Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη Στυλλιανίδη: «Χτίζουν νέα Γιάλτα πάνω στην Ελλάδα»!

Μελετώντας την πορεία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχαμε σχεδιάσει έναν πρόλογο που να περιλαμβάνει και προσωπικού χαρακτήρα επισημάνσεις. 
Ακούγοντάς τον, όμως, καταλάβαμε πως από την ακριτική Θράκη κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί στην πολιτική σκηνή, αλλά και να έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορυφή της. 
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όχι μόνο δεν μάσησε τα λόγια του, αλλά μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, όταν χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε την Ελλάδα κεντρικό σημείο μιας νέας «Γιάλτας», η οποία χτίζεται πάνω της. 
Χωρίς περιστροφές μας είπε ότι ντόπια και ξένα συμφέροντα ουσιαστικά έστησαν μια παγίδα για να βάλουν μέσα την Ελλάδα με στόχο να της πάρουν τα φιλέτα. 
Με το στόμα ανοιχτό μας άφησε και όταν τόνισε ότι...
υπήρχε κι άλλος δρόμος εκτός του μνημονίου, αλλά και όταν απερίφραστα είπε ότι η σημερινή συνταγή είναι εσφαλμένη. Αυτή τη συνταγή που επέβαλε η τρόικα.  
Το να τα λέει αυτά ο υπουργός Εσωτερικών είναι τεράστιο θέμα. 
Διαβάστε τη συνέντευξη στο δισέλιδο που ακολουθεί και θα συμφωνήσετε
Η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο μνημόνιο ή υπήρχε τότε, το 2010, άλλος δρόμος; 
Η αλήθεια είναι πως τότε υπήρχαν και άλλες επιλογές, μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. 
Όταν το 56% του χρέους ήταν στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καμία από αυτές δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πτωχεύει, γιατί αυτό θα σήμαινε θανάσιμο πλήγμα στη ρευστότητά τους και, άρα, στη στήριξη της γαλλικής και γερμανικής βιομηχανίας. Απλά, η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει πίσω από το μνημόνιο την αναγκαστική της στροφή σε διαρθρωτικές αλλαγές και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. 
Από τους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες της κυβέρνησης Σημίτη και τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα εκείνης της περιόδου, φτάσαμε στο «λεφτά υπάρχουν» και στην κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας. 
Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς επισήμαναν τότε τη διαφορετική επιλογή τους, τις αποφάσεις, όμως, τις πήρε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και όχι η ΝΔ. 
Ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει πολλές φορές κατά του μνημονίου και αναφερόταν σε διαφορετικό μείγμα πολιτικής.  
Σήμερα ο κ. Σαμαράς κάνει αυτά που είχε στο πρόγραμμά του το 2010 ή αναγκάζεται ο ίδιος και εσείς ως κυβέρνηση να συμφωνήσετε σε μείγμα πολιτικής με το οποίο διαφωνείτε; 
Κληρονομήσαμε μια δεδομένη κατάσταση. 
Όταν σε έχουν βάλει μέσα στον σωλήνα, δεν έχεις επιλογές να πας ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε πίσω. Πρέπει να φύγεις γρήγορα μπροστά, επισπεύδοντας την έξοδό σου από την κηδεμονία. 
Αυτό κάνει η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που κληρονόμησε από την προηγούμενη και δεν μπορεί να τις παρακάμψει, γιατί το κράτος έχει συνέχεια ή πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης που είχε ανάγκη η Ελλάδα για να επιβιώσει. 
Σαφώς υπάρχουν επιφυλάξεις για μια σειρά οριζόντιων και αντικοινωνικών μέτρων. 
Αν αποφασίζαμε μόνοι μας, θα τα κάναμε διαφορετικά. Ωστόσο, πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, και κυρίως αποκρατικοποιήσεις, είναι και δικές μας επιλογές, στις οποίες πιστεύαμε και οι οποίες αν είχαν αφεθεί από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν νωρίτερα, κάθε φορά που τις επιδίωξε η ΝΔ, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. 
Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης είναι τιτάνια και νομίζω ότι περιγράφηκε εξαιρετικά από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του, όπου ανέφερε πως η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το τελευταίο διάστημα όσα οι άλλες χώρες χρειάζονται μια ολόκληρη γενιά. 
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές μετά από δύο χρόνια σε μνημόνιο. Η Ελλάδα πότε θα επιστρέψει και πού οφείλεται η μακρά παραμονή της στο μνημόνιο; 
Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πιο δομική και αφορούσε κυρίως το κράτος. Η καθυστέρηση επιστροφής μας στην αγορά δεν έχει να κάνει μόνο με λάθη της συνταγής που εφαρμόζεται, αλλά και με εγγενείς στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος που πρέπει να διορθωθούν. 
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Χρειάζεται, όμως, η επαναφορά της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Του συστήματος, δηλαδή, που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα σε ένα μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, σε μια κοινωνία που δεν θα απειλείται, δεν θα εκβιάζεται και δεν θα αιφνιδιάζεται από τις κρατικές αποφάσεις και σε μια οικονομία που θα διαθέτει το απαιτούμενο οξυγόνο ρευστότητας, θα κινείται με ξεκάθαρους κανόνες και δεν θα καθίσταται συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα της κρατικής αυθαιρεσίας. 
Υπάρχουν ισχυρές πλευρές στον πλανήτη που ανταγωνίζονται για ελληνικά φιλέτα και μπορούν να προκαλούν αρνητική δημοσιότητα και να επιτείνουν ή να παρατείνουν την κρίση στη χώρα μας; 
Νιώθω ότι ζούμε μια «νέα Γιάλτα». 
Αυτήν τη φορά, μετά από έναν οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο. 
Η Ελλάδα, πέρα από τα όποια δικά της λάθη, έγινε το πεδίο αντιπαράθεσης ευρύτερων γεωστρατηγικών συμφερόντων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στον λαό της. 
Είναι βέβαιο ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις καταστάσεις για να κερδοσκοπήσουν. Όσο πιο γρήγορα ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την ελπίδα, την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση του λαού μας.  
Πολλοί λένε ότι δεν πιστεύουν την κρίση ως λογική ροή των πραγμάτων, αλλά ως κρίση που προκλήθηκε από το εξωτερικό με διάφορες ενέργειες που είχαν προετοιμαστεί από χρόνια και με συνεργασίες στο εσωτερικό με στόχο τα ελληνικά φιλέτα. Πώς το σχολιάζετε;  
Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας. Δεν διστάζω να κάνω αυτοκριτική και για τα δικά μας λάθη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη διαπιστώσω ότι υπήρξαν δυνάμεις, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, που έβαλαν το προσωπικό ή μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού και του έθνους. Υπήρξαν δυνάμεις που έβαλαν το επιχειρηματικό τους συμφέρον πάνω από την αναγκαιότητα σταθερότητας, ισορροπίας και ανάπτυξης της περιοχής. Αυτή η σχέση είναι δυναμική. Εδώ έγκειται, όμως, η πρόκληση για την πολιτική και την εθνική ηγεσία, η οποία έχει χρέος να προβλέπει και να τοποθετείται έξυπνα στο διεθνές πεδίο, ενθυμούμενη πάντα ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι, αλλά συμφέροντα που είτε συγκρούονται είτε συνασπίζονται. 
Για να υπηρετήσεις την πατρίδα σου σωστά, οφείλεις να επιτυγχάνεις με έξυπνο τρόπο τα συμφέροντα μιας μεσαίας χώρας, όπως η Ελλάδα, να διέρχονται μέσα από τα συμφέροντα ισχυρών διεθνών συμμαχιών. 
Επίσης, είναι χρέος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα κοινά, όταν σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε ή δρούμε, να έχουμε το ήθος και την παιδεία, ώστε τα συμφέροντα της πατρίδας να τα βάζουμε πάνω από το προσωπικό ή το μικροκομματικό μας συμφέρον. Δυστυχώς, όταν δεν γίνεται αυτό, το πληρώνουμε όλοι.  
Πολλοί μιλούν ανοιχτά για τον ορυκτό πλούτο και αρχίζουν ήδη έρευνες σοβαρότατες από κορυφαίες εταιρείες. Γιατί πριν από μερικά χρόνια χαρακτήριζαν γραφικούς όσους μιλούσαν για ορυκτό πλούτο, αν και υπήρχαν εκθέσεις; 
Στο θέμα αυτό δεν χωρούν βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες. Χρειάζεται μεθοδικότητα και κυρίως εθνική στρατηγική, αν δεν θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες. Χρειάζεται σωστή προετοιμασία και διεθνείς συμμαχίες. Οι βερμπαλισμοί για την είσπραξη χειροκροτημάτων είναι κακή συνταγή. Πρέπει να γίνονται περισσότερα από όσα λέγονται. Στο παρελθόν, είχε αρχίσει αυτή η προετοιμασία. Κάθε πράγμα, όμως, πρέπει να γίνεται στον καιρό του.  
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έκανε λάθη; Και αν ναι, ποια ξεχωρίζετε;  
Πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής, έγιναν σοβαρές αλλαγές στην εκπαίδευση, εφαρμόστηκε μια έξυπνη αναπτυξιακή πολιτική εξωστρέφειας και έγιναν γενναία ανοίγματα σε σημαντικές αγορές της Ανατολής. Απέτυχε, όμως, η επανίδρυση του κράτους και καθυστέρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. 
Κάποιοι πολίτες πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν χαράτσια και τα άλλα μέτρα και κινδυνεύουν με κατασχέσεις, ενώ πολλές είναι οι λίστες πολιτών που περιμένουν φαγητό από κάποιο ίδρυμα για να επιβιώσουν. Η άρνηση να πληρώσουν έκτακτους φόρους πρέπει να τους στείλει και φυλακή;  
Καμία αλλαγή ή μεταρρύθμιση δεν έχει τύχη, αν η κοινωνία στέκεται απέναντι. Είναι σημαντικό, στην εθνική προσπάθεια, να συμμετέχουν όλοι έχοντας την ελπίδα ότι η επιτυχία της θα τους ανταποδώσει όφελος και προοπτική. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να ανακτήσουμε γρήγορα τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του προγράμματος που διακηρύξαμε και της ιδεολογίας που πιστεύουμε. Οι φόροι που καλείται να πληρώσει ένα φυσικό πρόσωπο, μια οικογένεια ή μια επιχείρηση πρέπει να είναι λιγότεροι των εσόδων και μέρος αυτών να περισσεύει για αναπτυξιακές κινήσεις και να μη χάνεται όλο στην κατανάλωση. 
Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισότητα των ευκαιριών και να συλλογιστούμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όχι μόνο πώς το κράτος θα πάρει από τους πολίτες αυτά που του οφείλουν, αλλά και πώς η οικονομία θα αυξήσει με αναπτυξιακές πολιτικές τα συνολικά της έσοδα, ώστε να μπορεί το κράτος να επιστρέψει τη βοήθεια και τη στήριξη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Καμία οικονομική θεωρία δεν μπορεί να αγνοεί την κοινωνία. Όσο σκληροί πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτούς που πλούτισαν κλέβοντας το κράτος, άλλο τόσο κοινωνικά δίκαιοι πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτούς που σήμερα καλούνται να αποκαταστήσουν από το υστέρημά τους τη ζημιά που προκάλεσαν οι άλλοι. 
«Οι δήμαρχοι δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν»  
Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας εκ μέρους των δημάρχων, διότι τους τελευταίους επτά μήνες διασώθηκαν με ρυθμίσεις 72 δήμοι από την κατάρρευση, ενώ υπήρξε και γενναία, τηρουμένων των αναλογιών, οικονομική ενίσχυση. 
Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγεται η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία διαμαρτύρεται ότι δεν έχει πια πόρους λόγω τρόικας. Πώς απαντάτε; 
Από το 2009, οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεπεράσει το 60%. Ωστόσο, και το κράτος, όπως το ξέραμε, έχει αλλάξει και η οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί άλλες πολιτικές. 
Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στο υπουργείο Εσωτερικών φροντίσαμε να κρατήσουμε όρθια τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων. 
Κάθε ευρώ που εξασφαλίζουμε το δίνουμε στον πόλεμο κατά της φτώχειας, ώστε να παραμείνουν ανέπαφες οι κοινωνικές δομές των δήμων που σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν τις αρρυθμίες του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, μέσω έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων, επιχειρούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη σταδιακή απεξάρτησή τους από την κρατική χρηματοδότηση. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, συστήσαμε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι δήμοι, και την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας. Παρά τις δυσκολίες, λόγος γκρίνιας αυτήν τη στιγμή δεν συντρέχει, διότι τους τελευταίους επτά μήνες διασώθηκαν με ρυθμίσεις 72 δήμοι από την κατάρρευση, έγινε συμψηφισμός οφειλών σε 31 δήμους, εκταμιεύτηκαν 255 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε λίγο θα εκταμιευτούν ακόμα περισσότερα. Εισπράχτηκε το σύνολο της ΣΑΤΑ, 299 εκατ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ή να ολοκληρωθούν 1.047 έργα του «Θησέα» σε όλη την Ελλάδα. 
Πείτε μου κάποιον άλλον χώρο που μέσα στην καρδιά αυτής της κρίσης είχε τέτοια υποστήριξη για να ανακάμψει. 
Πολλοί δήμαρχοι λένε ότι ο «Καλλικράτης» είναι αποτυχία και δεν είναι δυνατόν σε ορεινούς όγκους δήμοι να διοικούνται από μακρινό κέντρο, χωρίς πόρους κ.λπ. Τι λέτε; 
Έχουμε ήδη διαρκή συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς. Ψηφίσαμε τα πρώτα μέτρα που διορθώνουν στρεβλώσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα του «Καλλικράτη». Παράλληλα, θα συνεχίσουμε σε κύματα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τέτοιον τρόπο ώστε να διορθώνονται λάθη, να συμπληρώνονται κενά και να προωθούνται καινοτόμες και αποδοτικές πολιτικές στον χώρο των ΟΤΑ.  
Της Κλέλιας Χαρίση – Φωτογραφίες: Άρτζη Αθανασοπούλου 
Πηγή: www.paraskhnio.gr
Της Κλέλιας Χαρίση – Φωτογραφίες: Άρτζη Αθανασοπούλου Μελετώντας την πορεία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχαμε σχεδιάσει έναν πρόλογο που να περιλαμβάνει και προσωπικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Ακούγοντάς τον, όμως, καταλάβαμε πως από την ακριτική Θράκη κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί στην πολιτική σκηνή, αλλά και να έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορυφή της. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όχι μόνο δεν μάσησε τα λόγια του, αλλά μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, όταν χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε την Ελλάδα κεντρικό σημείο μιας νέας «Γιάλτας», η οποία χτίζεται πάνω της. Χωρίς περιστροφές μας είπε ότι ντόπια και ξένα συμφέροντα ουσιαστικά έστησαν μια παγίδα για να βάλουν μέσα την Ελλάδα με στόχο να της πάρουν τα φιλέτα. Με το στόμα ανοιχτό μας άφησε και όταν τόνισε ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος εκτός του μνημονίου, αλλά και όταν απερίφραστα είπε ότι η σημερινή συνταγή είναι εσφαλμένη. Αυτή τη συνταγή που επέβαλε η τρόικα. Το να τα λέει αυτά ο υπουργός Εσωτερικών είναι τεράστιο θέμα. Διαβάστε τη συνέντευξη στο δισέλιδο που ακολουθεί και θα συμφωνήσετε. Η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο μνημόνιο ή υπήρχε τότε, το 2010, άλλος δρόμος; Η αλήθεια είναι πως τότε υπήρχαν και άλλες επιλογές, μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Όταν το 56% του χρέους ήταν στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καμία από αυτές δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πτωχεύει, γιατί αυτό θα σήμαινε θανάσιμο πλήγμα στη ρευστότητά τους και, άρα, στη στήριξη της γαλλικής και γερμανικής βιομηχανίας. Απλά, η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει πίσω από το μνημόνιο την αναγκαστική της στροφή σε διαρθρωτικές αλλαγές και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Από τους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες της κυβέρνησης Σημίτη και τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα εκείνης της περιόδου, φτάσαμε στο «λεφτά υπάρχουν» και στην κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς επισήμαναν τότε τη διαφορετική επιλογή τους, τις αποφάσεις, όμως, τις πήρε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και όχι η ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει πολλές φορές κατά του μνημονίου και αναφερόταν σε διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Σήμερα ο κ. Σαμαράς κάνει αυτά που είχε στο πρόγραμμά του το 2010 ή αναγκάζεται ο ίδιος και εσείς ως κυβέρνηση να συμφωνήσετε σε μείγμα πολιτικής με το οποίο διαφωνείτε; Κληρονομήσαμε μια δεδομένη κατάσταση. Όταν σε έχουν βάλει μέσα στον σωλήνα, δεν έχεις επιλογές να πας ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε πίσω. Πρέπει να φύγεις γρήγορα μπροστά, επισπεύδοντας την έξοδό σου από την κηδεμονία. Αυτό κάνει η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που κληρονόμησε από την προηγούμενη και δεν μπορεί να τις παρακάμψει, γιατί το κράτος έχει συνέχεια ή πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης που είχε ανάγκη η Ελλάδα για να επιβιώσει. Σαφώς υπάρχουν επιφυλάξεις για μια σειρά οριζόντιων και αντικοινωνικών μέτρων. Αν αποφασίζαμε μόνοι μας, θα τα κάναμε διαφορετικά. Ωστόσο, πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, και κυρίως αποκρατικοποιήσεις, είναι και δικές μας επιλογές, στις οποίες πιστεύαμε και οι οποίες αν είχαν αφεθεί από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν νωρίτερα, κάθε φορά που τις επιδίωξε η ΝΔ, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης είναι τιτάνια και νομίζω ότι περιγράφηκε εξαιρετικά από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του, όπου ανέφερε πως η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το τελευταίο διάστημα όσα οι άλλες χώρες χρειάζονται μια ολόκληρη γενιά. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές μετά από δύο χρόνια σε μνημόνιο. Η Ελλάδα πότε θα επιστρέψει και πού οφείλεται η μακρά παραμονή της στο μνημόνιο; Η κρίση στην Ελλάδα ήταν πιο δομική και αφορούσε κυρίως το κράτος. Η καθυστέρηση επιστροφής μας στην αγορά δεν έχει να κάνει μόνο με λάθη της συνταγής που εφαρμόζεται, αλλά και με εγγενείς στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος που πρέπει να διορθωθούν. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Χρειάζεται, όμως, η επαναφορά της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Του συστήματος, δηλαδή, που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα σε ένα μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, σε μια κοινωνία που δεν θα απειλείται, δεν θα εκβιάζεται και δεν θα αιφνιδιάζεται από τις κρατικές αποφάσεις και σε μια οικονομία που θα διαθέτει το απαιτούμενο οξυγόνο ρευστότητας, θα κινείται με ξεκάθαρους κανόνες και δεν θα καθίσταται συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα της κρατικής αυθαιρεσίας. Υπάρχουν ισχυρές πλευρές στον πλανήτη που ανταγωνίζονται για ελληνικά φιλέτα και μπορούν να προκαλούν αρνητική δημοσιότητα και να επιτείνουν ή να παρατείνουν την κρίση στη χώρα μας; Νιώθω ότι ζούμε μια «νέα Γιάλτα». Αυτήν τη φορά, μετά από έναν οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελλάδα, πέρα από τα όποια δικά της λάθη, έγινε το πεδίο αντιπαράθεσης ευρύτερων γεωστρατηγικών συμφερόντων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στον λαό της. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις καταστάσεις για να κερδοσκοπήσουν. Όσο πιο γρήγορα ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την ελπίδα, την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση του λαού μας. Πολλοί λένε ότι δεν πιστεύουν την κρίση ως λογική ροή των πραγμάτων, αλλά ως κρίση που προκλήθηκε από το εξωτερικό με διάφορες ενέργειες που είχαν προετοιμαστεί από χρόνια και με συνεργασίες στο εσωτερικό με στόχο τα ελληνικά φιλέτα. Πώς το σχολιάζετε; Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας. Δεν διστάζω να κάνω αυτοκριτική και για τα δικά μας λάθη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη διαπιστώσω ότι υπήρξαν δυνάμεις, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, που έβαλαν το προσωπικό ή μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού και του έθνους. Υπήρξαν δυνάμεις που έβαλαν το επιχειρηματικό τους συμφέρον πάνω από την αναγκαιότητα σταθερότητας, ισορροπίας και ανάπτυξης της περιοχής. Αυτή η σχέση είναι δυναμική. Εδώ έγκειται, όμως, η πρόκληση για την πολιτική και την εθνική ηγεσία, η οποία έχει χρέος να προβλέπει και να τοποθετείται έξυπνα στο διεθνές πεδίο, ενθυμούμενη πάντα ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι, αλλά συμφέροντα που είτε συγκρούονται είτε συνασπίζονται. Για να υπηρετήσεις την πατρίδα σου σωστά, οφείλεις να επιτυγχάνεις με έξυπνο τρόπο τα συμφέροντα μιας μεσαίας χώρας, όπως η Ελλάδα, να διέρχονται μέσα από τα συμφέροντα ισχυρών διεθνών συμμαχιών. Επίσης, είναι χρέος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα κοινά, όταν σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε ή δρούμε, να έχουμε το ήθος και την παιδεία, ώστε τα συμφέροντα της πατρίδας να τα βάζουμε πάνω από το προσωπικό ή το μικροκομματικό μας συμφέρον. Δυστυχώς, όταν δεν γίνεται αυτό, το πληρώνουμε όλοι. Πολλοί μιλούν ανοιχτά για τον ορυκτό πλούτο και αρχίζουν ήδη έρευνες σοβαρότατες από κορυφαίες εταιρείες. Γιατί πριν από μερικά χρόνια χαρακτήριζαν γραφικούς όσους μιλούσαν για ορυκτό πλούτο, αν και υπήρχαν εκθέσεις; Στο θέμα αυτό δεν χωρούν βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες. Χρειάζεται μεθοδικότητα και κυρίως εθνική στρατηγική, αν δεν θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες. Χρειάζεται σωστή προετοιμασία και διεθνείς συμμαχίες. Οι βερμπαλισμοί για την είσπραξη χειροκροτημάτων είναι κακή συνταγή. Πρέπει να γίνονται περισσότερα από όσα λέγονται. Στο παρελθόν, είχε αρχίσει αυτή η προετοιμασία. Κάθε πράγμα, όμως, πρέπει να γίνεται στον καιρό του. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έκανε λάθη; Και αν ναι, ποια ξεχωρίζετε; Πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής, έγιναν σοβαρές αλλαγές στην εκπαίδευση, εφαρμόστηκε μια έξυπνη αναπτυξιακή πολιτική εξωστρέφειας και έγιναν γενναία ανοίγματα σε σημαντικές αγορές της Ανατολής. Απέτυχε, όμως, η επανίδρυση του κράτους και καθυστέρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Κάποιοι πολίτες πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν χαράτσια και τα άλλα μέτρα και κινδυνεύουν με κατασχέσεις, ενώ πολλές είναι οι λίστες πολιτών που περιμένουν φαγητό από κάποιο ίδρυμα για να επιβιώσουν. Η άρνηση να πληρώσουν έκτακτους φόρους πρέπει να τους στείλει και φυλακή; Καμία αλλαγή ή μεταρρύθμιση δεν έχει τύχη, αν η κοινωνία στέκεται απέναντι. Είναι σημαντικό, στην εθνική προσπάθεια, να συμμετέχουν όλοι έχοντας την ελπίδα ότι η επιτυχία της θα τους ανταποδώσει όφελος και προοπτική. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να ανακτήσουμε γρήγορα τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του προγράμματος που διακηρύξαμε και της ιδεολογίας που πιστεύουμε. Οι φόροι που καλείται να πληρώσει ένα φυσικό πρόσωπο, μια οικογένεια ή μια επιχείρηση πρέπει να είναι λιγότεροι των εσόδων και μέρος αυτών να περισσεύει για αναπτυξιακές κινήσεις και να μη χάνεται όλο στην κατανάλωση. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισότητα των ευκαιριών και να συλλογιστούμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όχι μόνο πώς το κράτος θα πάρει από τους πολίτες αυτά που του οφείλουν, αλλά και πώς η οικονομία θα αυξήσει με αναπτυξιακές πολιτικές τα συνολικά της έσοδα, ώστε να μπορεί το κράτος να επιστρέψει τη βοήθεια και τη στήριξη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Καμία οικονομική θεωρία δεν μπορεί να αγνοεί την κοινωνία. Όσο σκληροί πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτούς που πλούτισαν κλέβοντας το κράτος, άλλο τόσο κοινωνικά δίκαιοι πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτούς που σήμερα καλούνται να αποκαταστήσουν από το υστέρημά τους τη ζημιά που προκάλεσαν οι άλλοι. «Οι δήμαρχοι δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν» Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας εκ μέρους των δημάρχων, διότι τους τελευταίους επτά μήνες διασώθηκαν με ρυθμίσεις 72 δήμοι από την κατάρρευση, ενώ υπήρξε και γενναία, τηρουμένων των αναλογιών, οικονομική ενίσχυση. Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγεται η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία διαμαρτύρεται ότι δεν έχει πια πόρους λόγω τρόικας. Πώς απαντάτε; Από το 2009, οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεπεράσει το 60%. Ωστόσο, και το κράτος, όπως το ξέραμε, έχει αλλάξει και η οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί άλλες πολιτικές. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στο υπουργείο Εσωτερικών φροντίσαμε να κρατήσουμε όρθια τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων. Κάθε ευρώ που εξασφαλίζουμε το δίνουμε στον πόλεμο κατά της φτώχειας, ώστε να παραμείνουν ανέπαφες οι κοινωνικές δομές των δήμων που σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν τις αρρυθμίες του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, μέσω έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων, επιχειρούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη σταδιακή απεξάρτησή τους από την κρατική χρηματοδότηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, συστήσαμε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι δήμοι, και την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας. Παρά τις δυσκολίες, λόγος γκρίνιας αυτήν τη στιγμή δεν συντρέχει, διότι τους τελευταίους επτά μήνες διασώθηκαν με ρυθμίσεις 72 δήμοι από την κατάρρευση, έγινε συμψηφισμός οφειλών σε 31 δήμους, εκταμιεύτηκαν 255 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε λίγο θα εκταμιευτούν ακόμα περισσότερα. Εισπράχτηκε το σύνολο της ΣΑΤΑ, 299 εκατ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ή να ολοκληρωθούν 1.047 έργα του «Θησέα» σε όλη την Ελλάδα. Πείτε μου κάποιον άλλον χώρο που μέσα στην καρδιά αυτής της κρίσης είχε τέτοια υποστήριξη για να ανακάμψει. Πολλοί δήμαρχοι λένε ότι ο «Καλλικράτης» είναι αποτυχία και δεν είναι δυνατόν σε ορεινούς όγκους δήμοι να διοικούνται από μακρινό κέντρο, χωρίς πόρους κ.λπ. Τι λέτε; Έχουμε ήδη διαρκή συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς. Ψηφίσαμε τα πρώτα μέτρα που διορθώνουν στρεβλώσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα του «Καλλικράτη». Παράλληλα, θα συνεχίσουμε σε κύματα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τέτοιον τρόπο ώστε να διορθώνονται λάθη, να συμπληρώνονται κενά και να προωθούνται καινοτόμες και αποδοτικές πολιτικές στον χώρο των ΟΤΑ. Πηγή: www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: