Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οι επιπτώσεις της «Δημιουργικής Λογιστικής»


Το φαινόμενο της Δημιουργικής Λογιστικής παρουσιάζει μία εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες στρέφονται στην εφαρμογή της με σκοπό την ωραιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων...

Πιο συγκεκριμένα, η Δημιουργική Λογιστική έγκειται στην αλλοίωση της πραγματικής εικόνας των οικονομικών καταστάσεων και στη μεταβολή του πληροφοριακού περιεχομένου των καταστάσεων, παραπλανώντας το επενδυτικό κοινό και γενικότερα τους χρήστες των καταστάσεων αυτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια εμπιστοσύνης από πλευράς χρηστών των οικονομικών καταστάσεων και η ανάγκη αποκρυπτογράφησης του ορθού περιεχομένου. Κατά μία άλλη ερμηνεία, η Δημιουργική (ή επινοητική) Λογιστική μπορεί να αποδοθεί ως η εκμετάλλευση των αδυναμιών των λογιστικών κανόνων και νόμων ή ακόμα και η παραβίαση αυτών, με απώτερο σκοπό την παρουσίαση λογιστικών καταστάσεων, όχι όπως αυτές θα έπρεπε κανονικά να είναι, αλλά όπως συμφέρει κάθε φορά την επιχείρηση να εμφανίζονται.

Η παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων συνιστά τη σημαντικότερη συνέπεια από την εφαρμογή της Δημιουργικής Λογιστικής και του Earnings Management. Η τελευταία χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να βελτιώσουν την εικόνα τους στον κλάδο που δραστηριοποιούνται, με απώτερο στόχο να προσελκύσουν κεφάλαια. Το ερώτημα που τίθεται στο παρόν σημείο έγκειται στο ποιες είναι οι συνέπειες της πρακτικής αυτής, αλλά και πώς μπορεί να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η εν λόγω πρακτική. Απαντώντας, εν μέρει, στο ανωτέρω ερώτημα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της Δημιουργικής Λογιστικής για το κοινωνικό σύνολο, καθώς προκαλεί ουσιαστικά μία διαστρεβλωμένη κατάσταση σε επίπεδο επιχείρησης - οντότητας με αντίκτυπο στην κοινωνία, έχοντας μάλιστα προεκτάσεις με πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Οι συνέπειες εφαρμογής αθέμιτων, αλλά και θεμιτών μεθόδων εντοπίζονται στα δημοσιευμένα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, που σκοπό έχουν να απεικονίσουν με ορθό τρόπο τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να παρέχουν πληροφόρηση στους επενδυτές και γενικότερα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς.
Βέβαια, η αρνητική αντιμετώπιση της δημιουργικής λογιστικής δεν αποκλείει και την ύπαρξη της θετικής πτυχής της, σύμφωνα με την οποία η δημιουργική λογιστική θεωρείται ως μία καινοτομία, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η διαχείριση των πόρων με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι για την Ελλάδα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ταξινομήθηκαν στις πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων που υιοθετούν πρακτικές διαστρέβλωσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, καθώς οι διοικήσεις των επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται κενά και εγγενείς αδυναμίες των λογιστικών κανόνων και προβαίνουν σε διαστρέβλωση της πραγματικής οικονομικής εικόνας των οικονομικών μονάδων. Οπως είναι φανερό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια μεταστροφής της επικρατούσας κατάστασης, ξεκινώντας πρώτα από την ηθική (ή καλύτερα την έλλειψη ηθικής) που διέπει τις εν λόγω επιχειρήσεις και την εταιρική τους κουλτούρα.

Θωμάς Φωτάκης, 
Για τη «North I.T.» - Οργάνωση και Ανάπτυξη Επιχειρήσεων

www.ethnos,gr
PrimEconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: