Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Επιστολή Σαμαρά στον Πούτιν

Τι φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Ρώσο Πρόεδρο

«Ένα μήνα μετά το επίσημο αίτημα που υπέβαλε στη ρωσική Gazprom η ΔΕΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου, η ελληνική πλευρά κλιμάκωσε με τον πλέον επίσημο και εμφατικό τρόπο το αίτημα για βελτίωση του κόστους της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία στη χώρα μας».
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Capital.gr, «στα τέλη Ιουλίου έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου επιστολή που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και απευθύνεται προσωπικά στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν...

Το μήνυμα που περνά ο πρωθυπουργός στην επιστολή του είναι σαφές: η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζητεί από τον Β. Πούτιν να υπάρξει ανάλογη έκπτωση και για τη χώρα μας».
Αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω επιστολή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, το δημοσίευμα επισημαίνει:
«Δηλώνει ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και άρα είναι ζωτικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ της Gazprom και της ΔΕΠΑ ξεπερνά τα όρια της εμπορικής διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο εταιρειών και αποτελεί για την ελληνική πλευρά «πολιτικό ζήτημα» με μεγάλη βαρύτητα για την ελληνική πλευρά και την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για ανάκαμψη. Με την επιστολή αυτή άλλωστε η Gazprom επί της ουσίας αντιμετωπίζεται ως "ρωσικό κράτος".
Είναι η πρώτη επίσημη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ , από την οποία απεσύρθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom. Θυμίζουμε ότι η Gazprom συμμετείχε στο διαγωνισμό και θεωρείτο ακλόνητο φαβορί.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, ο πρωθυπουργός είχε προσωπικά δεχθεί τρεις φορές στο Μαξίμου τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος έλαβε όσες εγγυήσεις – τροποποιήσεις των όρων της διαδικασίας ζήτησε.
Πρόσφατα, στελέχη της Gazprom παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ε.Ε.
- Η Ελλάδα έχει πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές της όπως η Αλγερία, όχι όμως και από τη Ρωσία.
Η Gazprom έχει διαπραγματευτεί με άλλους πελάτες της και έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις (πχ Eon ) επιστρέφοντας τα προηγούμενα χρόνια 3,3 δις δολάρια. Μόνο το 2013 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει επιπλέον 800 - 900 εκατ. δολάρια. Αλλά και στις περιπτώσεις που δεν υπήρξε οικειοθελής συμφωνία, οι διαφορές με τους πελάτες επιλύθηκαν με προσφυγή στη διαιτησία, με τη Gazprom να εξαναγκάζεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις (π.χ. RWE).
Η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ με την ελληνική πλευρά να διατηρεί αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτύχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό έκπτωσης. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, μια μέρα πριν το δεύτερο προκαθορισμένο ραντεβού, η ρωσική αντιπροσωπεία ειδοποίησε ότι αναβάλει την έλευσή της, για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η κίνηση θεωρείται «τροχιοδεικτική» προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι ελληνικές διαπραγματευτικές προθέσεις. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική των Ρώσων συχνά να "τραβούν το σχοινί" προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς».
Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως η «ελληνική πλευρά διατηρεί αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Εκείνο που είναι σαφές σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει – σε ανώτατο επίπεδο – ότι το ενεργειακό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που καθηλώνουν την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει υιοθετώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: