Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η "Νέα συμφωνία" με Τρόικα: "Απολύσεις, ρύθμιση οφειλών, χαράτσι και νέες αντικειμενικές"

Το αργότερο έως τη Τρίτη αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τη Τρόικα, που θα επισφραγίζει τη συμφωνία με τους δανειστές και θα ανάβει το πράσινο φως για τη δόση των 2,8 δισ ευρώ, 

καθώς όπως επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν απομένουν παρά τεχνικές λεπτομέρειες. 
Σήμερα είναι, άλλωστε, προγραμματισμένη και η συνάντηση του...
Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν, οπότε και θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Στην επίτευξη της συμφωνίας κύριο σημείο είναι οι απολύσεις στο δημόσιο. Η συμβιβαστική λύση προβλέπει 14.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι η διαδικασία της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων θα προχωρήσει κανονικά.

Συμφωνία υπάρχει και όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών. Προκειμένου, μάλιστα, για χρέη έως 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα είναι απεριόριστος, ενώ για τις μεγαλύτερες οφειλές θα παρέχονται έως 48 δόσεις, χωρίς να προβλέπεται ελάχιστο ποσό δόσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες. Όσο για τις οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι αιτούμενοι θα πρέπει να παρέχουν εμπράγματες εγγυήσεις. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι δημιούργησαν οφειλές από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς τα χρέη αυτά θα πρέπει να υπαχθούν στη πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει μόλις 12 δόσεις! Από τις δίδυμες ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και εφορίες εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο της φορολόγησης ακινήτων, το 2013 θα διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ με μείωση των συντελεστών κατά 15% αλλά και ο ΦΑΠ, ενώ το 2014 θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος, που θα εφαρμόζεται και στα αγροτεμάχια. Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν και οι νέες αντικειμενικές, οι οποίες εκτός απροόπτου θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση για τα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα αφορά μόνο στα ενήμερα δάνεια, ενώ όσοι δανειολήπτες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» θα υπάγονται στο νόμο Κατσέλη, επί του οποίου σχεδιάζονται βελτιώσεις.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: