Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κλείδωσε η συμφωνία με Τρόικα για Κύπρο - Την Κυριακή το Eurogroup


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση, με τις τελευταίες ενδείξεις να κάνουν λόγο για καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές, με ορισμένες επιφυλάξεις από πλευράς ΔΝΤ

Οι τελευταίες πληροφορίες από την συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την κυπριακή ηγεσία κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με ορισμένες μικρές λεπτομέρειες να απομένουν για το τελικό «οκ», ενώ η συμφωνία έχει τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup...

Μικρές επιφυλάξεις φαίνεται να υπάρχουν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.
Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.
Εκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών κεκλεισμένων των θυρών
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο με τους εκπροσώπους της Τρόικα και εν συνεχεία θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Όπως έγινε γνωστό δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο.
Νεοφύτου: Την Κυριακή θα κλείσει οριστικά το ζήτημα για το κούρεμα
«Ενα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος από το υπυοργείο Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα.
Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.
Eurogroup μέσω... twitter
Οι πληροφορίες για πιθανή μετάθεση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών για τη Δευτέρα διαψεύστηκαν με τον πιο επίσημο και ταυτόχρονα πρωτότυπο τρόπο, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ το ανακοίνωσε μέσω... twitter
«Αύριο στις 6 μ.μ. Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter, κάτι που οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα περί οριστικής συμφωνίας μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης.
Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.
Τι προβλέπεται για το «κούρεμα» στις τράπεζες
Τα σενάρια που συζητήθηκαν για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:
-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:
1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.
2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.
3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τους τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.
5. Ιδιώτες πελάτες της τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
6. 535 ταμεία πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.
7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.
8. Οι υπάλληλοι της Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε αποκαλύψει, από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλαιοποίηση μέσω αγορών.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε, δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Αισιοδοξία Σαρρή
Την είδηση για τη συμφωνία προανήγγειλε, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος, το μεσσημέρι του Σαββάτου, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν σημειώνοντας «Υπάρχουν 2 με 3 θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».
Αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα στην Ευρώπη
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νήσου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.
Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: