Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα επιτευχθεί ανάταξη της Οικονομίας

Για την ανάταξη της οικονομίας μας, θα χρειαστεί εμείς οι ίδιοι να βρούμε ριζοσπαστικότερες και εξυπνότερες λύσεις.

Δυστυχώς, και εκεί υστερούμε. Η παραγωγή ιδεών στη Χώρα μας θυμίζει την έρημο Ατακάμα (στη Χιλή, πιο άνυδρη και από τη Σαχάρα)!
Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά ελάχιστες ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις! Η ανεπάρκεια του Ελληνικού Δημοσίου σε όλο της το μεγαλείο! Είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να ενεργοποιηθούμε!
Εν τω μεταξύ, όσοι κληθούν να βάλλουν τις υπογραφές τους θα φοβούνται μήπως μια επόμενη Κυβέρνηση τους στείλει στα Δικαστήρια για "ξεπούλημα τις Δημόσιας περιουσίας σε τιμές κάτω της πραγματικής τους αξίας" και άντε να βγάλεις άκρη...

Άλλοι πάλι διαρρέουν πως, «δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τώρα που οι τιμές στο Χρηματιστήριο και οι αξίες είναι τόσο καθηλωμένες. Ας περιμένουμε λίγο!» Πάρ’τ’αυγό και κούρευτο, δηλαδή.

Τα ίδια έλεγαν όταν το 2005 αποκρατικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια η μετοχή της κατέρρευσε στα 0,5€! Τα 9 δισεκατ ευρώ που απώλεσαν οι Γάλλοι επενδυτές θα τα είχαν -και αυτά- χρεωθεί οι Έλληνες φορολογούμενοι! Τα ίδια και με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στα 26 ευρώ. Μετά η μετοχή κατέρρευσε μέχρι τα 2,8 € πριν συνέλθει κάπως στα 6€!
ΠΡΟΤΕΙΝΩ στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που βρίσκεται σε χειμερία (αλλά και θερινή νάρκη) εδώ κι πολλά χρόνια, να εξετάσουν πως, αντί το Κράτος μόνο να ζητάει από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους προσφέρει τίποτα αντίστοιχο σε αξία, να τους προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου.
-Αντί λοιπόν να τσακωνόμαστε γιά το ποιά είναι η ‘πραγματική’ αξία κάθε ΔΕΚΟ και όλα να προχωράνε με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική περιουσία -που σήμερα αποτελματώνεται και απαξιούται- στους πολίτες.
Απ´ τα συρτάρια των γραφείων των Υπουργών κατ’ευθείαν στα σπίτια των Ελλήνων...
Πως;
Προτείνω:
α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο.
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ (εγώ ο ίδιος είχα περάσει σχετικό νόμο το 1993)
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, ύστερα όμως από μιά περίοδο cooling-off. Δηλαδή να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες οι μετοχές ύστερα από μιά περίοδο 8-14 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχουν γίνει γνωστά πιό πολλά από όλα τα σχετικά με την κάθε εταιρεία κι τις προοπτικές της!
-Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (αφού διασπαστούν σε 10 εταιρείες για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου τους), Λιμάνια (ανά δέσμες 3 λιμανιών η κάθε μία δέσμη), Αεροδρόμια (ανά δέσμες 7 αεροδρομίων η κάθε μια δέσμη, -χαίρομαι που το Υπουργείο έχει υιοθετήσει αυτή τη πρόταση που είχα υποβάλλει στη Κυβέρνησή μας από το 2005!), Μετρό, Προαστιακός, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κ.α., θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ.
-Τα ίδια και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Το κεφάλαιο που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, να μοιρασθεί στα 11 εκατομ. και κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και Ελληνόπουλο να πάρει από όσες μετοχές του αναλογούν.
Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη (δηλαδή περισσότερες μετοχές) για τους εργαζόμενους σε κάθε φορέα, τους πολύτεκνους, καθώς επίσης και πρόβλεψη "εντοπιότητας", δηλαδή περισσότερες μετοχές γιά τους δημότες της περιοχής που λειτουργεί ο φορέας!
-Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνοντο κατευθείαν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς.
• ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας. Έτσι (με διάφορες παραλλαγές) πέρασαν τα κράτη αυτά από τον κομμουνισμό στην ανοικτή οικονομία.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1) οι πολίτες θα αισθανθούν, επιτέλους, πως συμμετέχουν σε κάτι. Η απρόσωπη κρατική περιουσία θα γίνει άμεσα ‘δική τους’.
(2) ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ, οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας.
(3) θα τονωθεί το χρηματιστήριο που είναι βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης.
(4) θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού, επιτέλους, θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία!
(5) με την απόκτηση αυτής της περιουσίας, θα προκληθεί και το λεγόμενο wealth effect, όπου δηλαδή, ο κάθε πολίτης θα νοιώθει έστω και στοιχειωδώς ευπορώτερος και αυτό θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της καταναλωτικής και της επενδυτικής του ψυχολογίας!
(6) επιτέλους αυτός ο πλούτος θα ξεφύγει με πολύ πιό γρήγορους ρυθμούς, από την ιδιοκτησία του Δημοσίου, την απαξία, και τις κομματικές ακρίδες που πλαισιώνουν τα ΔΣ, και κάνουν τα κουμάντα.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;
ΠΡΟΤΕΙΝΩ, όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του –που θα έχει παραλάβει δωρεάν- μέσω του Χρηματιστηρίου, το 20-30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται ‘αυτοτελώς’ για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί.... Το υπόλοιπο 70% να μένει –αφορολόγητο πλέον- στη τσέπη των συμπολιτών μας....
Το ίδιο να γίνει και γιά την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών!
Τι προτείνω: Εφόσον, ο Ελληνικός λαός και ο Έλληνας φορολογούμενος καλούνται να αποπληρώσουν ΟΛΟ το συσσωρευμένο Δημόσιο χρέος και το κόστος των δανείων που πήραμε γιά τη χρηματοδότηση της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, οι μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας (δηλ. η επανακεφαλαίωση), να δωθούν δωρεάν στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες!
Όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές θα μπορεί να τις αγοράσει ελεύθερα ως μικροεπενδυτής μέσω του Χρηματιστηρίου, ή αν στοχεύει στην απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας και του ελέγχου κάποιας από αυτές, με Δημόσια Προσφορά (όπως ορίζει η νομοθεσία) από τους πολίτες στους οποίους θα έχουν δωθεί δωρεάν με βάση την παραπάνω Πρόταση. Όταν κάποιος πολίτης πουλήσει τις μετοχές (που έλαβε δωρεάν) στο Χρηματιστήριο, το 30% να φορολογείται αυτοτελώς και να αποτελεί (επιτέλους), έσοδο του Δημοσίου.
Έτσι διασφαλίζεται και ο Ελληνικός 'χαρακτήρας' των τραπεζών!
Ενέργειες όπως αυτές θα τονώσουν και την ψυχολογία του Έλληνα και των αγορών!

του Πέτρου Δούκα, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: