Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τι θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην Τρόικα – Μετατάξεις και απολύσεις εξπρές, η εναλλακτική πρόταση

Τι θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην Τρόικα – Μετατάξεις και απολύσεις εξπρές, η εναλλακτική πρόταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση

των εκπροσώπων της Τρόικα να αυξηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και να μειωθούν οι μετατάξεις και σήμερα Πέμπτη στη νέα συνάντηση αναζητείται «φόρμουλα» συμβιβασμού.
H αντιπρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις στην κινητικότητα και να μειωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να ...
επισπευσθούν οι απολύσεις.
Οι καθυστερήσεις στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα έχουν εξελιχθεί στο βασικότερο σημείο τριβής των διαπραγματεύσεων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εκφράζουν δυσφορία. Η Τρόικα εμφανίζεται κατ' αρχήν θετική στον συνυπολογισμό των μετατάξεων στην κινητικότητα και προτείνει ως αντιστάθμισμα να μειωθεί σε 6 μήνες –από 12– το διάστημα που οι υπάλληλοι θα είναι διαθέσιμοι.
Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις να επέλθει συμφωνία έως τη σύνοδο του Eurοgroup. Ενδεικτικό είναι ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες για την επόμενη δόση.
Η εκκρεμότητα με τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο προκαλεί και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, καθώς στο θέμα της κινητικότητας εμπλέκονται και άλλα υπουργεία, που δεν εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ενώ οι πιέσεις της Τρόικας γίνονται πιο φορτικές από το γεγονός ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα και στα δημοσιονομικά.
Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα όλα τα ενδεχόμενα παρέμεναν «ανοιχτά», ωστόσο, όπως επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «τέθηκαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα του Δημοσίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών πρότειναν να γίνει «συμψηφισμός» μεταξύ απολύσεων και κινητικότητας, δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των προβλεπόμενων για το 2013 απολύσεων και να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αύξηση των απολύσεων στο σύνολο του προγράμματος» φέρεται να ήταν η απάντηση του υπουργού και το εν λόγω σενάριο εγκαταλείφθηκε.
Ετερη εναλλακτική, η οποία θα συζητηθεί εκ νέου στη σημερινή συνάντηση και προκρίνεται ως λύση στο θέμα της κινητικότητας, είναι να υπολογιστούν σε αυτήν οι υποχρεωτικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, η Τρόικα ζήτησε την παρουσίαση πλάνου προσλήψεων για τη δημιουργία του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων από την κατάργηση της ΕΡΤ θα προκύψει εφόσον οριστικοποιηθεί ο αριθμός των... επαναπροσλήψεων και μάλιστα αυτών που αφορούν δημοσιογράφους. Σημειωτέον ότι η αναλογία 1 προς 1 αφορά τις προσλήψεις που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, από το οποίο ωστόσο εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι.

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: