Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τι σταματάει την ανάπτυξη της Ευρώπης;


eurobubble
Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η παρακμή της Ευρώπης μάλλον τελείωνε, και κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κακές συμβουλές. Το γαλλικό κόστος παραγωγής είναι υψηλό, αλλά το ελληνικό ακόμα υψηλότερο. Παρά τη σημαντική μείωση στο ελληνικό (και ιταλικό και ισπανικό) πραγματικό ΑΕΠ από το 2007, η προσαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα...

Στην πραγματικότητα, μάλλον πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει η εκτίμηση του Ολάντ. Πριν από τον πρόσφατο ιταλικό εκλογικό αγώνα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έδειξαν σημάδια αισιοδοξίας, ενθαρρυμένες από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση του δημόσιου χρέους των μελών της ευρωζώνης, την επέκταση του ισολογισμού της, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων. Ομολογιούχοι κερδίζουν όταν τα επιτόκια μειώνονται. Ωστόσο, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται στις υπερχρεωμένες χώρες του νότου, και η παραγωγή συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ο κύριος λόγος για την υστέρηση δεν είναι απλώς η χαμηλή ζήτηση ή τα μεγάλα χρέη. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος - οι πραγματικοί μισθοί προσαρμόζονται στην παραγωγικότητα - στη Γερμανία και στις υπερχρεωμένες χώρες του νότου. Όταν ξέσπασε η κρίση, το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα ήταν περίπου 30% υψηλότερο από ότι στη Γερμανία, έτσι ώστε η Ελλάδα εξήγαγε πολύ λίγα και εισήγαγε πολλά. Το κόστος παραγωγής σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες ήταν 20-25% υψηλότερα από ότι στη Γερμανία.
Η ανάπτυξη δεν θα συνεχιστεί μέχρις ώτου το κόστος παραγωγής των υπερχρεωμένων χωρών σημειώσει πτώση, κάτι που απαιτεί είτε σημαντική μόνιμη αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση των πραγματικών μισθών, ή και τα δύο. Ενώ κάποια προσαρμογή έχει συμβεί, ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής δεν είναι μόνιμο. Η λιτότητα μείωσε τον αριθμό των απασχολουμένων εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλές δεξιότητες και επίπεδα παραγωγικότητας. Αλλά η αύξηση της παραγωγικότητας από την πηγή αυτή δεν είναι μόνιμες αλλαγές, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος των αναφερόμενων μειώσεων του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι προσωρινές.
Πράγματι, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές κόστους. Στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί, αλλά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο. Αυτό θα παρατείνει τις υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης, και οι στόχοι για το έλλειμμα δεν θα επιτευχθούν και πάλι. Οι μεγάλες μειώσεις των μισθών του δημόσιου τομέα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση για το πρωτογενές έλλειμμα, αλλά η διατήρηση της απασχόλησης μειώνει την παραγωγικότητα, αυξάνει το κόστος και καθυστερεί την προσαρμογή.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Mario Monti ανέλαβε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει τα συνδικάτα και τα εταιρικά μονοπώλια. Και το κοινοβούλιο της Ιταλίας απέρριψε πολλές από τις προτεινόμενες μειώσεις Monti στις δημόσιες δαπάνες. Οολλές αγορές προϊόντων παραμένουν 'κλειστές', παρά την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να μειωθεί το  κόστος παραγωγής και να σημειωυθεί αύξηση της παραγωγικότητας.
Μετά από πέντε χρόνια αργής ανάπτυξης και η αυξανόμενης ανεργίας, οι ψηφοφόροι στις άλλες χρεωμένες χώρες, όπως οι Ιταλοί (και οι Γάλλοι ψηφοφόροι πριν από αυτούς), είναι πιθανό να απορρίψουν πρόσθετες μειώσεις δαπανών, αυξήσεις φόρων, και περαιτέρω επώδυνες ρυθμίσεις. Η Ευρώπη πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικές πολιτικές που να μειώνουν το κόστος παραγωγής προς τα γερμανικά επίπεδα.
Ο ιστορικός της οικονομίας Harold James έχει δείξει σε ένα πρόσφατο βιβλίο του ότι στα 40 χρόνια διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ευρωζώνη συζητήθηκαν κατ 'επανάληψη. Όλοι κατανοούσαν ότι μια νομισματική ένωση θα απαιτούσε κοινούς δημοσιονομικούς και τραπεζικούς κανόνες. Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί ποτέ δεν εγκρίθηκαν.
Πριν από το ευρώ, οι χώρες προσαρμόζονταν στο κόστος παραγωγής με την υποτίμηση ή την ανατίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους. Η δημοσιονομική λιτότητα είναι ένα φτωχό υποκατάστατο. Λειτουργεί αργά, αν όχι καθόλου, γιατί οι εκλεγμένες κυβερνήσεις συχνά διστάζουν να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους - και μπορεί να μην αισθάνονται ότι δεσμεύονται από εκείνες των προηγούμενων διοικήσεων (ειδικά αν χρωστούν τη νίκη τους στους ψηφοφόρους που επαναστατούν εναντίον χρόνιας λιτότητας χωρίς αποδείξεις ανάπτυξης). Ομοίως, οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν μέτρα που εξαλείφουν ειδικά προνόμια με κρατική σφραγίδα έγκρισης.
Για αρκετά χρόνια, έχει προταθεί μια πολιτική που συνδυάζει την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ορθότητα. Αφήστε όλες τις υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης να συμφωνήσουν από κοινού να ενταχθούν σε ένα αδύναμο ευρώ. Όταν το αδύναμο ευρώ μειώσει το κόστος παραγωγής των υπερχρεωμένων χωρών κατά 20-25%, μπορεί να επανενταχθούν στο σκληρό ευρώ εάν δέχονται τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες υπόκεινται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και, συνεπώς, από τις πιστώτριες χώρες ). Εξάλλου μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία ή κοινό νόμισμα απαιτεί όρια στη δημοσιονομική ανεξαρτησία.
Οι ιταλικές εκλογές έστειλαν ένα μήνυμα. Μετά από πέντε χρόνια μείωσης του βιοτικού επιπέδου, οι ψηφοφόροι αντιτίθενται σε περισσότερη λιτότητα και περαιτέρω περικοπές χωρίς ανάπτυξη. Επαναφορά ενός ισχυρού ευρώ απαιτεί πολιτικές που αναζωογονούν την ανάπτυξη, συγκρατούν τις δημόσιες δαπάνες και μεταρρυθμίζουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: