Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η φορολόγηση στα αγροτεμάχια φέρνει νέα πολιτική εμπλοκή


Η φορολόγηση στα αγροτεμάχια φέρνει νέα πολιτική εμπλοκή
Εν όψει της επιστροφής της Τρόικας, συνεχίζονται οι κυβερνητικές συσκέψεις για τη κάλυψη των προαπαιτούμενων της ήδη εγκριθείσας δόσης των 3,3 δισ ευρώ αλλά και για τη τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν έντονο φορολογικό άρωμα. 
Το πιο σημαντικό πρόβλημα αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, μετά από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη Περιφέρεια ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. ...

Η πρόβλεψη εσόδων από τα αγροτεμάχια είναι 700 με 800 εκατ. ευρώ και το βασικό σενάριο για το 2014 προβλέπει τη φορολόγηση τους με 10 έως 13 ευρώ ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, τη τοποθεσία τους κ.λ.π. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πέσει στα αστικά ακίνητα, από τα οποία ήδη αναζητούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ επιπλέον από το αρχικό σενάριο. Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική στη τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά από το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα 37 εκατομμύρια στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί μια "τρύπα" που στη καλλίτερη περίπτωση θα φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα να διατηρήσει "ζεστή" τη συζήτηση περί μείωσης των φορολογικών βαρών, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, εξ ου και οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα περί μείωσης συντελεστών ΦΠΑ και σε τομείς εκτός εστίασης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το άμεσα εφικτό είναι η μείωση στην εστίαση και μόνο μεσοπρόθεσμα με την επίτευξη βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, να ξεκινήσει η μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε., δηλαδή στο 21%, από 23% που είναι σήμερα.
Δεν είναι, τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να στείλει μήνυμα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που ασκούν πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν παροχές, πόσο μάλλον εάν δεν έχουν κοστολογηθεί. Το μήνυμα αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πασχίζει όχι απλώς να αλλάξει αλλά να αναστρέψει πλήρως την εικόνα για την Ελλάδα, με στόχο να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη περίοδο 2015- 2016, κάτι που επί του παρόντος φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένη την απροθυμία των Βόρειων να ανοίξουν από τώρα συζήτηση για τη περαιτέρω μείωση του Χρέους, που είναι το "κλειδί" για να καλυφθεί το όποιο "κενό" στη τελευταία διετία του Προγράμματος.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: