυτικό και αντινευραλγικό. Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζεις πως ο ευκάλυπτος θα σε βοηθήσει να αναζωογονηθείς και να πάρεις ενέργεια για κάθε δραστηριότητα που απαιτεί πνευματική συγκέντρωση.
Τίλιο

Προκυπτει από τα αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια της φλαμουριάς! Ρώτησε τη γιαγιά σου… είμαι σίγουρος πως γνωρίζει πολύ καλά και το όνομα, αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε περίπτωση κρυώματος. Το τίλιο συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού και του νευροφυτικού συστήματος, ενώ είναι φυσικό αντίδοτο σε φλεγμονές και πονοκεφάλους. Τα βασικά δηλαδή συμπτώματα πριν ξεκινήσει για τα καλά μια γριπούλα! Η προτεοιμασία του είναι απλή και μοιάζει πολύ με την παρασκευή τσαγιού και χαμομηλιού!
Καυτερό πιπέρι

Η καυτερή πιπεριά – όπως βέβαια και όλα τα μπαχαρικά σε μικρότερο όμως βαθμό – διευκολύνει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μην φράζουν την αναπνοή. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Να τρίψεις λίγη φρέσκια πιπεριά στο ρόφημά σου ή να το πασπαλίσεις με καυτερό πιπέρι σε σκόνη.

Μολόχα


Tα πολύτιμα φυλλαράκια της θα κάνουν θαύματα στην καούρα και τη δυσκολία του αναπνευστικού. Μάλιστα η μολόχα φαίνεται να έχει πολύ καλή επίδραση και στο γαστρεντερικό που συχνά, επηρεάζεται από ένα κρύωμα.

Μέντα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βασικό της συστατικό, η μενθόλη, χρησιμοποιείται σε μια σειρά από αποσυμφοριτικά μύτης και λαιμού. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού και συμβάλει ώστε να ανοίξουν οι αεραγωγοί της μύτης. Βάλε τα φυλλαράκια μέντας σε νερό που βράζει. Συνδύασε τα με φασκόμηλο, τσάι και χαμομήλι και σέρβιρε με μέλι και λεμόνι.

Το τζίντζερ

Η πολύτιμη ρίζα του κάνει κάθε πιάτο από την Ανατολή να ξεχωρίζει από την πρώτη κουταλία. Κι όμως το τζίντζερ δεν είναι απλά το πιο διάσημο μυρωδικό της κινέζικης κουζίνας ή το συστατικό κλειδί για τα κουλουράκια των Χριστουγέννων. Είναι ένα κι ένα για την καταπολέμηση του πυρετού και του πονόλαιμου. Βράσε μια κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό για πέντε λεπτά. Πιές αργά και σταδιακά για να διώξεις τον πόνο και τη δυσφορία. Μπορείς να τρίβεις λίγο φρέσκο τζίντζερ στο τσάι, το γάλα ή το ρόφημα σου. Και αψάδα θα πάρει και υπέροχο άρωμα…

Κανέλα

Το γνώριμο άρωμά της αποτελεί σήμα κατατεθέν στον καφέ, τα γλυκά και τα κοκκινιστά σου. Η κανέλα είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει πως βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα και θωρακίζει το ανοσοποιητικό. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του βήχα… μην ξεχνάς λοιπόν να την περιλαμβάνεις στα ροφήματά σου σε σκόνη για άρωμα και προστασία. Μπορείς επίσης να βάλεις ένα ξυλάκι κανέλας σε νερό μαζί με άλλα βότανα (φασκόμηλο, μέντα, τσάι) και να απολαύσεις το ζεστό σου.

Μερικά extra tips για το κρύωμα

Ζητήσαμε τη συμβουλή του Διευθυντή Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Σωτήρη Αδαμίδη που εξηγεί πως το φθινόπωρο, όσο η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία αυξάνεται, βρίσκουν «πρόσφορο» έδαφος διάφορα στελέχη ιών για να κάνουν την εμφάνισή τους. 
Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

- ΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ: Το στρες ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να παραμένει πιο ευάλωτος στην λοίμωξη

- ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ (ΜΗ) ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Όσοι κάνουν γυμναστική και έχουν ένα γερό οργανισμό δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αφού ο οργανισμός τους είναι πιο δυνατός απέναντι στις λοιμώξεις.

- ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Ενώ το καλοκαίρι βρίσκεσαι συνέχεια σε ανοιχτούς χώρους, όπου τα μικρόβια είναι πρακτικά αδύνατο να μεταδοθούν, όσο πέφτει η θερμοκρασία τα παράθυρα κλείνουν και οι ιώσεις μεταδίδονται εύκολα με τα χνώτα. Δεν είπε κανείς να κάνεις το γραφείο «βόρειο πόλο», όμως αν αποφασίσεις να πας για καφέ, φόρεσε κάτι λίγο πιο ζεστό και προσπάθησε να καθήσεις έξω.

- SLEEP TIGHT: Το ξενύχτι ή ένας ανήσυχος ύπνος δεν θα ξεκουράσουν τον οργανισμό σου όσο πρέπει και έτσι θα είναι πιο αδύναμος απέναντι στα μικρόβια. Φρόντισε λοιπόν να απολαμβάνεις τον ύπνο. Ο μέσος βραδινός ύπνος για έναν ενήλικα υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες.

- ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ; Έτσι κι αλλιώς το κάπνισμα απαγορεύεται πια στους δημόσιους χώρους. Πάρ” το λοιπόν επιτέλους απόφαση να κόψεις το κάπνισμα και έτσι θα θωρακίσεις τον οργανισμό σου και από το κρύωμα του φθινοπώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: