Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Από του χρόνου και... βλέπουμε η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο

Από του χρόνου και... βλέπουμε η μείωση του φόρου στο πετρέλαιοΜέσα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος περνάει η διεκδίκηση και της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η περίοδος που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου δεν θα συνοδευθεί από αλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης άρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα συνεχίσει να διατίθεται με ΕΦΚ 0,33 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο, ήδη το υπουργείο Οικονομικών εκπονεί σενάρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο να φτάσει σε περισσότερα νοικοκυριά, έχοντας απόθεμα περίπου 200 εκατ. ευρώ από το αδιάθετο κονδύλι του...
περσινού χειμώνα.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αποσύνδεση του επιδόματος από τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τη καταβολή του σε μια ή δύο δόσεις με εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά κριτήρια.
Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, ακόμα κι αν διατηρηθεί με τη σημερινή μορφή δηλαδή ως επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόταση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών είναι ακόμα πιο τολμηρή, καθώς προβλέπει τη χορήγηση του για τη πρώτη κατοικία χωρίς κριτήρια και με ταχύτερες διαδικασίες καταβολής.
Κι επειδή... ζεσταίνεται η κουβέντα για το πώς θα... μοιραστεί το πλεόνασμα πριν καν επιτευχθεί, το οικονομικό επιτελείο ακολουθώντας τη τακτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης, καθιστά σαφές ότι για έχουν τύχη τα αιτήματα μείωσης άμεσων και έμμεσων φόρων, που είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο μάχης κατά της φοροδιαφυγής αλλά και της αύξησης της εισπραξιμότητας «ευαίσθητων» φόρων, όπως των φόρων ακινήτων, όπου ήδη καταγράφεται σημαντική βελτίωση παρά τον όγκο των συσσωρευμένων βαρών.
Ειδικά όσον αφορά στον ΦΠΑ, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το να περιοριστεί άμεσα το ποσοστό του 25% των υπόχρεων που δεν υποβάλουν δήλωση και δεν αποδίδουν το φόρο, όπως επίσης το να πετύχει το πείραμα της μείωσης του φόρου στην εστίαση, για να ανοίξει έτσι ο δρόμος και για άλλα αγαθά ή υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
«Παραθυράκι» από Σαμαρά – Επιφυλακτικός ο Στουρνάρας
Αλλωστε και στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έγιναν αναφορές στο ζήτημα του φόρου στο πετρέλαιο με τον πρωθυπουργό να αφήνει ένα «παραθυράκι» ανοιχτό για ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων ενδεχομένως και με μείωση του φόρου από το 2014.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος, να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά και περισσότερο ευέλικτα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ πέραν του κλάδου της εστίασης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι «πολύ νωρίς ακόμη γι' αυτό» και συμπλήρωσε: «Ας δούμε πρώτα αν πετύχει η μείωση στην εστίαση».


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: