Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Νέα επίδειξη ισχύος από την Μόσχα!


Οι ΗΠΑ ματαιώνουν άσκηση, η Δύση "φοβάται"

Σαφές δείγμα ανάκαμψης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηρίζονται τα -εκτός προγράμματος- μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η ξαφνική είδηση προκάλεσε αμηχανία στη Δύση, ενώ η Μόσχα δηλώνει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν.
Στις 28 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είναι...
και οι δεύτερες που θα πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικά τους τελευταίους δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αντίθετα ακύρωσαν πρόσφατα τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης στον Ειρηνικό. 
Ο πρόεδρος Πούτιν επιστρέφοντας στο Σότσι από τη Νότιο Αφρική, έδωσε από το προεδρικό αεροσκάφος την εντολή για έναρξη άσκησης μεγάλης κλίμακας στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως δήλωσε στο RIA Novosti ο γραμματέας Τύπου του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόκειται για ξαφνική άσκηση ευρείας κλίμακας η οποία έχει σκοπό να αξιολογηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και ο συντονισμός των διαφόρων εμπλεκόμενων σχηματισμών.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 7.000 άντρες, 250 τεθωρακισμένα οχήματα, 50 πυροβόλα διαφόρων τύπων, 20 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και 30 πλοία για διάφορες αποστολές. Για τρεις ημέρες, οι ρώσοι στρατιωτικοί θα εκτελέσουν δεκάδες σενάρια, μεταξύ αυτών και αποβάσεις καταδρομέων σε βάθος πολλών χιλιομέτρων, καθώς και εκτέλεση βολών. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν ενημέρωσε τους εταίρους της στο εξωτερικό για την έναρξη της άσκησης. Όπως επεσήμανε, «σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, για ασκήσεις στις οποίες μετέχει ο συγκεκριμένος όγκος προσωπικού και μέσων, δεν είναι υποχρεωτική η προηγούμενη κοινοποίησή τους στους εταίρους μας».
Σύμφωνα με τη σύμβαση της Βιέννης του 2011, η οποία αφορά τα μέτρα ενίσχυσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ πρέπει να ειδοποιούν τουλάχιστον 42 ημέρες νωρίτερα τους ξένους εταίρους τους για τις ασκήσεις του στρατού ξηράς, εφόσον μετέχουν σε αυτές περισσότεροι από 9.000 άντρες. Οπως επίσης αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Μελετών, και έφεδρος αντιστράτηγος, Γιεβγκένι Μπουζίνσκι, οι ναυτικές ασκήσεις «δεν εμπίπτουν σε καμία συμφωνία που να αφορά τα μέτρα εμπιστοσύνης».
Αμηχανία στη Δύση 
Παρά ταύτα, η είδηση της διεξαγωγής της μη προγραμματισμένης μεγάλης άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα, προκάλεσε αμηχανία στο εξωτερικό. Υψηλή διπλωματική πηγή χώρας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, «έστω και αν από τυπική άποψη η Ρωσία μάλλον έχει δίκιο, ωστόσο, οι εταίροι δεν ενεργούν με αυτό τον τρόπο». Και διαβεβαίωσε, ότι «τα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν πάντα να ενημερώνουν εγκαίρως τη Μόσχα για επικείμενες ασκήσεις».
Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Γιεβγκένι Περεμπέινος, δήλωσε ότι το Κίεβο είχε ειδοποιηθεί για τα σχέδια της Μόσχας έξι μέρες νωρίτερα. Ο διπλωμάτης επεσήμανε ότι δεν θεωρεί την άσκηση ως απειλή για τα ουκρανικά συμφέροντα. Ωστόσο, οι ουκρανοί βουλευτές εξέλαβαν τα ξαφνικά ρωσικά γυμνάσια ως παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.
Σε πολεμική ετοιμότητα μετά από 20 χρόνια
Η άσκηση που ξεκίνησε, είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται αιφνιδιαστικά στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών. Για πρώτη φορά, ύστερα από 20 χρόνια, ο στρατός προέβη σε άσκηση πολεμικής ετοιμότητας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών και διευθυντής του προγράμματος συμβατικών εξοπλισμών του Κέντρου Πολιτικών Μελετών της Ρωσίας, Βαντίμ Κοζιούλιν, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές ασκήσεις έγιναν πολύ πιο συχνές. «Αυτό οφείλεται –είπε- κατά πρώτο λόγο στην επαρκή χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια του υπουργείου Άμυνας, της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στην αλλαγή της ηγεσίας. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, ήταν η πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής άσκησης πολεμικής ετοιμότητας, με σκοπό να εντοπιστούν οι αδύνατες πλευρές του στρατού, να αναλυθεί κατά πόσο ο στρατός είναι έτοιμος να φέρει εις πέρας αιφνίδιες αποστολές. Η άσκηση αποτελεί ένα δείγμα ανάκαμψης και ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με τον Κοζιούλιν, «δίδονται χρήματα για μισθοδοσία και εφόδια, εμφανίζεται στρατιωτικός εξοπλισμός σε μεγάλες ποσότητες, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την άμυνα είναι τόσα, που ορισμένες βιομηχανίες δεν προλαβαίνουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς οι ρυθμοί παραγωγής είχαν πέσει λόγω της μακράς απραξίας». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «είναι θέμα χρόνου να εκσυγχρονιστούν όλες».
Οι ΗΠΑ ματαιώνουν άσκηση
Ενώ ο ρωσικός στρατός ενισχύει το ετοιμοπόλεμό του, στις αμερικανικές ΕΔ η τάση είναι διαφορετική. Προ ημερών, οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για τον Απρίλιο άσκηση μεγάλης κλίμακας στην αεροπορική βάση Eielson στο Fairbanks της Αλάσκα. Όπως αναφέρει το Associated Press, το γεγονός αυτό συνδέεται με περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, στις αμερικανικές ΕΔ επικρατεί ανησυχία ότι σε περίπτωση νέας ακύρωσης σημαντικών ασκήσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, θα πληγεί αισθητά η ικανότητα ταχείας αντίδρασης, δεδομένης μάλιστα και της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.
Ο Κοζιούλιν τόνισε ότι εκτός από τις ασκήσεις, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, το Πεντάγωνο υποχρεώνεται να διακόψει την περαιτέρω παραμονή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, καθώς και την τέταρτη φάση της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία.


Πηγές: Vzgliad, Kommersant, parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: