Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κ. Μητσοτάκης: Όταν ένας ηγέτης δικαιώνεται… εν ζωή!!!

Η παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εγχώρια και στη διεθνή πολιτική σκηνή μετρά 67 ολόκληρα χρόνια. 

Έζησε πολλά, ισορροπώντας ανάμεσα σε γεγονότα, κρίσεις και οριακές καταστάσεις. 

Πολλές φορές βρέθηκε να καθορίζει την ιστορική ροή και άλλοτε να πρωταγωνιστεί σ’ αυτήν. 
Ουδέποτε, όμως, ήταν απών από τις εξελίξεις. Κι αυτό του δίνει το δικαίωμα να βαδίζει σήμερα πάνω στο ισοζύγιο της Ιστορίας, μετρώντας φίλους και εχθρούς, αναμετρώμενος με πράξεις και παραλείψεις, με ήσυχη τη συνείδησή του για ένα τουλάχιστον πράγμα: 
Ότι ποτέ δεν έμεινε άπραγος, απέναντι στην Iστορία και τη μοίρα του, που πολλές φορές κι αυτή ακόμη ταυτίστηκε με...
την ίδια τη μοίρα του τόπου. 
Με αφορμή την ομιλία που έκανε στην παρουσίαση τού νέου του βιβλίου για την περίοδο 1990-1993, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο Μητσοτάκης. 
Τι αλήθεια είναι; 
Είναι ο ηγέτης που προσπάθησε να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της προόδου την τριετία 1990-1993, αλλά δεν τον άφησαν; 
Ανατρέχοντας βιαστικά στον δημόσιο βίο του, επίσης, γεννάται το ερώτημα
Είναι ο «αποστάτης» του 1965, όπως «παθιασμένα» του καταλόγιζε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα; 
Οι Νεοδημοκράτες τότε έλεγαν ότι ήταν ο «Αρχάγγελος» της κάθαρσης και της εθνικής συμφιλίωσης. 
Οι απέναντι «πράσινοι» έλεγαν ότι υπήρξε ο εμπνευστής του «βρόμικου ’89», ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί τον απήνη «εχθρό» του, Ανδρέα Παπανδρέου, μέσω της «διαπόμπευσής» του. 
Όμως, αυτά κι άλλα πολλά είναι ερωτήματα που θα καταγράψει χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να απαντήσει με την πρέπουσα νηφαλιότητα και ο ιστορικός του μέλλοντος. Γι’ αυτό που όμως σίγουρα θα μπορεί να πάρει θέση είναι αυτό που κάποτε είπε η Μαρίκα σε μία ανεπανάληπτη (όπως χαρακτηρίστηκε) εφ’ όλης της ύλης και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε για το περιοδικό «Γυναίκα» (στον έναν εκ των δύο υπογραφόντων του αφιερώματος τούτου): «Ο Μητσοτάκης υπήρξε πραγματικό πολιτικό ον και άριστος οικογενειάρχης! Δεν ήταν απλώς ένας καλός και κλασικός οικογενειάρχης. Ήταν και είναι ένας εξαιρετικός χαρισματικός παππούς και όχι ένας συνηθισμένος παππούς»
Υπό περίεργες συνθήκες… 
Σήμερα, με σύμμαχο τη βαθιά σοφία των χρόνων του και μιαν απόσταση από τα γεγονότα, κάνει τον απολογισμό του, ειδικά για την περίοδο του 1990-1993
Η τριετία της πρωθυπουργίας του, όμως, βρίθει ερωτημάτων, που είτε γεννήθηκαν για να μείνουν αναπάντητα, είτε βρίσκουν την απάντησή τους σε συγκυρίες και συμπτώσεις που δικαιώνουν απόλυτα την εκδοχή Μητσοτάκη. Διότι η κυβέρνησή του πράγματι παραιτήθηκε υπό πολύ περίεργες συνθήκες. 
Τι λέει στο βιβλίο του ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας για την επίμαχη αυτή «καυτή» περίοδο του 1990-1993; 
«Το έργο που παρήγαγε εκείνη η κυβέρνηση μπορεί ο αναγνώστης να δει πλέον συστηματικά παρουσιασμένο στην παρούσα έκδοση. Αυτό που θα ήθελα εδώ να σημειώσω είναι ότι αν η κυβέρνηση εκείνη δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η σημερινή καταστροφή θα είχε πιθανότατα αποτραπεί» λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας το δικό του ιστορικό αποτύπωμα. 
Η αλήθεια όντως είναι ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε πάντα επίμονα από το 1985 μέχρι και πρότινος για ένα επικείμενο οικονομικό χάος, που, τελικά, εδώ και τρία χρόνια, δεν χρειάζεται να το προβλέπει… γιατί αυτό πλέον ήρθε! 
Όπως αλήθεια είναι και το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος βρήκε ποτέ τον τρόπο να πείσει την κοινωνία, ούτε καν τους δικούς του βουλευτές, για την ανάγκη εξάλειψης της διαφθοράς και της διαπλοκής, του οικονομικού συμμαζέματος και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους. 

Απολαύστε ένα ανεπανάληπτο απόσπασμα που ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνεται/μιλά προς όλους τους νέους

Όταν η ζώσα πολιτική Ιστορία συναντά τη νεότερη γενιά, την συμβουλεύει… 

«Νέες και νέοι,
 
Μεγαλώσατε –οι περισσότεροι από σας– υπό καλές συνθήκες, με Δημοκρατία και οικονομική ευημερία. 

Είσθε η πιο σπουδαγμένη γενιά που είχαμε την τύχη, ίσαμε τώρα, να έχουμε ως χώρα και η πλέον ευρωπαϊκή. 
Δυστυχώς σάς σύραμε σε μια κρίση για την οποία εσείς αντικειμενικά ουδεμία ευθύνη φέρετε.

Για όσα συνέβησαν οι πολίτες και προπαντός οι νέοι κατηγορούν την πολιτική. Είναι λογικό αυτό, δεδομένων των λαθών, των αστοχιών και των καταχρήσεων των πολιτικών που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. 
Η πολιτική, όμως, είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουν οι πολίτες για τη διακυβέρνησή τους. 
Όταν επιτυγχάνει, ευημερούν. Όταν αποτυγχάνει, δυστυχούν. 
Έχοντας τη μακρότερη πολιτική εμπειρία από κάθε άλλον Έλληνα σήμερα, σας λέω λοιπόν, ότι όσο και αν υπάρχει πάντοτε χώρος για εγωισμούς, μωροφιλοδοξίες και ανομίες, η πολιτική παραμένει εκείνο το πεδίο δράσης που μπορεί δυνητικά να αναδείξει το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης. 
Είναι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με τρόπο μαζικό τη ζωή των ανθρώπων. Να αλλάξει τη μοίρα των λαών και των εθνών. 
Προϋπόθεση για αυτό, ιδίως για έναν λαό συναισθηματικό, είναι να μην παρασύρεται από εύκολες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Για αυτό, και στο μέλλον ακούστε πιο προσεκτικά τον ρεαλιστή, τον μετρημένο, τον υπεύθυνο. 
Μάθετε να λέτε και προπαντός να ακούτε το όχι. Και αφιερώστε τον χρόνο και τον κόπο που χρειάζεται για να γίνετε και να μείνετε όλη σας τη ζωή ενεργοί πολιτικά και σκεπτόμενοι πολίτες. Είναι το ασφαλέστερο αντίδοτο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. 

Ο πειρασμός για τον εύκολο και τον σύντομο δρόμο πάντα υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως επιτυχία χωρίς προσπάθεια και ικανοποίηση χωρίς κόπο. 
Η ισότητα δεν είναι ποτέ προϊόν μιας εξίσωσης προς τα κάτω. Είναι προϊόν κοινωνιών που ωριμάζουν και κατοχυρώνουν αποτελεσματικούς και αξιοκρατικούς θεσμούς, που στη συνέχεια αποδίδουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Και να θυμάστε, κάθε εποχή έχει τις δικές της μάχες, τα δικά της μέτωπα. 
Μην προσπαθείτε να αναβιώσετε φαντασιακά τους αγώνες του παρελθόντος. 
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. 
Δεν υπάρχει ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος γύρος. 
Όποιο μετερίζι και αν διαλέξετε, φροντίστε να είναι το δικό σας και όχι δανεικό».

 *Από την εξαιρετική ομιλία Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του για την περίοδο 1990-1993. Μία ομιλία ενός πραγματικού statesman… Απ’ αυτές που διαβάζονται με διαχρονικότητα, βασικό στοιχείο μιας σπουδαίας και ιστορικής ομολογουμένως ομιλίας. 

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: