Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Επιδοτήσεις για αγορά εξοπλισμού σε κηπουρούς


Μέχρι τις 10 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι
Χρηματοδοτήσεις για τους κηπουρούς φέρνει το νέο ΕΣΠΑ 

Κυμαίνονται από 20.000 έως 100.000 ευρώ και τα κοινοτικά κονδύλια μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο όσοι ήδη ασκούν το επάγγελμα όσο κι εκείνοι που θέλουν να κάνουν τώρα έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι δικαιούχοι είναι δυνατόν να ενισχυθούν για την αγορά μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού, για την αναμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεών...
τους, για παράδειγμα αν έχουν δικά τους φυτώρια ή χώρους για την αποθήκευση των εργαλείων τους, ενώ μπορούν να επιδοτηθούν επίσης για την αγορά επαγγελματικού οχήματος αλλά και για διαφημιστική προβολή.

Μέχρι τις 10 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι
Ο συγκεκριμένος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας είναι ο «81.30.10.01 - Υπηρεσίες διαμόρφωσης και περιποίησης κήπων (υπηρεσίες κηπουρού)».
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 40% έως 60% έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις. Είναι εκείνες που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 έχουν κλείσει δύο ή και περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας. Επίσης μπορούν να ενταχθούν νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 10η Μαΐου του 2013.
Μία από τις κατηγορίες επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών είναι τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός. Το υψηλότερο ποσοστό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό είναι 100%. Ετσι, οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που εξυπηρετούν την αποθήκευση, τη διάθεση των εμπορευμάτων και τη λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης επιλέξιμες είναι και οι δαπάνες για την απόκτηση μεταφορικών μέσων διακίνησης των εμπορευμάτων μέσα στον χώρο της επιχείρησης. Οι κηπουροί, εφόσον διαθέτουν οργανωμένη επιχείρηση, μπορούν με επιδότηση να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν νέα σύγχρονα συστήματα αυτοματοποίησης αλλά και μηχανές γραφείων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.
Επιπλέον νέοι κηπουροί καθώς και όσοι ασκούν το επάγγελμα του κηπουρού μπορούν να υποβάλουν πρόταση μέχρι 10.000 ευρώ και να ενισχυθούν για την αγορά οχήματος επαγγελματικής χρήσης.
Οσοι διαθέτουν επίσης ή θέλουν να κάνουν χώρους αποθήκευσης ή φυτώρια έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πρόταση προς χρηματοδότηση για κτιριακές εργασίες.
Τέτοιες μπορεί να είναι η διαμόρφωση χώρων, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και η τοποθέτηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η θερμομόνωση κτιρίων, η εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι τελευταίες μάλιστα μπορούν να αποτελούν και το 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου.
Οι δαπάνες για προβολή και προώθηση που ενισχύονται είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Αυτές είναι τα έξοδα συμμετοχής σε διεθνείς ή επαγγελματικές εκθέσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, η ενοικίαση ή διαμόρφωση περιπτέρων, ο σχεδιασμός και η παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού, η κατασκευή για πρώτη φορά ιστοσελίδας αλλά και οι διαφημιστικές καταχωρίσεις.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του μέγιστου επιχορηγούμενου.
Στην προκειμένη περίπτωση τα ανώτατα όρια είναι από 20.000 έως 100.000 ευρώ.
Αν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από 100.000 ευρώ, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δεν επιχορηγούνται, σημειώνεται ότι αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο της επενδυτικής πρότασης, και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.

Ενισχύσεις και για τις λειτουργικές δαπάνες
Οι νέες ή υπό σύσταση εταιρeίες έχουν το προνόμιο της επιδότησης των λειτουργικών τους δαπανών. Αυτές είναι:
  • Ενοίκια. Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου.
  • Δαπάνες ηλεκτρισμού, ύδρευσης, θέρμανσης, σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου. Οι λογαριασμοί θα πρέπει να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.
  • Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης. Περιλαμβάνει δαπάνες και παραστατικά στην επωνυμία της επιχείρησης για αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης
  • Δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνει δαπάνες νομικής, λογιστικής και τεχνικής υποστήριξης, μελέτες πυροπροστασίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ. μελετών για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ή νόμιμου απαλλακτικού από αυτήν, καθώς και μελέτες επαγγελματικού κινδύνου.
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ.
1. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής,
2. παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων του ΕΣΠΑ όπως αυτών της ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος JEREMIE, τα οποία διατίθενται μέσω των τραπεζών.

Πού θα απευθυνθώ
  • Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300,
  • Στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλ. 210 - 6985210.
www.ethnos.gr
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: