Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Βάζει μπροστά το «Σχέδιο Β» ο Σαμαράς

Αποφασισμένος για όλα ο πρωθυπουργός 

– Τι αλλάζει στην κυβέρνηση και στο πρόγραμμα και στο κυβερνητικό έργο 

Υπήρχε πάντα στο συρτάρι του Σαμαρά, από την πρώτη ημέρα που πήγε στο Μαξίμου και οι πληροφορίες θέλουν να βγαίνει πια από το ντουλάπι και να υλοποιείται. 
Ο λόγος για το «Σχέδιο Β» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που...
η φοροεισπρακτική της πολιτική δεν αποδώσει.
Οι μαύρες τρύπες είναι πολλές και πρέπει να κλείσουν άμεσα και η συγκράτηση δαπανών που ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ θα αποτελέσει την πιο δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση.
Το εναλλακτικό σχέδιο του Σαμαρά, ωστόσο βασίζεται στη δέσμευσή του «όχι νέα μέτρα» γι’ αυτό δεν θα δούμε μειώσεις μισθών το επόμενο διάστημα, αλλά διάφορες άλλες περικοπές.
Το σχέδιο επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, ενώ οι πηγές περικοπών που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι τρεις:

Περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από το αποθεματικό, το οποίο το 2013 φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2012 και από το ποσό αυτό έχουν διατεθεί 328 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών, αναφέρουν ότι εάν υπάρξει ορθολογική διαχείριση του εν λόγω κονδυλίου, τότε θα μπορέσει να υπάρξει ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» που θα μειώσει τις δαπάνες και έτσι το έλλειμμα.
Η δεύτερη πηγή περικοπών, είναι ένα μέρος του πακέτου των 8 δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιούταν για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αιτήματα πολιτών που αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και έχουν πληρωθεί ήδη τα 4,5 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό δεν υπάρχει αίτημα από τους αρμόδιους φορείς 9 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και εκτιμάται ότι ακόμη και αν γίνουν αιτήματα, πολλά δεν προλαβαίνουν να ικανοποιηθούν εντός του έτους, επομένως τα 2,5 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο «Σχέδιο Β΄».
Το τρίτο απόθεμα, προέρχεται από τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο το 2012 άφησε ανεκτέλεστο υπόλοιπο και εκτιμάται πως το ίδιο θα γίνει και φέτος με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει το ποσό σε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο μεσοπρόθεσμο έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για «κούρεμα» 200 εκατ. ευρώ το 2013, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα απομείνουν αλλά 1,3 δισ. ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για την δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: