Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Γιατί ο Πούτιν τα έβαλε με την Ελλάδα;

 Γιατί ο Πούτιν τα έβαλε με την Ελλάδα;

Σαν κουβάς με παγωμένο νερό έπεσε στο κεφάλι της Ελλάδας η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Βαλαντιμίρ Πούτιν για τον «προβληματικό χαρακτήρα» που έχουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του – που κάποιος θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει ακόμα και ανθελληνικές – ο κ. Πούτιν τα έβαλε με τους Ρώσους επενδυτές που ρίχνουν κεφάλαια στη χώρα μας, παρακινώντας τους να… τα πάνε πίσω στη Ρωσία!
«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν...
τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», ανέφερε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να συμπληρώσει με νόημα: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό», αφήνοντας σαφείς αιχμές για Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Χωρίς να κατονομάσει κάποιον επιχειρηματία, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και σε «μια αρκετά σοβαρή επένδυση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» παρατήρησε ο ρώσος πρόεδρος, ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.
Γιατί τέτοια στάση από τον Πούτιν;
Είναι γνωστό ότι από το 2009 οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι παγωμένες με κύρια υπεύθυνη για αυτό την Ελλάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ακυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είχε προκαλέσει τη δυσφορία του Κρεμλίνου που άρχισε να βλέπει καχύποπτα την Ελλάδα.
Το ίδιο έτος η Αθήνα είχε αρνηθεί να υπογράψει την διακρατική σύμβαση προμήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 420+30 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, παρά την ύπαρξη διακρατικής συμφωνίας και την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί εντέχνως οικονομική βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να μην μπει στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Οι λόγοι που το έκανε ο κ. Παπανδρέου παραμένουν άγνωστοι…
Από τότε οι Ρώσοι άρχισαν να… «δαγκώνουν» και μάλιστα άσχημα, κάτι το οποίο φάνηκε και στα γεγονότα της Κύπρου, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται ούτε την Αθήνα ούτε τη Λευκωσία.
Η επερχόμενη έλευση του Α. Σαμαρά στην εξουσία αναζωπύρωσε τις ελπίδες της Μόσχας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ο Β.Πούτιν τον δέχθηκε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία αναβαθμίζοντας το προφίλ του τότε “απλού” προέδρου της ΝΔ.
Στο μεταξύ πίεζαν να υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο, μια κανονιστική σύμβαση που θα διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα η οποία είχε συμφωνηθεί το 2010 στην επίσκεψη του Ευ. Βενζέλου στην Μόσχα. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αν και η συμφωνία είναι έτοιμη.
Η υπόθεση ΔΕΠΑ, πλήγωσε για άλλη μια φορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, αν και όχι τόσο όσο η κατάληξη της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της SOCAR.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι Ρώσοι θεωρούν τον Α. Σαμαρά «πιόνι» της Μέρκελ και του Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: