Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ χάνει το δημόσιο από τα έσοδα από το πετρέλαιο

Τεράστιες απώλειες πιθανολογείται πως θα έχει το δημόσιο ακόμα και εάν ανακάμψει η ζήτηση στο πετρέλαιο. Εκτιμάται πως θα χαθούν περίπου 420 εκατ. ευρώ

Τι και εάν ανακάμψει, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, η ζήτηση στο πετρέλαιο; 
Εκτιμάται πως θα χαθούν συνολικά 420 εκατ. ευρώ σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ, φέτος το χειμώνα, εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

Υπενθυμίζεται πως η ζήτηση στο πετρέλαιο υποχώρησε πέρυσι κατά 70% και το δημόσιο έχασε περίπου 210 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους...

Αυτά αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ που διαθέτει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο οποίος προτείνει να χορηγηθεί σε όλους, ανεξάρτητα από κριτήρια, επίδομα θέρμανσης σε κάθε (πρώτη) κατοικία.
Επιπλέον, ο ΣΕΕΠΕ φαίνεται να υποστηρίζει πως όλα τα ποσοτικά κριτήρια για την κατανάλωση καυσίμων είναι άδικα και μη αποδοτικά για τα δημόσια έσοδα. Συγχρόνως, αναγνωρίζει ως εισόδημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα, το εισόδημα των 80.000 ευρώ το χρόνο, για όλους τους καταναλωτές.
Ο ΙΟΒΕ, σε μελέτη που έχει στα χέρια του, εμφανίζεται να αποδέχεται πως το σημερινό σύστημα εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε αποτέλεσμα στη μείωση του λαθρεμπορίου αλλά έφερε πτώση στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του ΙΟΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη και το επίδομα θέρμανσης, δείχνει ότι:
- Το 2011, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα από φόρους στο πετρέλαιο 2,78 δισ. ευρώ.
- Πέρυσι, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα 2,57 δισ. ευρώ, δηλαδή 210 εκατ. ευρώ λιγότερα.
- Φέτος, το Δημόσιο θα εισπράξει μέχρι και 2,14 δισ. ευρώ (420 εκατ. ευρώ και πλέον λιγότερα), ακόμη και αν αυξηθεί η ζήτηση, αν δεν αλλάξει το υπάρχον καθεστώς.
Τέλος, να επισημανθεί, πως το ΙΟΒΕ επεξεργάστηκε τέσσερα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και καταλήγει στο τρίτο σενάριο, για χορήγηση του επιδόματος σε όλους, που θα έχει αποτέλεσμα δαπάνη του Δημοσίου 106 εκατ. ευρώ φέτος αλλά συνολικά επιπλέον έσοδα του Δημοσίου 10 εκατ. ευρώ από φόρους.
Με τη μέθοδο αυτή, προβλέπονται, ακόμη, επιπλέον δημόσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ για το 2014 και 2015, με επίδομα λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: