Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος ψηφίζει πάλι: Ολο το σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων


Η Κύπρος ψηφίζει πάλι: Ολο το σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι 

συντάχθηκε το καινούργιο σχέδιο το οποίο φαίνεται τα τυγχάνει και της έγκρισης της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες:
  • κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα,
  • δημιουργείται μία νέα «καλή» Τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ
  • Δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ...
  • Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ
  • Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ
Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση και ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Θα γίνει οπωσδήποτε κούρεμα στις καταθέσεις
Ανένδοτη η τρόικα όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ προσπάθειες γίνονται για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Μετέωρη και παγωμένη είναι η αγορά, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην οικονομία. Ιδιοκτήτες υπεραγορών, προμηθευτές, παραγωγοί και καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και αναμένουν τις εξελίξεις, αλλά και το άνοιγμα των τραπεζών για να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.
Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι ένα μούδιασμα της αγοράς, με τους καταναλωτές να σκέφτονται δύο και τρεις φορές τις αγορές τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις αναβάλλουν για μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν από βδομάδας, οπότε και υπάρχει περίπτωση να αδειάσουν ακόμα και κάποια ράφια υπεραγορών.
Ο Σαρρής συνεχίζει τις προσπάθειες στη Μόσχα
Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.
Ηπιότερο κούρεμα είναι η λύση
Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο Β' περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου.
Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εναλλακτικής λύσης που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Πρόνοιας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.
Η Λευκωσία προβάλλει ως «άσο» στη διαπραγμάτευση τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται κάποιου είδους ρωσική βοήθεια, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, αφού άσκησε μεν κριτική στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων η οποία προκάλεσε «σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ζήτησε να βρεθεί ευρωπαϊκή και «όχι εξωτερική» (ρωσική) λύση.


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: