Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δεύτερη επιλογή για το «κούρεμα» έδωσε το Eurogroup στην Κύπρο


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Παρατείνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν «οι τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης» επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τέθηκε το ζήτημα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και να... υπάρξει επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό. 

Περίπου στη 1:30 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει, κατά πόσον υποτιμήθηκε ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της συζήτησης έγινε γνωστή τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους Financial Times του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η παρέμβαση του καθηγητή Οικονομίας και μέλους της «Επιτροπής Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Ο Μπόφινγκερ ζήτησε την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: