Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η εξομολόγηση του κοριτσιού που έγινε το σύμβολο του Ολοκαυτώματος


Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό στην ταινία "Η λίστα του Σίντλερ", διηγείται πως άλλαξε η ζωή της μετά την ταινία

Ένα μικρό κορίτσι με ένα κόκκινο παλτό γίνεται ο καταλύτης που θα σώσει τη ζωή περισσότερων από 1.000 Εβραίων που προορίζονταν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περίφημη ταινία του Steven Spielberg, "Η Λίστα του Σίντλερ".
Η 24χρονη σήμερα κοπέλα που έπαιξε στην ταινία το 1993, λέει πως αυτή η εμφάνιση της, την σημάδεψε ψυχικά για πολλά χρόνια. Η Oliwia Dabrowska ήταν τριών ετών όταν πρωταγωνίστησε ως το κορίτσι με το κόκκινο παλτό - η ...
μοναδικά λάμψη χρώματος στο μαύρο-άσπρο φιλμ.
"Ντρεπόμουν να παίξω στην ταινία και θύμωνα με τους γονείς μου όταν μιλούσαν για αυτό στον κόσμο" είπε η Oliwia στους Τimes.
"Το κρατούσα μυστικό για πολύ καιρό, αν και πολλοί στο σχολείο το έμαθαν από το διαδίκτυο"
"Ο κόσμος μου έλεγε ότι πρέπει να ήταν πολύ σημαντικό για μένα και ότι πρέπει να γνωρίζω πολλά πράγματα για το Ολοκαύτωμα.", πρόσθεσε.
Η Oliwia, από την Κρακοβία, είπε ότι ένιωσε «φρίκη» βλέποντας την ταινία για πρώτη φορά στην ηλικία των 11, σπάζοντας την υπόσχεσή της να σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ να περιμένει έως ότου γίνει 18.
Μία από τις πιο ενοχλητικές σκηνές είναι αυτή που δείχνει τον αξιωματικό των SS Amon Goeth, που ερμηνεύει ο Ralph Fiennes, που πυροβολεί αυθαίρετα τις γυναίκες και τα παιδιά από το παράθυρό του.
Η Oliwia δήλωσε ότι «Ήταν πολύ φρικτό. Δεν μπορούσα να καταλάβω πολλά αλλά ήμουν σίγουρος ότι δεν ήθελα να το δω ποτέ ξανά στη ζωή μου. "
Στην ταινία, η  Dabrowska παίζει «κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό» που εντοπίστηκε από ένα Ναζί βιομήχανο, τον Oskar Schindler κατά την εκκαθάριση του γκέτο στη Κρακοβία το 1943.
Ο Ναζί επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εργοστασίου Oskar Schindler, που παίζεται από Λίαμ Νίσον, την βλέπει που περιπλανάται ανάμεσα στο πλήθος, με το παλτό της να ξεχωρίζει ανάμεσα στη θάλασσα του γκρι, και αργότερα την εντοπίζει δίπλα σε ένα καλάθι που μεταφέρει πτώματα.
Μετά από αυτή την οδυνηρή εμπειρία, ο Schindler αποφασίζει να φτιάξει έναν κατάλογο των Εβραίων εργαζομένων προκειμένου να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί.
Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ζωή του Oskar Schindler, ο οποίος λέγεται ότι έσωσε περισσότερους από 1.200 Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η Oliwia λέει ότι τώρα έχει καταλάβει την τιμή να έχει παίξει αυτόν τον ρόλο και νιώθει περήφανη, χρειάστηκε όμως χρόνια για να συμβιβαστεί με αυτό. Μετανιώνει που το παρακολούθησε σε τόσο νεαρή ηλικία και είδε πάλι την ταινία στα 18, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί και στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη.
"Συνειδητοποίησα ότι ήμουν μέρος της ταινίας. κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαι υπερήφανη. Ο Σπίλμπεργκ είχε δίκιο: Έπρεπε να μεγαλώσω για να παρακολουθήσω την ταινία".
Η  Dabrowska σήμερα είναι στο τρίτο έτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και ελπίζει να δουλέψει στις εκδόσεις, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της συνεχίζει να παίζει ερασιτεχνικά.
Η "Λίστα του Σίντλερ", η οποία γιορτάζει φέτος την 20η επέτειό της, κέρδισε επτά βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, επτά Βραβεία BAFTA και τρεις Χρυσές Σφαίρες, και συχνά κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων ταινιών που έγιναν ποτέ.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: