Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κάνουν πάρτι οι φοροφυγάδες -Πως κλέβουν εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ


Πάρτι έχουν στήσει οι φοροφυγάδες 
αξιοποιώντας στο έπακρο την αποσύνθεση των ελεγκτικών υπηρεσιών, που βρίσκονται σε... παρατεταμένη φάση αναδιοργάνωσης.
Δεκάδες κρούσματα εικονικών τιμολογίων, εταιρίες- «μαϊμού» που λειτουργούν με «αχυρανθρώπους» κλέβοντας εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ, επίορκοι γιατροί με αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων από «φακελάκια» και συμμετοχή σε κυκλώματα υπερτιμολογημένων προμηθειών νοσοκομείων, ακόμα και αθλητικά σωματεία που λειτουργούν ως «πλυντήρια» χρήματος,...
συνθέτουν την εικόνα που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των δανειστών για να αντικρούσουν τα όποια αιτήματα αλλαγής της «συνταγής» λιτότητας.

Αθλητικό σωματείο είχε εκδώσει 2.166 εικονικά τιμολόγια

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις από ελέγχους του ΣΔΟΕ. Μετά από έρευνα ενός έτους σε αθλητικό Σωματείο της Βορείου Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι είχε προλάβει να εκδώσει 2.166 εικονικά τιμολόγια μέσα στη διετία, με παραλήπτες 366 επιχειρήσεις, κυρίως χορηγούς του Σωματείου, που αξιοποίησαν τα τιμολόγια για να κλέψουν ΦΠΑ ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Η αξία των τιμολογίων ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των παραβάσεων (ΦΠΑ, εισόδημα) ανέρχεται στα περίπου 130 εκατ. ευρώ. Προ των πυλών είναι και η αναζήτηση ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους του Σωματείου, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Τι δείχνουν οι έρευνες του ΣΔΟΕ στον τομέα της Υγείας

Εντυπωσιακά είναι αν μη τι άλλο και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνεχείς έρευνες του ΣΔΟΕ στο πεδίο της Υγείας. Στο στόχαστρο βρίσκονται πάνω από 100 γιατροί σε Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχονται κατ' αρχήν για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα», ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Σώματος, στις περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι είναι γιατροί του ΕΣΥ, τότε η κατηγορία είναι δωροληψία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαιευτήρα στο Ηράκλειο με «δραστηριότητα» σε ιδιωτική κλινική πριν διοριστεί στο Δημόσιο.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών τεχνική εταιρεία

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από πολύκροτες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία και πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών βρίσκεται αυτή τη περίοδο τεχνική εταιρία με έδρα τη Γλυφάδα, η οποία εξέδωσε τιμολόγιο- «μαϊμού» αξίας 15 εκατ. ευρώ, με στόχο τη «κάλυψη» δανείου για αγορά ακινήτου. Η εν λόγω εταιρία ερευνάται για εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση ξεπλύματος.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: