Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Νέο γκάλοπ - Προηγείται η ΝΔ - Μπροστά ο Σαμαράς - "Όχι" σε εκλογές

Πόσο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία της ΕΡΤ

Η έρευνα της Metrisi για το parapolitika.gr πραγματοποιήθηκε ακριβώς την περίοδο όπου εκδηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή της. Καταγράφει συνεπώς το πολιτικό κλίμα όπως αυτό διαμορφώθηκε υπό το βάρος της παραπάνω απόφασης αλλά και από τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. Διαφωνίες που ενδεχομένως οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση....

Συνεπώς, έχει ιδιαίτερη αξία να σταθούμε στις απόψεις που εκφράζουν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και πως τοποθετούνται αυτοί τόσο στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, όσο και στο ερώτημα αν θα πρέπει να αποσύρουν τη στήριξη τους με αφορμή την ΕΡΤ.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία το 78.9% των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντά πως πρέπει να την εξαντλήσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των σημερινών ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ φτάνει το 61.5%. Επίσης υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάσσεται το 87.2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Επίσης, τέθηκε το ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αποσύρουν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Το 65.6% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 51.2%. Θα μπορούσε, λοιπόν, να διατυπωθεί η άποψη ότι τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η περίπτωση της ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία άρσης της στήριξης του κυβερνητικού σχήματος.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της έντονης φημολογίας περί μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δείκτες ικανότητας διακυβέρνησης μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και στα πέντε κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Συγκεκριμένα:


• Στο ερώτημα ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομική κρίση το 31,4% απαντά η Νέα Δημοκρατία και το 21.5 ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Στο ερώτημα ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, το 28.4% εκφράζεται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και 19.8% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
• Στο ερώτημα ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την εγκληματικότητα, το 33.9% απαντά η Νέα Δημοκρατία και το 15.9 ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Στο ερώτημα ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 36.8% πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει η Νέα Δημοκρατία και το 17.1% ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Τέλος στο ερώτημα ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μια πιθανή κρίση στα εθνικά μας θέματα το 36.4 εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία και το 16.6 τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου:

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μισή ποσοστιαία διαφορά. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 20.5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10.2%, το ΚΚΕ με 5.7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5.2%, το ΠΑΣΟΚ με 5.1%, η ΔΗΜΑΡ με 4.8%. Άλλο Κόμμα επιλέγει το 4.5% των ψηφοφόρων ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 23.1%.

Kαταλληλότητα για πρωθυπουργός:

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός (36.8% έναντι 25.9%). Παράλληλα στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία διαθέτει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36.8 έναντι 26.6%).

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αντέχει στην φθορά μιας δύσκολης διακυβέρνησης όπως προκύπτει από την πρόθεση ψήφου, την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και στους δείκτες αντιμετώπισης μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων. Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ρευστό και η όποια πρόβλεψη για το μέλλον είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη.
































Ανάλυση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΥΓΑΣ, διευθυντής "Μetrisi"

Δεν υπάρχουν σχόλια: