Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Έρχονται οι Τούρκοι, με τον “μανδύα” του ξένου επενδυτή





Στον περίφημο «ξένο επενδυτή»

έχουμε ρίξει όλο το βάρος ως χώρα για εισροή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα, «αξιοποιώντας» την δημόσια περιουσία. 
Με όση το δυνατόν καλή προδιάθεση καλείται να ακούσει ο ελληνικός λαός αυτή την ατάκα, που ακούγεται έντονα τα χρόνια της κρίσης, όταν πληροφορείται και διαβάζει την εμπλοκή του τούρκικου στοιχείου, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει καχύποπτα κάθε τέτοια ενέργεια.
Ήταν το 2006 όταν η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε την τούρκικη Finansbank, επιχειρώντας να διεισδύσει στην τούρκικη αγορά. Οι «γείτονες» φαίνεται πως το …
κράτησαν και τώρα επιχειρούν να πάρουν το αίμα τους πίσω, πολλαπλασιαστικά. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες βλέπουν σαν ξερολούκουμο φιλέτα της ελληνικής επικράτειας.  
Εκτός από τον τραπεζικό χώρο, όπου ήδη η Ziraat Bank έχει αναπτύξει δραστηριότητα με χορήγηση δανείων σε αγρότες της Θράκης (κατά κύριο λόγο μουσουλμάνους) και θέλει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, Τούρκοι επενδυτές ήρθαν σε συμφωνία για εκμετάλλευση της μαρίνας του Φλοίσβου (DOGUS), με ενδεχόμενο συμμετοχής και σε άλλες μαρίνες (Λευκάδα, Κέρκυρα, ΖΕΑ), η Turkish Airlines έχει καταλάβει το κενό από την απόσυρση της Ολυμπιακής και κινείται ταχύτατα σε ρυθμούς κάλυψής του (Αθήνα-Κων/πολη-Ν.Υόρκη), ενώ παρόμοιες «επιθετικές» επενδύσεις προγραμματίζονται στον κλάδο του τσιμέντου, της εστίασης, των κατασκευών, του εμπορίου και φυσικά της ενέργειας και του τουρισμού.
Ήδη έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης του Μακεδονία Παλλάς από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων αλλά και η εξαγορά προβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων στο Αιγαίο από δύο μεγάλους επενδυτικούς όμιλους με έδρα τον Μαρμαρά.

Χωρίς ακόμη συγκεκριμένους στόχους σε κάθε τομέα, η τουρκική επιχειρηματική ελίτ βολιδοσκοπεί προς το παρών τις επενδυτικές ευκαιρίες με σκοπό να δράσει έγκαιρα την κατάλληλη στιγμή. 
Προς το παρών δείχνουν τη δέουσα υπομονή αλλά και έντονη επιμονή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στην τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 250 επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Η επιθετική πολιτική τους στην επενδυτική αγορά της Ελλάδας τους δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με επιχειρηματίες άλλων χωρών, αφού μπορούν και παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Ορισμένες μάλιστα τούρκικες πολυεθνικές και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη ανοίξει γραφεία στη χώρα μας και έχουν στείλει υψηλόβαθμα στελέχη προκειμένου να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κυβέρνηση οφείλει να τεντώσει τις κεραίες της. Η διαρκώς επιδεινούμενη διαπραγματευτική μας ισχύς δεν θα αποτελέσει καμιά δικαιολογία όταν θα κάνουμε ταμείο. Κάθε ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να περάσει από κόσκινο. Δυό φορές όταν πρόκειται για Τούρκο επενδυτή, αφού θα υπάρξουν σίγουρα παράπλευρες απώλειες. Ας μην ξεχνάμε πως ειδικά στον χώρο του τουρισμού οι δύο χώρες είναι ανταγωνίστριες. Ή πως το θέμα της ενέργειας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Αιγαίου αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και περιουσιακό μας προνόμιο. Προσόχη λοιπόν!

Υστερόγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια: