Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Bail-in και ... με το νόμο! - Θεσμοθετούν και επίσημα την κατάσχεση των καταθέσεων


TEΛΙΚΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ Η ΑΡΧΗ...

Tελικά "Η Κύπρος ΔΕΝ είναι ειδική ούτε μοναδική περίπτωση" σε ότι αφορά την κατάσχεση των καταθέσεων για να "διασωθούν" οι τράπεζες: Επίσημα πλέον το Eurogroup συζητά και θεσμοθετεί την κατάσχεση κατάθέσεων επενδυτών για τις τράπεζες που έχουν πρόβλημα και με την έννοια ότι ΟΛΕΣ οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα λόγω μη εξυπηρετούμενων "κόκκινων" δανείων, αυτό αφορά όλες τις ελληνικές τράπεζες. Παρά τα 50 δισ, ευρώ της ανακεφαλαιαοποίησης...

Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν προσχέδιο νόμου, για την κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.
Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες, αλλά δεν μας λένε "πώς". Στην Ελλάδα πχ. για καταθέσεις περί τα 170 δισ. ευρώ στο ταμείο εγγυοδοσίας καταθέσεων ζήτημα είναι αν υπάρχουν 5-6 δισ. ευρώ!
Όμως, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ ανφέρεται με σαφήνεια στο bail-in (κατάσχεση ποσοστου καταθέσεων) και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα.
Κατά τα λοιπά "Η Κυπρος είναι μοναδική περίπτωση"..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: