Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ολονύκτιο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής

olonuktio-thriler-sti-sunodo-koryfis-ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στις 21:30 ώρα Ελλάδος, έπειτα από συνεχείς αναβολές που έφθασαν συνολικά τις 6 ώρες, ξεκίνησε τελικά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020. 
Οι ηγέτες των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε. κάθησαν στο στρογγυλό τραπέζι της συνεδρίασης χωρίς να έχουν μπροστά τους ένα κείμενο συμβιβαστικής πρότασης, καθώς δεν έγινε δυνατό να υπάρξει κάποιο πλαίσιο συμφωνίας νωρίτερα...


Το σχεδόν 1 τρισεκατομύριο ευρώ που θα πρέπει να μοιραστεί για τα επόμενα επτά χρόνια στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποτέλεσε από την αρχή αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, έχοντας τινάξει ήδη στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.

Πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου προηγήθηκαν οι διαδοχικές διμερείς συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τους ηγέτες των χωρών και αμέσως μετά ακολούθησε τετράωρη σύσκεψη με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον.

Δίπλα στον Βρετανό πρωθυπουργό που τάσσεται υπέρ της μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 90 δις ευρώ – στα 900 δις ευρώ, από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής που ήταν 987 εκ. ευρώ, βρίσκονται οι Ολλανδοί, οι Δανοί και οι Σουηδοί.

Η βρετανική πλευρά μαζί με τις χώρες του Βορρά θέλουν τα χρήματα αυτά να περικοπούν από τα αγροτικά και τη συνοχή, έχοντας απέναντί τους τον Φρανσουά Ολάντ που δεν συζητά καμία περικοπή στα ποσά που αφορούν τους αγρότες και αντιτίθεται σθεναρά σε κάποια συνολική μείωση του προϋπολογισμού. Στο μέσο βρίσκεται η Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ να προσπαθεί να στηρίξει κάποια συμβιβαστική λύση.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί αρνητικά την καθυστέρηση αυτή, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει μείωση στο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, κάτι που θα επηρεάσει και τα ελληνικά κεφάλαια που έχει να λαμβάνειν η χώρα μας. Στόχος του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής είναι η Ελλάδα να κρατήσει σε ποσοστό το μερίδιο που είχε τον περασμένο Νοέμβριο, με βασικό επιχείρημα ότι όσο περισσότερα χρήματα δοθούν, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και θα ενισχυθεί η προσπάθεια για ανάπτυξη.

Κατά την προσέλευσή του στο κτίριο της Σύνοδου, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση είχε συνομιλίες και κατ΄ιδίαν και τηλεφωνικά με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο ζήτημα.
 
Πάνος Ρασσιάς
NEWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια: