Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Reuters: Επιστρέφουν οι τουρίστες στην Ελλάδα - Οι Έλληνες όμως δεν πηγαίνουν διακοπές

Οι αρχαίοι ναοί και οι παραλίες της Ελλάδας δέχονται ξανά τους ξένους τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία

Η επιστροφή των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τροφοδοτούν βάσιμες ελπίδες πως ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Οι αριθμοί για την προσέλευση των τουριστών διαφέρουν κατά πολύ από τους αντίστοιχους περσινούς όταν υπήρχαν έντονες φήμες και παραπληροφόρηση πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, γεγονός το οποίο τρόμαξε πολλούς επισκέπτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Τα στοιχεία πάντως είναι υπέρ μας. Δείχνουν ετήσια άνοδο της τάξης του 38,5% (στοιχεία Μαίου) και ακόμα ένα 15,5% αύξηση για τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, οπότε και ...
εκτιμάται πως θα είναι μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
"Είναι μία θετική ένδειξη", λέει ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής των Ελλήνων ξενοδόχων, στο Ρόιτερ.
"Πιστεύω πως αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με τη βοήθεια του τουρισμού η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει βήμα προς την ανάπτυξη". 
Με την ανεργία στο περίπου 27% οι υπεύθυνοι του τουρισμού βλέπουν μία αύξηση της τάξης του 10% για το 2013, ήτοι στα 11 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται συνολικά 17 εκατ. επισκέπτες, ένα εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το 2012.
Αν και η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα προσφιλής προορισμός για Βρετανούς και Γερμανούς τώρα δέχεται αυξημένο αριθμό επισκεπτών από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των συνολικών αυξήσεων και μάλιστα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.
Στους πρώτους έξι μήνες οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 10% με συγκεκριμένα θερινά θέρετρα όπως η Μύκονος να έχουν αύξηση της τάξης του 60% στις αεροπορικές αφίξεις. 
Ως προς τον εσωτερικό τουρισμό, αυτός έχει χτυπηθεί άσχημα τα τελευταία χρόνια, με τα έσοδα των Ελλήνων να παρουσιάζουν θεαματική πτώση ακόμα και 30% από το 2009, όταν και άρχισε η κρίση. Πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των θερινών διακοπών ή έστω των αποδράσεων τα σαββατοκύριακα σε κάποιο από τα κοντινά νησιά.
Έρευνα νωρίτερα τον Ιούλιο την οποία έκανε το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) έδειξε πως περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν έχουν προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές αυτό το έτος.
Το περίπου 70% από τους 545 οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα λένε πως αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω οικονομικής δυσπραγίας ενώ ένα 20% αποδίδει το γεγονός στην ανασφάλεια στον χώρο της εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: