Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Αθήνα: Mη μου μιλήσετε για γερμανικές αποζημιώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, 

αυτό είναι αποστολή της Τρόικα και όχι μεμονωμένων κρατών, δήλωσαν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τη έλευσή του την Πέμπτη στην Αθήνα.
Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν μάλιστα ότι ο υπουργός επιθυμεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και μα συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων...

«Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ εξετάζει την συμμετοχή της έως ότου συσταθεί η αναπτυξιακή τράπεζα», επισημάνθηκε.
Οι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο δίνει «μια καραμέλα 100 εκατομμυρίων στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» και σημείωσαν ότι θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.
Οι γερμανικές πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τις πληροφορίες σχετικώς με «προληπτικό πακέτο 13 δισεκατομμυρίων».
Οποιαδήποτε κίνηση διάθεσης ενός νέου πακέτου βοήθειας θα δημιουργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα αποτελούσε τροχοπέδη στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επισημάνθηκε.
«Τέτοιου είδους φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα μέτρα», τονίστηκε, με αναφορά στην κινητικότητα 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, οι πηγές του Βερολίνου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να τεθεί από τον κ. Σόιμπλε και ότι θεωρούν ότι μάλλον δεν θα τεθεί και από την ελληνική πλευρά.
«Το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν», διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές και σημείωσαν ότι ο λόγος που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μόνο το βεβαρυμένο πρόγραμμα - άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο, εξήγησαν.
Το πρόγραμμα στην Αθήνα
Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία.
Πέραν των συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση του Ελλονογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Θέμα της ομιλίας του θα είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Τα δημοσιεύματα και οι διαψεύσεις
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το ελληνικό επιτελείο αισιοδοξεί πως στην επίσκεψη του κ. Σόιμπλε θα συζητηθεί το σχέδιο για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β' εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015.
Το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία «προληπτικό (precautionary) πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτή την στιγμή ότι θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όσον αφορά ωστόσο το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, η Sueddeutsche Zeitung μιλά για «νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», με τη διαπίστωση «τρύπας» ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στην Κομισιόν.
Η εφημερίδα εκτιμά πως ο κ. Σόιμπλε δεν θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την κάλυψη του κενού τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είναι διατεθειμένος «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και να αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα». «Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς η Ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσουν, διαφορετικά το ΔΝΤ θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα» τονίζει.
Η Κομισιόν πάντως, διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαϊγί, διέψευσε το δημοσίευμα.
Φρούριο η Αθήνα
Η άφιξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη έχει σημάνει «συναγερμό» στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα. Οπως έχει συμβεί στο παρελθόν με την παρουσία άλλων σημαντικών προσώπων στην πρωτεύουσα, όπως για παράδειγμα στο ταξίδι της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, η Αθήνα θα μετατραπεί σε «φρούριο».
Με απόφαση της αστυνομίας, λόγω των μέτρων ασφαλείας και των ρυθμίσεων της κυκλοφορίας, απαγορεύονται οι συναθροίσεις και συγκεντρώσεις σε όλο το κέντρο της πόλης από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. εξαιτίας της παρουσίας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ενώ μέτρα υπάρχουν και για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους:
Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Ολγας) - αριστερά Σουρή - συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ - αριστερά Μαρασλή - δεξιά Δεινοκράτους - αριστερά Αριστοδήμου - δεξιά Αθηναίων Εφήβων - συνέχεια Κόνιαρη - δεξιά Τσόχα - αριστερά Σούτσου Δ. - συνέχεια Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Κατεχάκη - αριστερά Καπετάν Χρονά - δεξιά Βλαχάκη - δεξιά Μεσογείων - αριστερά Μιχαλακοπούλου - αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου - δεξιά Ποταμιανού Ηλία - συνέχεια Ίωνος Δραγούμη - αριστερά Β. Αλεξάνδρου - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - Πλατεία Πλαστήρα - δεξιά Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - δεξιά Αρδηττού - αριστερά Β. Ολγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας).
Το ίδιο ισχύει και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός - Λ. Κατεχάκη), όπως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών


Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi


 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: