Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ο Στουρνάρας σκέφτεται να θέσει το θέμα του κατοχικού δανείου στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πλέον το Μνημόνιο

Την ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα επισημαίνει για ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι με αυτό το τρόπο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. 
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Στουρνάρας αναφέρει για το μέτρο των αποδείξεων ότι «το υπουργείο εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των κατάλληλων κινήτρων», ενώ σημειώνει πως μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις... το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Αναφέρει ότι το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα». Δεν αποκλείει εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup να μπει και το κατοχικό δάνειο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει και σενάριο μείωσης από το βάρος των τόκων αλλά σημειώνει «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος». Εκτιμά ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μνημόνιο αλλά κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «πουλάει τα ευχάριστα χωρίς να λέει την αλήθεια».

Σημειώνει πως «τα ευχολόγια και οι ανεδαφικές προτάσεις ίσως να ενθουσιάζουν το κομματικό κοινό αλλά δεν σώζουν από τη χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: