Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οι 25 συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης


Οι 25 συμφωνίες της ΚωνσταντινούποληςΜήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψαν από την Κωνσταντινούπολη οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας κ κ. Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν. 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν και οι δύο ότι «σήμερα είναι μία καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Ενδεικτικό της καλής ατμόσφαιρας είναι το γεγονός ότι υπεγράφησαν 25 συμφωνίας και θέματα οικονομικής και όχι μόνο συνεργασίας. 
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως παρά το γεγονός ότι... «έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις» με την Τουρκία, «εφεξής ο στόχος είναι η ειρήνη και η ανάπτυξη». Σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός απέφυγε να θίξει τα «καυτά θέματα», καθώς τόσο στο θέμα της ΑΟΖ όσο και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αρκέστηκε να πει πως «είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις».

Αντιθέτως ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε κομψά στο θέμα των ΑΟΖ: «Μπορούμε να κάνουμε κοινές συνομιλίες για το θέμα στηριζόμενοι στην αρχή μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Μοιραστήκαμε με τον κ. Σαμαρά ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αυτά τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε σε άκρως διπλωματική γλώσσα ο κ. Ερντογάν. Μία δήλωση ωστόσο που αρχικά? ξέφυγε από τη διερμηνέα (!), με αποτέλεσμα οι Ελληνες δημοσιογράφοι να την πληροφορηθούν από τους Τούρκους συναδέλφους τους. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούσαν αργότερα ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα των ΑΟΖ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα δικαίωμά μας με βάση το δίκαιο της θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο». Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας την αναφορά Ερντογάν, υποστήριζαν ότι «επρόκειτο για μία χαλαρή δήλωση ενός Τούρκου Πρωθυπουργού και δεν υφίσταται κάποιο θέμα».
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας», επικαλούμενος την υπογραφή των 25 διακρατικών συμφωνιών, ενώ αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν - μεταξύ άλλων:
*Τις δύο εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.
*Συνεργασία ανάμεσα στο κρατικό κανάλι TRT και την ΕΡΤ.
*Συνεργασία σε θέματα Τύπου.
*Θέματα υγείας (συνεργασία σε θέματα μεταδοτικών ασθενειών - υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών).*Ενίσχυση υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας (μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο Παίδων της Αγκυρας και το Παίδων «Αγία Σοφία»).
*Παράνομη μετανάστευση (καταχωρήσεις πληθυσμού και ληξιαρχικές πράξεις).
*Μνημόνιο συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.
*Κοινό πρόγραμμα των κέντρων στρατηγικών μελετών Ελλάδας - Τουρκίας.
*Ανταλλαγή και στήριξη σε θέματα τουρισμού.
* Απαγόρευση εξόδου προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην οικονομία. 
«Βασιζόμαστε και στη δική σας προσευχή, γιατί αντλούμε δύναμη», είπε μάλιστα ο Πρωθυπουργός. 
Στο δημοσιογραφικό πηγαδάκι που δημιουργήθηκε στη συνέχεια - παρουσία και του κκ. Βαρθολομαίου - ο Πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός εν όψει και της συνάντησής του την Πέμπτη με την τρόικα: «Είναι μία μάχη για όλα τα θέματα. Δεν είναι μάχη με την τρόικα, είναι μάχη για την οικονομία και για εμένα πρωταρχικό θέμα είναι η ανάπτυξη». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που παρακολουθούσε από κοντά τον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, χαμογελώντας σχολίασε με χιούμορ: «Τελικά δεν θα ήθελα να γίνω Πρωθυπουργός!».
Σε ομιλία του σε φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματικών ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η Ελλάδα «ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται». Επεσήμανε την ανάγκη στενότερης διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς. «Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, και η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κατέληξε δε λέγοντας: «Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες». Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε να προτρέπει τους Τούρκους επιχειρηματίες να συμβάλλουν «στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας», καθώς «τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα», όπως είπε.
--------------------------
Ποιες επιχειρήσεις ήταν εκεί
Με χαρακτηριστικά, τη μεγάλη συμμετοχή των τουρκικών και ελληνικών επιχειρήσεων απ' όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και με την πολιτική στήριξη που εκφράστηκε από τα χείλη των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν, ως «εγγύηση» για την ενθάρρυνση των συνεργασιών, πραγματοποιήθηκε το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στο φόρουμ μετείχαν 90 ελληνικές επιχειρήσεις και 175 τουρκικές, ενώ παραβρέθηκαν 270 εκπρόσωποι του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών φορέων και έγιναν 270 επιχειρηματικές συναντήσεις.
Από ελληνικής πλευράς μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Alumil, Αντένα, Αρχιρόδον, Dynacom (δεξαμενόπλοια), Fashion Box, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Καρέλιας, Kleemann (ανελκυστήρες), Lamda Development (ακίνητα), ΜΕΤΚΑ (παραγωγή ενέργειας), όμιλος Μιχαηλίδη, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, Νηρέας, Olympus Plaza (σταθμοί αναψυχής Εθνικών Οδών), Olympia electronics (ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας), ΔΕΗ, Φιλίππου (δομικά υλικά) Βιοχάλκο, Thermi group, SNB Βιομηχανικά Ορυκτά.
Από τους θεσμικούς φορείς, εκτός από τον ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνείς Δράσεις που οργάνωσε την εκδήλωση, είναι παρόντες η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, ο ΣΕΒΕ, το ΚΑΠΕ, το Invest in Greece.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκία έχει ξεπεράσει ετησίως τα 6 δισ. ευρώ, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, ενώ σε πάνω από 6 δισ. ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Πηγή: kerdos.gr
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: