Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

"30 δισ. ευρώ ρωσικά κεφάλαια έχουν παγιδευτεί στην Κύπρο και θα υποστούν δήμευση"


H Moody’s Investors Service (MCO) εκτιμά ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι ιδιώτες διατηρούν τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγιδευτεί αυτή τη στιγμή στις κυπριακές τράπεζες και θα υποστούν κατάσχεση σε ποσοστό περί το 30% βάσει της απόφασης του Eurogroup που πέρασε χωρίς ποτέ να εγκριθεί από την κυπριακή Βουλή.
Η διαρροή κεφαλαίων από τη Ρωσία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τουλάχιστον τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Οι στενοί...
πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί της Κύπρου με τη Ρωσία, και η παράδοση του νησιού στο τραπεζικό απόρρητο, είχαν δημιουργήσει ένα ελκυστικό καταφύγιο.
Tα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια ανήκουν σε νόμιμες ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει κυπριακές θυγατρικές για να χειρίζονται τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, αποφεύγοντας τους χρονοβόρους ρωσικούς κανονισμούς για τέτοιου είδους συναλλαγές.
Οι εταιρείες αυτές μπορεί τώρα να βρουν τους κυπριακούς λογαριασμούς τους να έχουν ουσιαστικά παγώσει λόγω αυστηρών ελέγχων σε νέα κεφάλαια, λέει ο Grigori Birg, αναλυτής στην εταιρεία οικονομικών ερευνών Investcafe στη Μόσχα. «Αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για τις ρωσικές εταιρείες», λέει.
"Ρωσικές εταιρείες με χρήματα στις κυπριακές τράπεζες έχουν επικοινωνήσει με την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ζητήσει ακόμα βοήθεια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Igor Shuvalov.
«Η κυβέρνηση προσεγγίστηκε από εταιρείες που είτε προετοίμαζαν κεφάλαια για να διεξάγουν κάποιες μεγάλες συμφωνίες είτε διατραπεζικές συναλλαγές ή αντίστοιχους λογαριασμούς», δήλωσε στο ραδιόφωνο Business-FM.
«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους οργανισμούς είναι8 σε δύσκολη κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα λεφτά έχουν «παγώσει» αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση αλλά πρόσθεσε πως «δεν είδε ανάγκη για να παρέμβει αυτή τη στιγμή».
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτή της «λεηλασίας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: