Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Για πρώτη φορά: Στον Ινδικό Ωκεανό πλέουν κινεζικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικά βλήματα...


ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ Ν.ΔΕΛΧΙ (BINTEO)

Ένταση προκαλεί στη σχέση Πεκίνου - Νέου Δελχί η παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό τόσο με ναυτικές μονάδες όσο και με περιπολίες κινεζικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ικανά να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους εν καταδύσει.
Η αντιμετώπιση της παρουσίας κινεζικών ναυτικών δυνάμεων έχει προκαλέσει την ανησυχία της ηγεσίας της Ινδίας η οποία αντιμετωπίζει ως απειλή την παρουσία τους σε περιοχές που ασκούσε...
παραδοσιακά επιρροήia δεν υπήρχαν ποτέ κινεζικά πλοία ή υποβρύχια.
Ειδικά οι ανησυχίες εντοπίζονται γύρω από τη αυξημένη εμφάνιση κινεζικών πυρηνοκίνητων SLBM υποβρυχίων, κλάσης Shang και Jim με ικανότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων  τον Ινδικό.
Οι περιπολίες τους έχουν επισημανθεί από ναυτικές μονάδες του Ινδικού Ναυτικού οι οποίες ως απάντηση αυξάνουν τις αποστολές επιτήρησης σε ανοιχτό ωκεανό.
Η προμήθεια των 10 υπερσύγχρονων ΑΦΝΣ P-8 Posidon από τις ΗΠΑ και η ευρύτερη αμυντική συνεργασία Νέου Δελχί με την Ουάσιγκτον στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής ακριβώς της απειλής.
Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η δημιουργίας νέας ναυτικής βάσης που θα κατασκευάσει το Ναυτικό της Ινδίας στην Ανατολική ακτή της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες εξυπηρέτησης ναυτικών δυνάμεων με αποστολή την παρακολούθηση των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας.
Η κατασκευή των ναυτικών εγκαταστάσεων με την ονομασία Project Varsha θα γίνει στην περιοχή Andhra Pradesh σε απόσταση 50km από την έδρα της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων Ανατολικού τομέα του Ινδικού Ναυτικού.
Όπως είναι γνωστό η βάση των κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων βρίσκεται στο Yalong στο νότιο τμήμα της Κίνας επί της νήσου Χαινάν.
Σε εκείνη την περιοχή είχε σημειωθεί και το περιστατικό εναέριας σύγλρουσης ενός κινεζικού μαχητικού με ένα EP-3C Aries II του αμερικανικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση που οδήγησε στην σύλληψη του πληρώματος και την παρακράτηση του αεροσκάφους το οποίο εκτελούσε κατασκοπευτική αποστολή σε διεθνή εναέριο χώρο.
Οι κινεζικές δυνατότητες στον υποβρυχιακό πόλεμο αποτελούν πηγή εντονου προβληματισμού για τις ΗΠΑ οι οποίες διατηρούν υπό συνεχή επιτήση την ευρύτερη περιοχή ενώ θεωρείται οτι θα αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσει το αμερικανικό Ναυτικό μελλοντικά.
Η πυρηνική αποτροπή της Ινδίας βασίζεται σε υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της κλάσης Arihant μαζί με το 8.000 tns πυρηνοκίνητο υποβρύχιο INS Chakra που αποκτήθηκε από τη Ρωσία.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται πλάνα από το εσωτερικό κινεζικού υποβρυχίου κλάσης Song του κινεζικού Ναυτικού, ενα από τα ελάχιστα που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: