Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σταματάνε οι συντάξεις μέχρι 60 ετών ή κατάσχουν καταθέσεις!


ΛΟΓΩ "ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ" 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Για όποιον πιστεύει ότι η κατάσχεση καταθέσεων αργεί στην Ελλάδα ή πιστεύει ότι οι μέχρι της ηλικίας των 60 ετών θα εξακολουθήσουν να παίρνουν σύνταξη, να τον πληροφορήσουμε ότι η "μαύρη τρύπα" των  τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) θα  ξεπεράσει στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα είναι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του χρόνου, γεγονός που ενδέχεται να...
δημιουργήσει δημοσιονομική εμπλοκή,  αφού μετά την εφαρμογή της ρήτρας  αυτόματης προσαρμογής  η χώρα θα «τιμωρείται» αν δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην  προκαθορισμένη ώρα.
Και επειδή η κοινωνία θυμίζει ήδη πυριτιδαποθήκη, η κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων κατ'αρχήν πάνω από τις 100.000 ευρώ είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την τρόικα.
Η ανεργία ,η ύφεση και η μείωση των μισθών, όλα φυσικά έργα του "εμπνευσμένου" μοντέλου της τρόικα κια της Γερμανίας, οδήγησαν σε υστέρηση των εισόδων το ΙΚΑ κατά 12% το 2012 σε σχέση με το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 1,2 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα η επιχορήγηση  προς το ΙΚΑ μειώθηκε κατά 300 εκ ευρώ  ενώ η μείωση της δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και των περικοπών στις συντάξεις δε θα αποφέρει την πολυπόθητη ωφέλεια. 
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι εξαιτίας της απόκλισης, να εγείρει νέες αξιώσεις περικοπών από το Υπουργείο Εργασίας και αυτές δεν θα είναι άλλες, σε πρώτη φοράση από την περικοπή ή την αναστολή καταβολής των συντάξεων μέχρι την ηλικία των 60 ετών!
Άπιαστος στόχος αποδεικνύεται  και η εξοικονόμηση 650 εκ ευρώ έως το τέλος του 2013, από την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας κατά δύο έτη.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η ωφέλεια του μέτρου θα φανεί σε βάθος χρόνου και η εξοικονόμηση για φέτος δε θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα των ταμείων βρίσκονται στο ναδίρ. Εκτός από τη δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών  σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η εισφοροδιαφυγή  αγγίζοντας  τα 15  δισ.
Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ . Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%. Όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ταμείου , οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν ποτέ καλοπληρωτές ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση . Απλώς η κατάσταση τώρα έχει επιβαρυνθεί.  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ από 4,5 που ήταν το 2009.
Επιπλέον υστέρηση εσόδων στο ΙΚΑ προκαλεί και το μέτρο της κατάργησης του πλαφόν στις εισφορές για τους παλαιούς  υψηλόμισθους ασφαλισμένους .  πχ ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που αμείβεται με 3000 ευρώ θα υποστεί απώλεια από τις καθαρές του αμοιβές 80 ευρώ το μήνα .

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: