Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Στο Eurogroup το λάθος του ΔΝΤ

Την προσαρμογή του Μνημονίου στην πραγματικότητα που δημιουργεί 

η αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι υποεκτιμήθηκε η ύφεση 

έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Στουρνάρας στους ομολόγους του...



Νικος Χρυσολωρας

Καθώς οι θέσεις που διατυπώνονται από τους δανειστές μας για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι σαφείς, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τους εταίρους να του ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα συμπεράσματά τους επί του θέματος και αφού γίνει αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως
Εν τω μεταξύ στις 21 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG), ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης 2,8 δισ. προς την Ελλάδα. Μοναδική προϋπόθεση, όπως διαβεβαίωσε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, είναι να έχει υπερψηφιστεί προηγουμένως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο από τη Βουλή. 
Στη συνέχεια, προαπαιτούμενα για την υποδόση του Μαρτίου είναι η συμπεφωνημένη απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων και οι νέες λίστες φαρμάκων.
Ο επικεφαλής του Εurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ότι «με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής βρίσκεται εντός στόχων, χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης». 
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επόμενη δόση και ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξελίσσονται ομαλά και σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου. 
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Ιανουαρίου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η απόκλιση από τους στόχους ήταν πολύ μικρή και ότι η εντύπωση που δόθηκε περί τεράστιας αστοχίας οφείλεται σε κάποια διαρροή, η οποία δεν ελάμβανε υπόψη τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.
Επίσης, όπως αποκάλυψε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, στο χθεσινό Eurogroup τέθηκε μετ’ επιτάσεως και το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να μεταφέρει την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα και του επισήμαναν ότι για πρώτη φορά θεωρούν αξιόπιστα τα στοιχεία που παράσχει η χώρα μας στη Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: