Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

200 δισ. ευρώ έχουν οι Έλληνες σε Ελβετικές τράπεζες

Mπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει εδώ και καιρό πόσα χρήματα έχουν οι Έλληνες στις Ελβετικές τράπεζες και να μην τα έχει εντοπίσει ακόμη, τα στοιχεία όμως δημοσιεύονται σε ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού δικτύου Arte! 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που άντλησε στοιχεία από το ντοκιμαντέρ, οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. ευρώ!!
Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τους απανταχού στον πλανήτη φορολογικούς παραδείσους, όπου χιλιάδες εταιρείες ξεπλένουν μαύρο χρήμα...

Για τις καταθέσεις των Ελλήνων δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες , δεν παρέχονται πληροφορίες για το πως υπολογίστηκε το σύνολο των καταθέσεων ούτε γίνεται αναφορά εάν οι καταθέσεις αυτές είναι νόμιμες ή όχι.
Ωστόσο το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει μεταφέρει την έδρα του στην Ελβετία για λόγους ευνοϊκής φορολογίας , κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες με αποτέλεσμα η Γαλλία να χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» που αναδημοσιεύει τις πληροφορίες στο ντοκιμαντέρ γίνονται εκτενείς αναφορές στα νησιά Κέϊμαν, όπου είναι εγκατεστημένες σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι αμερικανοί έχουν δική τους «φορολογική όαση». Σε ένα κτίριο στο Ντελαουάρε είναι καταχωρημένες περίπου 285.000 εταιρείες των οποίων ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Οι απώλειες των ΗΠΑ από τη φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια τον χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: