Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συμβουλές για να μιλάς με σιγουριά στα meetings



Σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά ξέρεις πολύ καλά ότι ο τρόπος που παρουσιάζεις τον εαυτό σου στα meetings της εταιρίας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο -θετικό ή αρνητικό- στην καριέρα σου.
Αν για παράδειγμα πάρεις το ρόλο του παθητικού θεατή και δεν εκφράσεις μια γνώμη ή ένα σχόλιο, είναι πολύ εύκολο να δώσεις την εντύπωση ότι δεν είσαι σίγουρος για το τι συμβαίνει ή ότι απλώς δεν ενδιαφέρεσαι. 
Με λίγα λόγια να θεωρηθείς ...
ντροπαλός! 
Το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα θα έχεις και αν σε μία επαγγελματική σύσκεψη μιλάς συνεχώς, με κάθε ευκαιρία, και έχεις άποψη από τον προϋπολογισμό της εταιρίας έως το χριστουγεννιάτικό πάρτι. Σίγουρα αν λειτουργήσεις με αυτό τον τρόπο, οι συνάδελφοί σου θα θεωρήσουν ότι είσαι πολύ δεσποτικός και έχεις την αίσθηση ότι τα ξέρεις όλα ή ότι αρέσκεσαι να ακούς τον εαυτό σου να μιλάει.
Είτε λοιπόν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, είτε στη δεύτερη, είτε σε μία ενδιάμεση το kariera.gr σου δίνει πέντε συμβουλές που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου αν θέλεις να δείχνεις γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση στα meetings της εταιρίας σου και μπροστά στους συναδέλφους σου:

Κάνε πρακτική
Η εξάσκηση θα σε βοηθήσει σημαντικά, ιδιαίτερα αν είσαι ντροπαλός. Στις περιπτώσεις αυτές, για να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να μπορείς να μετέχεις στις συσκέψεις καλό είναι να αρχίσεις να συμμετέχεις σε συζητήσεις εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Έτσι, θα μπορέσεις να τεστάρεις και τα νεύρα σου, ώστε να είσαι σε θέση να τα διαχειρίζεσαι στη συνέχεια και στον επαγγελματικό χώρο. Άρχισε λοιπόν να μιλάς ανοιχτά.
Γίνε συγκεκριμένος
Όταν μιλάς σε συνεδριάσεις, πες την άποψή σου ή την παρατήρησή σου όσο πιο σύντομα γίνεται, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες. Αυτό θα βοηθήσει, το μήνυμά σου να περάσει με σαφήνεια στους συνομιλητές σου και φυσικά να μην τους κουράσει.
Πάρε σωστές αναπνοές
Η δημόσια ομιλία κάνει τους περισσότερους από μας νευρικούς. Το μυστικό για να μπορέσεις να το αποφύγεις αυτό ή να το βελτιώσεις είναι η σωστή αναπνοή. Οι δάσκαλοι ορθοφωνίας συνιστούν να παίρνεις βαθιά αναπνοή, από την κοιλιά. Η κοιλιακή αναπνοή θα σου δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη δύναμη στα λόγια σου και στο πρόσωπο και μπορεί να εξαλείψει τυχόν αστάθεια στη φωνή σου.
Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματός σου
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά αν καμπουριάζεις την ώρα που εκφέρεις την άποψή σου ή αν μιλάς σιγά, είναι απίθανο οι «ακροατές σου» να μην πάρουν στα σοβαρά αυτό που λες. Οι καλύτερες συμβουλές για τη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια του meeting είναι:
-Κάθισε όρθια και προς τα εμπρός
-Κράτησε τα χέρια σου στο τραπέζι για να προβάλεις μια αξιόπιστη εικόνα
-Προσπάθησε  να είσαι χαμογελαστός
-Κράτα οπτική επαφή με όλους όσους είναι γύρω από το τραπέζι
Μάθε από τους άλλους
Ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβεις πώς πρέπει να γίνεις αποτελεσματικός ομιλητής είναι να παρακολουθήσεις αυτούς που το κάνουν καλά. Δώσε προσοχή σε συναδέλφους, οι οποίοι καταφέρνουν να αιχμαλωτίζουν το ακροατήριό τους και προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο «μαγευτικούς».


Πηγή: kariera.gr 
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: