Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Επτά βόμβες απειλούν να μετατρέψουν την κυβέρνηση σε ...Κούγκι


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Φώτης Κουβέλης έχει διαμηνύσει στον Αντώνη Σαμαρά ότι η Δημ.Αρ. δεν θα αντέξει τις πιέσεις για απολύσεις, σχέδιο Αθηνά κ.ά. Προβληματισμός για "πρόσθετα μέτρα" και στο ΠΑΣΟΚ! ...

Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
H συνέχιση της στήριξης που παρέχει η Δημ.Αρ στην κυβέρνηση Σαμαρά εξελίσσεται, μέρα με την μέρα, σε μία ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί με προδιαγεγραμμένο τέλος. Πολλοί μιλούν, πια, για το "μετέωρο βήμα" του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι θέλει να εξασφαλίσει την αντοχή και συνοχή της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα οδηγούνται μέσα από καυδιανά δίκρανα στην τελική σύγκρουση.
Οι απολύσεις είναι ένα μόνο τέτοιο θέμα. Τα στελέχη της Δημ.Αρ "επαίρονται" ότι απεσόβησαν τις απολύσεις που απαιτούσε η τρόϊκα στα τέλη του 2012 και ελπίζουν ότι η ομάδα Τόμσεν δεν θα επιμείνει μέχρι τέλους. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πως σε αντίθετη περίπτωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης μανιτάκης δεν θα αντέξει πολιτικά και πως η παραμονή του κόμματος στην τριμερή κυβέρνηση τίθεται εν αμφιβόλω.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Αμοιρίδης έλεγε -στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και του Γιάννη Λοβέρδου στο Blue Sky-ότι η επόμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιβεβαίωνε πως "είναι ανοικτό το θέμα εάν θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση". Ανάλογες φωνές υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ. Για να προλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε χθες ότι "πρόσθετα μέτρα δεν αντέχει η κοινωνία" και έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό πως δεν θα αποδεχθεί απολύσεις.
Τα κομβικά ζητήματα που αποτελούν εύφλεκτη ύλη είναι:
1. Οι απολύσεις: το επικοινωνιακό "κόλπο" με τους (δήθεν) 7.000 επίορκους καταρρέει ως χάρτινος πύργος. Ή η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ή η τρόϊκα. Σε αντίθετη περίπτωση η σύγκρουση είναι σίγουρη.
2. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η απόκκλιση στα έσοδα, περί τα τέλη Μαρτίου, ίσως αγγίξει τα 500 (άλλοι λένε 600) εκατομμύρια. Πως θα καλυφθεί, αν όχι με έκτακτα μέτρα;
3. Τρόμο έχουν προκαλέσει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και δη στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, οι ενδείξεις ότι υπάρχει "τρύπα" πάνω από 1 δισ, ποσό που αντιστοιχεί στις συντάξεις ενάμισι μήνα. "Η δυνατότητα του συστήματος να δίνει συντάξεις θα τεθεί εν αμφιβόλω το καλοκαίρι", έλεγε στο opinion24.gr, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.
4. Η προ των θυρών έκρηξη αδυναμίας των νοικοκυριών να πληρώσουν χαράτσι, φόρο εισοδήματος και των επιχειρήσεων να καταβάλλουν ΦΠΑ.
5. Η ανεργία: παρά τους επικοινωνιακούς ελιγμούς και την αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην κυβέρνηση έχουν λάβει στοιχεία για έκρηξη της ανεργίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
6. "Ατυχήματα", όπως αυτά στις Σκουριές και, ίσως, στην Αλεξανδρούπολη. Η πολιτική πυγμής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
7. Μεγάλο ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή προκύπτει από το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, ουσιαστικά, απειλεί να μην το στηρίξει αν μείνει ως έχει.
Τις ενστάσεις της ως προς το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Αρβανιτόπουλος την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ τόσο λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του, όσο και την Πέμπτη, δηλαδή μια μέρα μετά, με δηλώσεις της υπευθύνου του τομέα Παιδείας του κόμματος, Μαρίας Ρεπούση.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η κυρία Ρεπούση ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη δικαιολογία ότι αυτό δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, υπογράμμισε πως δεν έχει τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, την αλλαγή και τη μετονομασία των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου «Αθηνά», ανέφερε, επίσης, πως σύμφωνα με τον νόμο 4009 απαιτείται και η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πράγμα που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μάλιστα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε, ακόμη, ότι για να γίνει αναδιάρθρωση είναι αναγκαία η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, η αντικειμενικότητα των κριτηρίων, η διαφάνεια των διαδικασιών και η υπερίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.
«To σχέδιο ''Αθηνά'' δημιουργεί προβλήματα στα Ιδρύματα και τους σπουδαστές»
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ, λίγη ώρα πριν παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόνιζε πως το σχέδιο «Αθηνά» «δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική, υπακούει σε πελατειακά συμφέροντα και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους».
Παράλληλα, στη χθεσινή του ανακοίνωση ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του κόμματος μέσω των οποίων επιχειρούνταν «μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων & Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ιδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων» και δεν «έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας».
«Η χώρα έχασε άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας» κατέληγε η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι λίγη ώρα μετά την πρώτη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη, το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου εξέδωσε δεύτερη, διορθωτική ανακοίνωση, από την οποία έχει αφαιρεθεί εντελώς η αρχική αναφορά σε «πελατειακά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: